Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

App Explane

Reminder: kalibratiedag op 29 juni!

Foto: Deniz Altindas op Unsplash

0
(0)

Op 29 juni aanstaande organiseren we in de regio Schiphol een dagje om te testen hoe goed (of hoe slecht) verschillende smartphones in staat zijn vliegtuiglawaai te meten met onze app Explane. Voor deze dag mochten we inmiddels 50 aanmeldingen ontvangen!

Deel op XDeel op Linkedin

Graag bevestigen we dan ook dat deze testdag doorgaat. Helaas kunnen we nog niet aangeven waar het event precies zal worden gehouden, omdat we uiteraard afhankelijk zijn van het baangebruik door Schiphol op die dag.

Iedereen die zich heeft aangemeld, ontvangt dan ook op 29 juni een e-mail met de exacte plek, waarschijnlijk ergens onder de Polderbaan. Die wordt immers het meest gebruikt, zodat de kans daar het grootst is dat we genoeg vliegtuigen kunnen meten met onze telefoons.

De dag wordt begeleid door de NSG, de Nederlandse Stichting Geluidhinder. Deze meet het vliegtuiggeluid ook, met een gekalibreerde geluidsmeter. De metingen met de smartphones van de aanwezigen worden achteraf vergeleken met de geijkte metingen.

Citizen science
De resultaten van dit ‘citizen science’-projectje worden door ons zo snel mogelijk gepubliceerd op deze site.

Het meten naast een gekalibreerde geluidsmeter is van groot belang om iets zinnigs te kunnen zeggen over de waarde die mag worden gehecht aan de metingen met de Explane-app.

Tot op heden hebben de makers van de app geen groter verschil gemeten dan anderhalve decibel naast een gekalibreerde meter. Dat valt dus ruim binnen de grenzen die mevrouw de minister Cora van Nieuwenhuizen hanteerde voor de belevingsvlucht van vorig jaar. Zij achtte zelfs een afwijking van 6 dB ‘binnen de te verwachten grenzen’.

Alsnog aanmelden?
Heeft u zich nog niet aangemeld voor deze dag (of eigenlijk één tot twee uur) en wilt u graag een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Explane, dan nodigen we u van harte uit zich alsnog aan te melden. Dat kan via een mailtje aan [email protected], graag mét vermelding van het merk en type van uw smartphone.

Na aanmelding ontvangt u van ons één of twee mailtjes ter herinnering, plus op de dag zelf een mailtje met de exacte plaats van de bijeenkomst. Daarna gebruiken we uw mailadres niet meer en verwijderen we het uit onze bestanden.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate