Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Conceptbrief aan Madlener voor ondernemers die zich zorgen maken over de uitdijende luchtvaartsector

foto: Ministerie van I&W/Valerie Kuypers

(leestijd circa 2 minuten)
4.7
(107)

Eerder deze week circuleerde een conceptbrief voor ondernemers die zich zorgen maken over de ‘krimp’ van Schiphol, terwijl de minister juist zo’n 60.000 vluchten extra wil legaliseren. Daarom hier een variant voor de weldenkende ondernemer die zich zorgen maakt over de steeds maar uitdijende vliegindustrie.

Deel op Linkedin

Geachte minister Madlener,

Als vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven schrijven we u om de grote zorgen te uiten over de plannen van uw ministerie om op Schiphol 478.000 vluchten per jaar te gaan toestaan.

Schiphol verbindt mensen in ons land weliswaar met familie en vrienden over de hele wereld en koppelt Nederlandse bedrijven aan internationale markten.

Maar Schiphol legt ook een onevenredig beslag op de ruimte voor woningbouw, het arbeidspotentieel, klimaatmaatregelen, natuurherstel en een schone leefomgeving. De uitstoot van schadelijke stoffen als CO2, NOx, zeer zorgwekkende stoffen, zwavel en ultrafijnstof is bedreigend voor de gezondheid van honderdduizenden omwonenden en voor medewerkers van het vliegveld.

Uw plannen, hoe goed bedoeld ook, laten veel te veel ruimte voor de luchtvaart om ons land op te zadelen met hoge maatschappelijke en economische kosten. Het eenvoudig weren van buitenlandse overstappers, bijvoorbeeld via een vliegtax, geeft weinig economische schade en veel ruimte op de genoemde beslagen.

U heeft eerder gezegd dat u ‘trots’ bent op Schiphol. Dat zijn wij tot op zekere hoogte ook. De economische voordelen voor de circa 67.000 mensen die gezamenlijk zo’n 10 miljard euro toevoegen aan het bruto nationaal product wegen echter niet op tegen de hoge maatschappelijke en gezondheidskosten.

De mondiale hub-luchthaven heeft Schiphol doen groeien tot een formaat dat niet langer past bij ons land en bij de huidige maatstaven. Wereldwijd wordt de uitbreiding van luchthavens tegengehouden, maar de groei naar 478.000 legale vliegbewegingen is te groot om Nederland weer ‘ademruimte’ te geven.

Daarbij komt dat de luchtvaartsector veel mensen gevangen houdt in banen met slechte arbeidsvoorwaarden, tijdelijke contracten en onregelmatige werktijden. Al deze mensen vinden in de huidige economie makkelijk en snel een baan bij bedrijven die minder schade berokkenen en wel omzetbelasting afdragen. Voor de staatskas is de luchtvaart een zware dobber vanwege onder meer de uitzonderingen op btw en brandstofaccijns. Tel daarbij op de regelmatige financiële steun die nodig is vanuit de belastingbetaler en het plaatje is compleet.

Wij hebben er weinig begrip voor dat u al deze aspecten over het hoofd ziet in uw drang en wil om de luchtvaartsector te faciliteren. Zeker omdat onderzoeken van onder meer RIVM hebben aangetoond dat de sector op ramkoers ligt met de woningbouw, de arbeidsmarkt, de staatsfinanciën, het klimaat en milieu en de omwonenden.

We maken ons grote zorgen over het beslag dat de vliegindustrie legt op met name de woningbouw waardoor onze werknemers slechts moeizaam en duur aan een woning kunnen komen en het beslag op de arbeidsmarkt, waarbij mensen worden vastgehouden in een vervuilende sector terwijl ze in ons bedrijf een schone bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Bovendien steekt het ons dat de uitzonderingen van de luchtvaartsector moeten worden betaald door alle andere werkgevers, waaronder wijzelf.

Begrijp ons niet verkeerd, wij dragen graag bij aan de publieke zaak, maar vinden het onkies dat bepaalde bedrijven hiervan zijn uitgezonderd.

Wij dringen er bij u dan ook op aan om de luchtvaartsector in Nederland weer binnen de grenzen van de wet te brengen. Een goede start is het weren van overstappers, bijvoorbeeld met een hoge tickettaks, gevolgd door het verbieden van korte vluchten en een bewustwordingscampagne onder het Nederlandse publiek over nut en noodzaak van vliegreizen.

Met vriendelijke groet,
Uw naam
Uw bedrijfsnaam

Deze brief is via deze link te downloaden en aan uw eigen wensen aan te passen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 107

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Geert

    Mevrouw van der Wal antwoord op vragen over haar vertrek niets. Heeft iemand een idee?

    4
  2. Josje

    Nog een categorie ondernemers mis ik in de concept brief: de recreatiebranche. Grote delen van Nederand verliezen momenteel hun waarde als plek om te recreëren in een ontspannen omgeving; terwijl dat juist is wat de meeste mensen zoeken die in eigen land op vakantie of een weekendje weg gaan. Campings, recreatieparken, faciliteiten voor openluchtsport, jachthavens, horeca met buitenterrassen, zij zijn allemaal mede afhankelijk van de kwaliteit van de natuurlijke omgeving. Want het is een heel stuk minder aantrekkelijk om te sporten, vakantie te vieren en op een terras van de zon te genieten met eindeloze stromen vliegtuigen binnen niet te missen gehoorafstand, niet zelden ook met regelrechte pokkeherrie. De luchtvaartsector heeft een enorm bijna volcontinu draaiend industrieterrein boven Nederland gecreëerd, daarbij aan alle kanten gesteund door de overheid, waarbij andere belangen totaal uit het zicht zijn geraakt. Wie dit als recreatieondernemer zelf nog niet heeft ervaren zal snel uit de droom worden geholpen als er ineens aan de lopende band vliegtuigen overkomen op zijn/haar voorheen rustige locatie. Iets waar helaas heel veel mensen, ook ondernemers, de laatste jaren over mee kunnen praten.

    5
  3. rrustema

    Dit is een reactie op een posting die terwijl ik het schreef al was weggehaald door de moderatie maar alsnog, gelukkig heb ik het uit de cache van mijn browser weten te peuteren.

    Dit is een duidelijke reactie op wat de luchtvaartsector doet. Die beroept zich ook heel makkelijk op ‘het bedrijfsleven’. Terwijl daar onmogelijk unanimiteit kan zijn, maar dat flikken ze dus wel.

    En politici stinken daar in en herhalen dat. Voor individuele bedrijven is het ook precair om zich hierover uit te spreken want het is een splijtzwam. Ook voor je klanten, werknemers, leveranciers, allemaal. Ook al heeft een bedrijf niets met luchtvaart te maken, werknemers willen goedkoop op vakantie bijvoorbeeld. Het veiligst is om er als ondernemer stil over te blijven.

    Ondertussen kapen grote ondernemingen (zoals bijvoorbeeld KLM, de grootste in het land zegt men wel eens) het standpunt van VNO-NCW en daarmee ook MKB Nederland (want die zit daar ingekwartierd).

    Het zou wel zo netjes zijn als VNO-NCW zich neutraal uitlaat met iets van de strekking: “het is een complexe kwestie waar we praktisch geen standpunt over in kunnen nemen: voor een deel van onze achterban is luchtvaart essentieel, voor anderen totaal niet. Als ondernemers reageren wij op onze omgeving, de ondernemers die dat het beste doen en het beste inschatten kunnen het beste overleven. Ook als Schiphol kleiner zou zijn, daar zal onze achterban op reageren.

    Luchtvaart is een sector die nu meer dan ooit afhankelijk is van politieke keuzes. De ondernemers in die sector reageren daarop door zoveel mogelijk de politiek te beïnvloeden. De rest van onze achterban doet dat niet of veel minder omdat ze in andere sectoren actief zijn. Het MKB bijvoorbeeld weet nauwelijks hoe ze dat moeten doen en hebben daar de middelen niet voor. Die zijn dan ook vaak de gebeten hond en dat laten we lekker gebeuren. Binnen VNO-NCW koesteren we ze wel om op de grootte van onze achterban te wijzen maar we besteden de meeste energie aan multinationals die kunnen dreigen het land te verlaten of een faillissement.

    De grote ondernemingen hebben ons in een houdgreep. Gelukkig dreigt MKB Nederland niet met een afsplitsing want zij zijn iets van 70% van de economie, ze zijn fijn onderling verdeeld en zwijgen. De grote machtige pestkoppen hebben ook de macht binnen onze vertegenwoordiging. Overigens verlaten multinationals evengoed ons land als aandeelhouders dat willen, maar gelukkig blijft het MKB contributie aan ons betalen, zij zijn een ‘sitting duck’, kunnen nergens heen en zwijgen.”

    Ondernemingen die zich uitspreken zouden dus zeer gewenst zijn. Ook al is het er maar eentje. Vrij naar Karl Popper met “alle zwanen zijn wit”. Pun intended. https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Popper#Kritisch_rationalisme

    7
  4. Anton

    Iedere keer als ik een artikel les van SchipholWatch denk ik, KAN HET NOG ERGER ?
    Gisteren werd die vraag beantwoord. Ja hoor, met het lezen van: TransAvia Personeel overwintert 6 weken op kosten van de belastingbetaler via uitkering UWV is de ban gebroken. Hoe krijgen ze het voor elkaar?

    12
  5. Van Dorst gaat weg, jippie.

    Als je deze kletskoek van meneer Stil weer leest, vreselijk.
    https://www.parool.nl/amsterdam/de-verkeersagent-van-het-luchtruim-neemt-na-9-jaar-afscheid-we-zijn-niet-doof-voor-stemmen-uit-de-omgeving~b6478884/
    Al die onzin steeds weer, om moedeloos van te worden.

    6
  6. Korina

    Er kan ook wel een speciale brief komen voor de landbouw. Boeren moeten stoppen soms vanwege minimale stikstof-uitstoot. Schiphol kreeg zijn bij-elkaar-gefraudeerde natuurvergunning. Waarbij >90% van de uitstoot is weggewerkt.
    De lekkende douche-kop moet weg, maar de lopende kraan wordt nog wat verder opengezet.
    De natuur gaat naar de knoppen door Schiphol. En boeren gaan ook naar de knoppen door Schiphol een minister waar alles moet wijken voor luchtvaart.

    43
  7. W Lieverst

    Vandaag was er weer in de media dat vaste medewerkers van Transavia 6 weken per jaar WW krijgen. Wat is dit? Weer een illegale subsidie aan een club die mensen hun gezondheid ernstig schaadt.

    38
  8. Ziekteverzuimkosten

    Extra alinea:

    Daarnaast betalen wij, hardwerkende ondernemers, ons blauw aan ziekteverzuimkosten van alle medewerkers die uitvallen met stress klachten, hart- en vaatziekten, alzheimer, kanker etc doordat ze niet voldoende nachtrust en dagrust krijgen en langzaam vergiftigd worden door de vele vliegtuigen en de uitstoot boven hun hoofden.

    Deze kosten lopen de spuigaten uit bij ondernemers over een heel groot overvlogen deel van Nederland en zullen alleen maar toenemen met een uitbreiding van aantal vliegbewegingen. De luchtvaart en de overheid zadelt ons daarmee op met torenhoge onnodige ziekteverzuimkosten die met het afschaffen van de hub en nachtvluchten opgelost zouden zijn.

    Omdat het arbeidspotentieel van Nederland in de komende 20 jaar een probleem is door tekorten in alle sectoren, is dit overheidsbeleid van faciliteren van de luchtvaart elk jaar schadelijker en schadelijker voor onze economie. Het is van de zotte dat één sector hiermee zoveel schade aanricht en wij daarvoor op moeten draaien.

    Wij dringen er daarom dus op aan dat de Minister breder gaat kijken dan alleen de start- en landingsbanen.

    49
  9. Roland

    Madlener, Harbers en alle voorgangers moeten gewoon zo snel mogelijk worden opgepakt en vervolgd voor het bewust mensenlevens op het spel zetten – door het gedogen van een illegaal systeem ten kosten van de bewoners in de omgeving van dit idiote gedrocht in de Haarlemmermeer!
    De tijden van “trots op Schiphol” zijn wel voorgoed voorbij, het is verworden tot diepe schaamte!

    34
  10. Wilfried

    Alles perse bij het oude standpunt willen blijven houden, d.w.z. alleen maar focussen op groei en veel te hoge aantallen vliegbewegingen kan echt niet meer, en is bovendien niet meer van deze tijd. Neem b.v. alleen al de klimaatnoodtoestand waar we ons nu al middenin bevinden. Dat moet zelfs een tot op het bot doorgewinterde conservatief en luchtvaartlover pur sang politicus als Barry Madlener volledig begrijpen. Als zelfs het bedrijfsleven (!) zich al gaat mengen over de onhoudbaarheid van de uit z’n jas gegroeide luchtvaart, dan zegt dit m.i. meer dan genoeg.

    29
  11. HansB

    Ondernemers die zich zorgen maken over de mogelijk krimp van Schiphol moeten eens hier naar kijken: https://www.youtube.com/watch?v=Xn1ej43q72g

    Ze zullen verbaasd zijn over hun beperkte kijk op het Schipholdossier.

    21
  12. rrustema

    Was getekend,

    VNO-NCW
    MKB Nederland

    (Let op: dat waren 2 regels parodie)

    20

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate