Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

App Explane

Gemiddelde afwijking Explane slechts 2 dB

foto: John McArthur via Unsplash

0
(0)

Vlak voor de zomervakantie hebben wij met een flink aantal vrijwilligers een kalibratiedag georganiseerd om erachter te komen in hoeverre de metingen met de Explane app overeenkomen met het échte geluidsniveau. Gemiddeld blijkt Explane slechts 2 dB af te wijken van een gekalibreerde dB-meter.

Deel op XDeel op Linkedin

Explane.org en SchipholWatch zijn erg blij met deze uitkomsten, temeer daar de metingen met Explane nu betrouwbaarder blijken dan de berekeningen van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en die van Schiphol zelf.

Belevingsvlucht
Ter herinnering: de metingen van de belevingsvlucht medio vorig jaar kwamen soms liefst 6 dB hoger uit dan de vooraf berekende waarden. Mevrouw de minister Cora van Nieuwenhuizen noemde deze afwijking toen “ruim binnen de te verwachten marges”.

Explane ligt met de 2 dB afwijking dus volledig binnen de marges die het ministerie hanteert en kan vanaf nu worden gezien als een betrouwbaarder bron van informatie over vlieglawaai dan de berekeningen van de sector.

De gemiddelde afwijking is berekend op basis van enkele honderden individuele metingen, afgezet tegen officiële metingen door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG).

Tienduizenden metingen
Statistisch mag worden verwacht dat de gemiddelde afwijking bij de inmiddels tienduizenden metingen op de site https://reports.explane.org nóg kleiner is dan de nu vastgestelde 2 decibel.

Namens het team van SchipholWatch danken wij de deelnemers en directeur ing. Erik Roelofsen van de NSG van harte voor hun deelname aan dit project.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. M. uit Heemskerk

  Goed bezig mensen van SW.
  Graag had ik ook mee gedaan, maar het zijn hier in Heemskerk niet de dBA waarden die voor stress zorgen, maar de lage frequenties die kilometers ver reiken en het aantal vluchten.
  Dan is ook alles nog eens zwart van de uitstoot. Wel heb ik mijn rekening bij de huisbankier van Schiphol en KLM opgezegd, de smerige ABN AMRO. Wij zijn nu naar de ASN Bank overgestapt, de Triodos Bank is net zo goed.

 2. Guido

  Zit hij gemiddeld er dan boven of er onder? En wat is bandbreedte afwijking tov gecalibreerd apparaat (bijv 95% binnen …)?

  • Madelon

   Beste Guido, mijn metingen waren soms 2 decibel hoger dan het gecalibreerde apparaat en vaak hetzelfde. Bij het opnemen van het lawaai geldt ook wanneer je precies de opname maakt: recht boven je krijg je de hoogste uitslag maar ben je iets later met aanklikken van het microfoontje van de app dan zijn de dB’s alweer ietsje lager en is de hoogte van het toestel ook lager want hij is meer naar de landingsbaan toe. Bij startende toestellen is er minder verschil: er wordt zo hard gas gegeven dat de dB’s juist toenemen naarmate je later inschakelt. Dus die marge is er ook nog. Blijft een feit dat alle opnames te zien geven dat er andere uitkomsten zijn dan bij “berekenen”.

Geef een reactie

Translate