Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Gezondheid miljoenen Europeanen onnodig in gevaar door vieze kerosine

kind met medicijn

foto: Victoria via Pixabay

(leestijd circa 2 minuten)
4.7
(213)

Hooguit een paar cent per liter kerosine kost het om de uitstoot van gevaarlijk ultrafijnstof uit vliegtuigen met 70 procent te verminderen. Zelden kan met zo weinig geld zoveel gezondheidswinst worden geboekt, maar de vliegindustrie vertikt het.

Deel op Linkedin

Dit blijkt uit het nieuwste rapport Health Impacts of Aviation UFP Emissions in Europe van CE Delft, uitgevoerd in opdracht van de Brusselse klimaatorganisatie Transport & Environment. Het onderzoek borduurt voort op een rapport uit 2022 waarin het bureau al een lans brak voor schonere vliegtuigbrandstof.

In een straal van twintig kilometer rond de 32 grootste vliegvelden van Europa (inclusief het Verenigd Koninkrijk) wonen 52 miljoen mensen die dagelijks worden blootgesteld aan te hoge concentraties van ultrafijnstof in de lucht die zij inademen.

Ultrafijnstof is zo klein dat het onzichtbaar is. Een stofje is ongeveer duizend keer zo klein als de dikte van een menselijke haar. Deze deeltjes dringen diep door in het lichaam. Via de longen worden ze opgenomen in het bloed en vinden ze hun weg naar organen en de hersenen. De deeltjes worden zelfs gevonden in de ongeboren vrucht.

Ernstige gezondheidsgevaren
Blootstelling aan ultrafijnstof levert op de langere termijn ernstige gezondheidsproblemen op, waaronder ademhalingsmoeilijkheden, hart- en vaatzieten en ondergewicht bij geboorte of zelfs vroeggeboortes.

Ultrafijnstof is goed toewijsbaar aan de vliegindustrie, omdat deze deeltjes veel kleiner zijn dan die uit bijvoorbeeld het weg- of railverkeer.

CE Delft heeft nu becijferd dat ultrafijnstof uit vliegtuigen de oorzaak is van 280.000 gevallen van verhoogde bloeddruk, 330.000 gevallen van diabetes en 18.000 gevallen van dementie in Europa. Basis voor deze cijfers is onder meer het onderzoek dat RIVM deed naar ultrafijnstof in de regio Schiphol.

Tot op heden bestaan er nog geen wettelijke grenzen aan de concentraties van ultrafijnstof, maar de Wereldgezondheidsraad waarschuwt al vijftien jaar tegen de gevaren.

Veel te hoge concentraties
Mensen die tot vijf kilometer afstand wonen onder een aanvliegroute ademen lucht in die gemiddeld 3.000 tot 10.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter bevat. Platformmedewerkers worden blootgesteld aan pieken tot zelfs 100.000 deeltjes, zo bleek onder meer uit metingen op Maastricht Airport.

Maar liefst 70 procent van deze luchtverontreiniging kan worden voorkomen als de vliegindustrie zou kiezen voor schonere kerosine. Dat kan via een fysisch proces dat hydrotreatment wordt genoemd en hooguit enkele centen per liter brandstof kost. Dit proces wordt al jaren toegepast bij brandstof voor auto’s en schepen, waardoor die minder fijnstof uitstoten.

Maar de vliegindustrie die altijd de mond vol heeft over innovatie, heeft er bewust voor gekozen door te gaan met vuilere brandstof om de extra kosten te ontlopen.

Goedkope remedie
“Het komt niet vaak voor dat een gezondheidsprobleem voor miljoenen mensen zo eenvoudig kan worden opgelost tegen zulke lage kosten. Dat is hier wél het geval: de vieze walmen uit straalmotoren kunnen drastisch worden verminderd door de kerosine te ontdoen van verontreinigingen”, aldus Carlos Lopez de la Osa van Transport & Environment.

“De sector vindt zichzelf altijd zo innovatief bezig met zogenaamd efficiënte vliegtuigen, maar blijft kerosine gebruiken die nodeloos de gezondheid van miljoenen Europeanen aantast.”

De onderzoeker roept de Europese Unie op om strengere normen op te stellen voor kerosine, temeer omdat de vliegindustrie zelf niets aan de problemen doet.

Lees ook ons eerdere artikel over dit onderwerp – Waar blijft potverdorie die zwavelarme kersonine?

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 213

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Geert

    Luchtvervoer als drievoudig gezondheidsrisico: luchtvervuiling, lawaai en klimaateffecten. Samen met German Watch en Transport & Environment heeft de Duitse vereniging tegen vliegtuiglawaai. Een nieuwe, Europa-brede studie gepresenteerd met de titel Gezondheidseffecten van UFP-emissies in Europa. Het is gemaakt door CE Delft en vat de wetenschappelijke bevindingen samen die de schade aan de gezondheid van het UFP bewijzen. De studies die in de studie worden getoond, bieden ook belangrijke bevindingen over het gezondheidsrisico van de Duitse luchtverkeerslocaties.

    Het luchtverkeer wordt alleen al in de buurt van grote luchthavens in Duitsland getroffen door maximaal acht miljoen mensen. Ultrafijn stof uit vliegtuigen kan bijdragen aan hypertensie, diabetes en dementie. Gezondheidsbescherming zou mogelijk zijn: op korte termijn door op middellange termijn zwavelhoudende en vervuilende kerosine te verbieden als gevolg van de opvoering van klimaatneutrale synthetische brandstoffen, in principe door het luchtverkeer naar de spoorwegen te verplaatsen. Onderbouwende video:
    https://drive.google.com/file/d/1Xk19UtQUQGtZI745BwW7vZwu-7bYAV8h/view

  2. Sven*

    Er wordt hier geschreven over het wonen onder een aanvliegroute. Maar wonen onder een uitvliegroute, starten met motoren op vol vermogen is toch nog vele malen schadelijker? Op de aanvliegroute word er toch al snelheid geminderd en dus minder vermogen op de motoren? Wij wonen hier onder een uitvliegroute. Is dat meer of minder schadelijk of is het gelijk?

    3
  3. Maaike

    Omdat we het toch over gezondheid hebben, heb ik me altijd afgevraagd waarom de zorgverzekeraars zich nooit met de kwestie bemoeiden. Ik heb daarom een mail gestuurd naar de branche organisatie:

    “ Ls,

    Als één van de vele omwonende van Schiphol ben ik bekend met geluidsoverlast en de daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico’s zoals verstoorde slaap. Maar er is natuurlijk ook sprake van blootstelling aan ultrafijnstof en kankerverwekkende stoffen. De rapporten en adviezen van o.a. het WHO en RIVM hieromtrent liegen er niet om. Gelukkig wordt dankzij een uitspraak van de rechter de staat nu eindelijk gedwongen om rekening te houden met omwonenden, alhoewel van een echte verbetering voorlopig geen sprake zal zijn. Omwonenden zijn maar al te bekend met de loze beloftes, uitstelgedrag en boterzachte afspraken die de staat, Schiphol en KLM in het verleden reeds deden maar nooit nakwamen. Vandaag de dag is niet anders. Onze strijd gaat dus nog wel even door. Gelukkig zien we dat gemeente Amsterdam inmiddels ook voor krimp van de luchthaven pleit.

    Waarom ik deze mail schrijf? Dat is simpel: ik verbaas mij erover dat de zorgverzekeraars geen partij zijn in deze hele discussie. Honderdduizenden Nederlanders worden blootgesteld aan overmatige geluidsoverlast met o.a. stress, verhoogde bloeddruk en slaapverstoring tot gevolg. Ik hoor van mensen die regelmatig naar hun huisarts gaan. En zij ademen ook allemaal vieze lucht in. Het zou toch de zorgkosten drukken als elke Nederlander goed slaapt en schone lucht inademt? Waarom komen jullie niet op voor krimp? Het zou de kwestie en dus ook ons heel erg helpen.

    Met vriendelijke groet,
    {mijn naam}”

    35
  4. Jaap de Groot

    Hoeveel onderzoeken en hoeveel rapporten zijn er nog nodig over zaken die we al lang weten voordat onze “volksvertegenwoordigers” daar iets mee gaan doen?
    Ik ben complotdenker, maar je zou het er wel van kunnen worden………

    10
  5. Kraanwater duurder

    Meneer Harbers wil kraanwater duurder maken voor huishoudens.
    Maar het water op de vlieghaven blijft vast even goedkoop voor de 72 miljoen spoelingen van de wc’s per jaar, de 72 miljoen kopjes koffie, de 72 miljoen vaatwasser-beurten. En wij maar betalen betalen betalen.

    21
  6. MIke

    Men wilt niet de duurdere kerozine gebruiken, waarmee ze dichter bij één van de beloofde doelen (schoner) kunnen komen, omdat dit duurder is ?!
    Opvolgend stromen de dollars weg door onnodig kerozine te verbranden door verkeerde planning van de maatschappijen, waarbij de toestellen vaak niet op de juiste locatie zijn. Transavia en TUI pendelen zodoende zeer regelmatig én leeg tussen Schiphol, RTHA en Eindhoven. KLM doet hier met z’n hubvluchten bijna hetzefde. Landen op Schiphol; geen in-uitstappers en opvolgend naar de werkelijke bestemming.
    Niet te spreken van de sportvliegtuigjes op loodhoudende benzine. Kuche !

    15
  7. Jonathan de B.

    We zullen het meemaken of de nieuwe PVV minister Madlener opkomt voor “de Nederlanders” die rondom de luchthaven wonen, of gewoon de buitenlandse luchtvaartbedrijven ongemoeid laat en dan door de mand valt.

    29
  8. Pgs

    Feit dat het niet hebben van een katalysator onder je auto meteen beboet wordt,en het toepassen van een vliegtuigbrandstof die hetzelfde tot doel heeft niet verplicht is ,geeft wel aan dat de lobby oppermachtig is.
    En het milieu-uitknijpmodel voor rekening van de burger disproportioneel is.

    55
  9. GEVOLG NADP-2

    Super dat SW dit wederom onder de aandacht brengt! Bedankt!

    Het brengt mij op de volgende vraag:

    Welke gevolgen hebben NADP-2 en Intersectie starts op die 5 kilometer?
    Als bepaalde KLM toestellen hier op 15km afstand van Schiphol pas op 1km hoogte vliegen, waar komt dan de uitstoot van ultra fijnstof bij de stijging tot 10km terecht?

    41
  10. Motie uit 2019 legt dit al vast. Tijd om te leveren kabinet!

    De Tweede Kamer heeft in 2019(!) notabene al een motie aangenomen dat zwavelarme kerosine de norm moet worden. Beoogd minister Epo Bruins was een van de indieners (naast Suzanne Kroger en Jan Paternotte). Hoog tijd dat hij zijn nieuwe collega’s wijst op dit laaghangende fruit. Mag ie het van mij groene groei noemen.

    49
  11. Haar-kaal

    Het lijkt misschien gek maar ik heb het idee dat de vervuiling ook invloed heeft op ons hoofdhaar. Vroege kaalheid. Het water waarmee je je haar wast is immers ook zwaar vervuild. De stofdeeltjes op de meubels, zwart en plakkerig, komen ook op je hoofdhuid terecht.

    22
  12. Sara

    Dank jullie voor dit artikel. Een kleine toevoeging. Het ufp kan ook via de neus direct naar de hersenen. Ectra bijdragen aan hersenziekten

    37
  13. Bert de Jonge

    Zeer onthutsend dat de vliegindustrie slechts schone beloftes doet-overigens zonder ooit enige onderbouwing die controleerbaar is.
    Een bedrijfscultuur die verwoestend is voor mensen op alle denkbare terreinen.
    Europa red de inwoners van voorkoombare ziektes!

    51

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate