Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Amsterdam wil nachtslot Schiphol en maximaal 400.000 vluchten

Wethouder Hester van Buren van Amsterdam

Wethouder Hester van Buren van Amsterdam wil een volledig nachtslot op Schiphol (foto: Gemeente Amsterdam)

(leestijd circa 2 minuten)
4.7
(155)

Schiphol moet 20 procent krimpen tot maximaal 400.000 vluchten en ‘s nachts helemaal op slot. Het belang van omwonenden moet zwaarder gaan wegen dan de belangen van de vliegindustrie.

Deel op Linkedin

Dit stelt de Amsterdamse wethouder Hester van Buren (PvdA) in een aangescherpte visie op de toekomst van het vliegveld. De gemeente is met een belang van 20 procent grootaandeelhouder van Schiphol en een belangrijke partij in de BRS, het overleg tussen provincies en gemeenten in de regio Schiphol.

Amsterdam is hiermee voorloper. Waar provincies en veel gemeenten nauwelijks tot actie zijn te bewegen in het dossier Schiphol, neemt Van Buren nu het voortouw. De actie schreeuwt om navolging in andere zwaar getroffen gemeenten als Aalsmeer, Amstelveen, Castricum, Heiloo, Uithoorn, Zaanstad en Teylingen.

Waar in een gemeente als Uithoorn wethouder Ferry Hoekstra jarenlang treuzelt omdat hij “in gesprek wil blijven met Schiphol” en waar in Amstelveen wethouder Adam Elzakalai al moeilijk doet als de gemeenteraad vraagt om een aangescherpte positiebepaling, daar zendt Van Buren nu een helder en niet mis te verstaan signaal uit: het is genoeg geweest, Schiphol moet terug binnen de grenzen van de wet.

Wethouder wil duidelijkheid
“De afgelopen jaren is er te weinig aandacht geweest voor omwonenden, klimaat en arbeidsomstandigheden. In de klimaatcrisis kunnen we niet stilzitten en daarom zijn we voorstander van krimp naar 400.000 vluchten per jaar, een volledige nachtsluiting en het vervangen van korte vluchten door internationaal treinverkeer”, vertelt Van Buren.

De wethouder wil duidelijkheid. Niet een boterzachte gedeeltelijke nachtsluiting zoals minister Mark Harbers voorstelde, maar een volledig slot tussen 11 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends.

Ook wil Amsterdam af van de supervervuilende privéjets en pleit de stad voor een afstands- en stoelklasse-afhankelijke vliegbelasting. Van Buren steunt het CO2-plafond voor vertrekkend vliegverkeer vanaf Schiphol.

Eerlijker beprijzen
Omdat het kabinet geen andere maatregelen heeft voorgesteld om de luchtvaart minder vervuilend te maken, wil Van Buren het vliegen duurder maken. “Vliegen is goedkoop omdat er geen btw op tickets wordt geheven en er geen accijns op de kerosine zit. Daardoor ontstaat een ongelijk speelveld met andere vervoersmogelijkheden, zodals de trein.

“Hoe meer mensen per trein reizen tussen Europese steden, hoe beter het is voor het klimaat en de leefomgeving. De CO2-uitstoot van reizen per trein is gemiddeld zo’n 80 procent lager dan die van reizen per vliegtuig”, aldus Van Buren.

Het is de wethouder een doorn in het oog dat Schiphol zoveel beperkingen oplevert voor de woningbouw in de regio. “De behoefte aan nieuwe woningen is groot in en om Amsterdam. Voor 2031 moeten er 900.000 woningen bijkomen, waarvan 250.000 in de regio Amsterdam. Door Schiphol is het vrijwel onmogelijk om aan die opgave te voldoen. De geluidscontouren van Schiphol moeten kleiner om voldoende ruimte te creëren voor nieuwbouw.”

Het bestuur van SchipholWatch steunt de aangescherpte visie van wethouder Van Buren, maar mikt zelf op een grotere krimp. Schiphol kan halveren zonder noemenswaardige schade aan de Nederlandse economie door overstappers te weren. Daarmee kan de frequentie van intercontinentale vluchten omlaag, kunnen veel zogenaamde feeder-vluchten vervallen en kan nog steeds iedere Nederlander die dat wil met het vliegtuig op vakantie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 155

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. W Lieverst

    Het probleem is dat bij het beperken van het aantal vluchten en de beoogde nachtsluiting, we aanlopen tegen de regels en verdragen van en met de Europese Unie. We zijn geen baas meer in eigen land en probeer dit maar eens te doorbreken. De tegen de vliegindustrie agerende partijen moeten van goede huizen komen om iets van krimp te bewerkstelligen. Met name minister Harbers riep aan de ene kant dit en deed aan de andere kant iets anders (schizofreen ?).
    Met de nu aangestelde minister gaat het helemaal slecht hazen vangen worden.
    Probeer dit middels rechtsgang maar eens te doorbreken. Ik hoop van harte dat alle inspanningen soelaas gaan bieden aan het duivelse dilemma.

    5
    • rrustema

      Verdragen worden tussen landen gesloten. Met de EU hoeft dat niet, want dat is Nederland voor 1/27e zelf. De sancties vanuit luchtvaartverdragen zullen KLM treffen. Alleen maar mooi.

      De EU-regelgeving stamt uit een tijd dat een geharmoniseerde markt voor luchtvaart gezien werd als een goede zaak, om de macht door de staatsondernemingen in de luchtvaart te breken. Ten gunste van Easyjet, Ryanair enzo. Dat was weer goed voor de Europese eenwording. Die groei is goed-ideologie van 30 jaar geleden is nu achterhaald maar zit nog wel in regelgeving ingebakken.

      Maar uiteindelijk moet het wel mogelijk zijn om daar uit te komen met een beroep op ‘hogere’ wetgeving zoals mensenrechten, respect voor het menselijk leven.

      Het makkelijkst is het als KLM ondertussen failliet gaat. Dan heb je effectief veel krimp die dan gelijk ingeboekt moet worden.

      8
  2. Stop de Hub

    De HUB-functie voor passagiersvervoer is een dubbele belasting voor de omgeving. Voor elke hub-passagier moet het vliegtuig 2x opstijgen en landen. Omdat de vlucht niet rechtstreeks is, moet er meestal omgevlogen worden: nog meer kerosine. De Hub-functie bestaat alleen dankzij subsidies. De bewoners betalen de prijs. De hub-functie is geen zuivere koffie.

    13
  3. W Lieverst

    Amsterdam is gedeeltelijk eigenaar van Schiphol, daarom begrijp ik deze move niet. Het betekent minder inkomsten voor de gemeente of is dit het de zoveelste keer zand strooien in de ogen van de gedupeerden.

    2
    • rrustema

      Een gemeente (of een havenbedrijf) heeft niet louter commerciële doelstellingen maar ook maatschappelijke. De uiteindelijke ‘aandeelhouders’ zijn namelijk burgers die hun ongenoegen kenbaar maken en weinig letten op het uitgekeerde dividend. Ook omdat ze dat praktisch niet merken.

      Groot verschil met aandeelhouders van een beursgenoteerd bedrijf, die zijn volledig geobsedeerd door de winstuitkering.

      Tenzij dat aandeelhouders zijn zoals de Staat der Nederlanden of de Franse Republiek met aandelen AFKLM. Zouden die zich als normale aandeelhouders gedragen dan zou er geen sprake zijn van AFKLM, het bedrijf zou niet meer bestaan.

      7
  4. SVEN*

    Nog altijd véél te veel vliegtuigen 400.000! Dat zijn er 1.100 per dag, nog altijd extreem veel! Doordat de aantallen vliegbewegingen de laatste jaren excessief gestegen zijn stelt deze “krimp” niet al te veel voor. Weer blij maken met een dooie mus. Max 250.000 alleen noodzakelijke vluchten per jaar en weg met die nutteloze hub-functie. Enkel en alleen om talloze buitenlandse reizigers het gemak te geven over te stappen op Schiphol, daar moet de NL burger/omwonende luchthaven het slachtoffer van zijn en zijn algehele woongenot en gezondheid voor opofferen? GROF SCHANDAAL… wij eisen bescherming en Schiphol STOP met onze levens en de wereld te verwoesten!

    21
  5. Jonathan de B

    Ik ben blij dat de wethouder Amsterdam de discussie start. Van Haarlemmermeer hoeven we helemaal niets te verwachten. Jurgen Nobel vertrekt naar Den Haag, maar zijn opvolgster zal er niet anders in zitten. De gemeente Uithoorn ook niet. Aalsmeer denk ik wel. Die gemeenteraad heeft zoveel overlast dat het geduld daar voorbij is.
    Overigens ben ik van mening dat nachtsluiting van 20:00 tot 08:00 zou moeten. We hebben mensen met avond dienst, met ochtend dienst en kleinere kinderen die eerder dan 23:00 willen slapen of later dan 07:00 moeten kunnen slapen. Het wordt echt tijd dat we de gezondheid van omwonenden gaan beschermen.

    Verder wil ik dat schone kerosine verplicht wordt. Minder fijnstof in een straal van 50km rondom de luchthaven in onze longen is ook zeer belangrijk.

    19
  6. Joop

    Goed zo Amsterdam! Ga zo door! Een metrolijn naar Schiphol hebben jullie helemaal niet nodig, met zo’n krimp.
    Of heb ik nu een gevoelige snaar geraakt, op een teen gestaan?

    7
  7. Kees

    Uithoorn, al langer in topvorm. De wethouder wil Schiphol te vriend houden, leuk voor het binnenhalen van geld voor o.a. een rotonde. Alles over de rug van de burger, uitgezonderd hen die op Schiphol werken, want die hebben nergens last van……

    11
  8. Mario

    Krimpen is mooi.
    Mijn ervaring is als KLM afwezig is dat dan die rot elite met hun privejets komen.
    Nog meer lawaai.
    Dus ja Schiphol krimp
    EN
    Privejets verbieden en wel onmiddellijk.

    18
  9. EERLIJKER BEPRIJZEN

    De douane op de Nederlandse luchthavens wordt betaald door de Overheid
    (Van onze belastinggelden, dus ook door de omwonenden).

    Het vreemde is dat de douanekosten bij treinreizen door Eurostar moeten worden betaald!!!!

    Dat is toch erg vreemd!!!

    23
  10. Dirk

    Hoekstra moet lekker oprotten, die zit er vooral voor zichzelf, Uithoorn pakt liever geld aan voor een rotonde !
    Het is een incapabel bestuur , die mensen doen NIETS voor haar inwoners behalve belasting verhogen …..,

    14
  11. rrustema

    Die grote en dure uitbreiding van Schiphol met een terminal vind ik een lastige. Want uiteindelijk zinloos natuurlijk en de capaciteit moet ‘volgevlogen’ worden zal je zien. Maar anderzijds kunnen de verhoogde luchthavengelden bijdragen aan een faillissement van KLM…

    18
  12. Aalsmeer

    “De actie schreeuwt om navolging in andere zwaar getroffen gemeenten als Aalsmeer…” Dit stond in de Nieuwe Meerbode van 20 juni 2024, blz. 14. “De commissie Luchtvaartzaken van de gemeenteraad heeft gereageerd op de plannen van minister Harbers. Deze plannen komen voort uit de uitspraak van de rechter in de RBV-zaak. In de brief aan de minister wordt aangedrongen op een volledige nachtsluiting tussen elf uur ’s avonds en zeven uur in de ochtend en op een afname van het aantal vluchten. De rechter heeft een termijn aangegeven van 12 maanden, waarbinnen het afgelopen moet zijn met het gedogen van overtredingen van regelgeving door luchthaven Schiphol. Wat de gemeenteraad van Aalsmeer betreft betekent dit: handhaven van regels en het drastisch verlagen van het aantal vluchten. De raad stelt dat alleen een reductie van vluchten overdag en een volledige nachtsluiting tussen 23.00 en 07.00 uur inwoners uitzicht geef op een gezondere leefomgeving en bescherming van hun persoonlijke levenssfeer. De commissie doet een dringende oproep: “Onze inwoners zijn niet allemaal tegen vliegen. Sterker nog, een deel van de inwoners is in meer of mindere mate financieel afhankelijk van de luchthaven. Maar de afgelopen jaren is het aantal vluchten enorm toegenomen. In sommige gevallen volgen de vliegtuigen elkaar elke 50 seconden op. Als het niet de Aalsmeerbaan is, of de Zwanenburgbaan in zuidelijke richting, dan is het wel de Kaagbaan waarvandaan de vliegtuigen in een korte bocht over Kudelstaart vertrekken. Daarbij wordt ook de baan op Schiphol-Oost steeds vaker als volwaardige baan ingezet. Met flinke overlast in Aalsmeer tot gevolg”. Een afschrift van de brief wordt ook gestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer.”@ Ze zitten niet stil hier. Heel blij mee! Dank jullie wel, commissieleden en gemeenteraad!

    43
  13. Wilfried

    Gelukkig een eerste stap en eis in de goede richting uit de mond van Nederlands grootste stad. Maar wat betreft die 400.000 bewegingen, daar had ik liever een halvering gezien richting 250.000. Als het balletje eerst maar eindelijk eens gaat rollen. En met de nachtsluiting van 23.00 uur tot 07.00 uur heb ik vrede, maar voor kinderen en mensen die meer slaap nodig hebben zou 22.00 uur tot 08.00 uur ideaal zijn.

    42
  14. Aardig begin

    Het is een aardig begin, deze Amsterdamse eis, maar er is geen tijdsaanduiding.
    Als je SMART formuleert dan neem je naast Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch ook Tijdgebonden mee en ik zie geen datum bij dit voorstel.
    Liever gisteren dan vandaag natuurlijk maar als het per 2030 in moet gaan dan is het gewoon te laat, dan zijn we allemaal al ziek of dood.
    Ze wil ook sluiting van de Oostbaan terwijl die maximaal een uur per dag ingezet wordt. Sluit dan liever ook de Buitenveldertbaan.

    24
  15. Maaike

    Ik ben blij dat zo’n grote gemeente opkomt voor omwonenden. Het wordt dan moeilijker voor de Tweede Kamer om de omwonenden blijvend te negeren.

    43
  16. MIke

    Is het niet de PVDA, welke ook ‘geholpen’ heeft om Schiphol (en andere vliegvelden) flink te laten groeien in voorgaande coalities ?
    Nu ze wederom niet mee mogen ‘spelen’, lijkt men plots in actie te komen via de MRS en nu ook gemeente Amsterdam. Ik gun het van harte dat het lukt, maar ik heb er wel een vieze nasmaak bij.
    400.000 is uiteindelijk nog steeds veel te veel voor een Nederland. KLM moet blijkbaar blijven bestaan met de hubvluchten !? Ik had het geloofwaardiger gevonden als ze richting de 150.000 had ingezet.
    Een nachtslot van 23:00-07:00 is ook werkelijk krap aan om je rust te halen. Van splitsingsregelement tot recreatieve verblijven wordt tussen 22:00 en 08:00 stilte geeist en dat is niet voor niets.

    46
    • W Lieverst

      Het probleem is dat bij het beperken van het aantal vluchten en de beoogde nachtsluiting, we aanlopen tegen de regels en verdragen van en met de Europese Unie. We zijn geen baas meer in eigen land en probeer dit maar eens te doorbreken. De tegen de vliegindustrie agerende partijen moeten van goede huizen komen om iets van krimp te bewerkstelligen. Met name minister Harbers riep aan de ene kant dit en deed aan de andere kant iets anders (schizofreen ?).
      Met de nu aangestelde minister gaat het helemaal slecht hazen vangen worden.
      Probeer dit middels rechtsgang maar eens te doorbreken. Ik hoop van harte dat alle inspanningen soelaas gaan bieden aan het duivelse dilemma.

      1

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate