Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Rechtszaken

Oproep: steun de rechtszaak om een gezonde leefomgeving

landend vliegtuig

foto: Naomi van der Haar via Flickr

4.6
(97)

Op 4 juli aanstaande – een kleine maand vanaf nu – start de rechtszaak van de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) met een beoordeling of de stichting mag optreden namens omwonenden van Schiphol. Dat is een belangrijke stap, waarbij ook ú kunt helpen.

Deel op XDeel op Linkedin

Eén van de criteria waar de rechter naar kijkt is het aantal sympathisanten van de stichting. Hoe meer medestanders RBV heeft, des te groter de kans dat de stichting ontvankelijk wordt verklaard en de eis van een gezonde leefomgeving voor omwonenden van Schiphol mag stellen.

RBV sleept de Nederlandse Staat voor de rechter omdat zij vindt dat de overheid verzaakt de leefomgeving van omwonenden te beschermen. Mensen krijgen hier nu te maken met veel meer vliegherrie en -vervuiling dan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toelaatbaar vindt.

“Niet de gezondheid van bewoners in de regio heeft de prioriteit van de Staat, maar het vermeende economische belang van Schiphol”, aldus RBV.

Ernstige schending gezondheid
Dat wil de stichting omdraaien. “We zijn inwoners van de rechtsstaat Nederland. Daarin word je beschermd door het Burgerlijk Wetboek en door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Die bieden bescherming tegen ernstige schendingen van de gezondheid en de leefbaarheid. De Staat weigert daar uitvoering aan te geven.”

Met de zaak wil RBV de regering dwingen wel over te gaan tot maatregelen die de leefomgeving en gezondheid van omwonenden verbeteren. Via een dagvaarding stelde RBV op 14 juli 2022 dat de Staat onrechtmatig handelt en eist de stichting betere bescherming – bij voorkeur door minder vliegverkeer toe te staan.

Alleen al de dreiging van deze rechtszaak heeft minister Harbers vorig jaar voor de zomer doen besluiten tot krimp van Schiphol. Vanwege een kort geding, aangespannen door KLM en andere partijen uit de vliegindustrie, kan dit besluit nog niet worden uitgevoerd.

RBV wil juist dat het besluit wel wordt uitgevoerd en wil zelfs verdergaande maatregelen dan de nieuwe grens van 440.000 vluchten op Schiphol.

Zoveel mogelijk medestanders
Zoals gebruikelijk kijkt een rechter dan in eerste instantie of een organisatie als RBV wel mag optreden namens omwonenden. Daarvoor dient de stichting aan te tonen dat het beschikt over onder meer donateurs en medestanders. Hoe meer donateurs en hoe meer medestanders, des te groter de kans dat RBV wordt toegestaan door te procederen om de mensenrechten eindelijk beschermd te krijgen door onze overheid.

SchipholWatch doet nu dan ook expliciet een oproep aan onze lezers: schrijf u alstublieft in als medestander. Het kost u niets, maar u geeft de rechter daarmee wel te kennen dat ook u minder herrie en vervuiling van uw leefomgeving wenst. Dat ook u de regering gewoonweg wilt houden aan de geldende wet- en regelgeving.

Wilt u nog een stapje verdergaan, dan kunt u zich ook aanmelden als donateur. Met ieder bedrag dat u kunt en wilt missen, brengt u de zaak van RBV een stap verder én bevestigt u uw steun.

Hoofdpijndossier voor minister Harbers
SchipholWatch is geen partij in deze rechtszaak, maar steunt de RBV al vanaf dag één vol overtuiging. De zaak wordt nu al regelmatig besproken op het ministerie van Infrastructuur en de Staat ziet deze als zeer kansrijk, zo blijkt uit vele opgevraagde interne stukken van het overleg tussen ambtenaren en politici. Minister Harbers maakt zich grote zorgen de zaak te verliezen en Schiphol nog veel verder te moeten krimpen dan tot de 440.000 vluchten uit de huidige plannen.

Schiphol is voor de Nederlandse thuismarkt veel te groot. Vooral het bedrijfsmodel van KLM met overstappers maakt dat het vliegverkeer een veel te groot negatief effect heeft op de leefomgeving en het privéleven van honderdduizenden omwonenden. Zonder de overstappers kan Schiphol probleemloos gehalveerd worden, terwijl nog steeds iedere Nederlander die dat wil met het vliegtuig op vakantie kan gaan.

Als u ook minder vliegverkeer wilt zien boven uw wijk, is het van groot belang dat U NU IN ACTIE KOMT. Over dik drie weken bekijkt de rechter of RBV de zaak mag voortzetten en kan bij voldoende steun de inhoudelijke behandeling van start. Op naar een half zo groot Schiphol!

Aanmelden kan ook door een kort mailtje te sturen aan [email protected].

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 97

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Charlotte

  Is de zitting op 4 juli openbaar? Ik kan nergens vinden waar ik die (liefst fysiek) kan bijwonen. Kunnen jullie meer vertellen aub? Dank!

  1
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   De zitting is bij de rechtbank in Den Haag en openbaar, maar het is slechts een inleidende zitting over de ontvankelijkheid van RBV. Waarschijnlijk niet echt de moeite waard om erbij te zijn. Later vindt (hopelijk) de inhoudelijke behandeling plaats die interessanter is.

 2. G

  Misschien een artikel met oproep in het Parool?

  7
 3. Geer

  Wil iedereen dit aub delen en doneren!
  Samen kun je dingen veranderen.

  7
 4. Hans Boshuizen

  Bourree,
  Wat een indrukwekkend artikel. De tranen schieten je in de ogen.Dit is de realiteit op dit moment. Overheid en bedrijf belazeren ons op een ongelooflijke manier.
  Steun de RBV !!

  13
 5. Omwonenden Schiphol net zo stelselmatig genegeerd als in Groningen

  “In Groningen zijn de belangen van de inwoners stelselmatig genegeerd en het ontbrak aan zorg en aandacht voor het gebied.” Dat schreef de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen in haar eindrapport.

  “Door Schiphol, de overheid, de provincies en de gemeentes zijn de belangen van de inwoners stelselmatig genegeerd en het ontbrak aan zorg en aandacht voor het gebied.”

  Gelukkig is Stichting RBV voor ons opgestaan om ons te beschermen tegen een ziekmakende leefomgeving, oorverdovende dag- en nacht vliegtuigherrie en het stelselmatig negeren van honderduizenden tweederangs geworden burgers.

  39
 6. Bourree

  ꧁•⊹٭Column de Bourree٭⊹•꧂
  Vanochtend ontving ik een bericht van een oud-klasgenoot waarmee ik mijn hele jeugd en verdere leven bevriend ben geweest. Twee gezworen kameraden, onafscheidelijk van elkaar, tot op de dag van vandaag, samen alles meegemaakt. Kattekwaad, sporten, uitgaan, verliefd worden, trouwen, de geboorte van onze kinderen en samen met de twee gezinnen met vakantie. Het was vertrouwd en gaf steun in het soms roerige en drukke leven. Hij schrijft: “Goede vriend:”

  De koffers staan klaar. Zoals je weet: Ik houd van reizen in ons eigen land. De herinneringen aan de prachtige verstilde bossen op de Veluwe waarin wij als kleine kinderen met onze vaders en moeders lange wandelingen maakten, fietsten en genoten van de wilde dieren, de prachtig gekleurde vogels en de prachtige natuur. Tegen de schemering sluipend door het bos, fluisterend en voorzichtig bij elke stap om geen geluid te maken en dan vaak de beloning om het kleine schichtige hertje of brutale vosje, tussen de takken van de bomen door te kunnen zien. De onvergetelijke heerlijke geur van de naaldbomen als het net had geregend, de rustgevende stilte, het ruisen van de wind en het kwetteren van de vogels om je heen. Het was een intens gevoel van geluk.

  Ik weet nog dat het lastig was te bedenken wat je allemaal mee zou nemen voor de maximaal twee weken vakantie die vader van zijn werkgever mocht opnemen. Mijn kleine fototoestel, een leren voetbal, bordspelletjes, StapOp voor vader, jeu de boule, of toch het traditionele kaartspel. Het was weken lang een onderdeel van de voorpret. Nu, is het allemaal anders en minder ingewikkeld. Ik neem gewoon alles mee. Er hoeft verder niet over te worden nagedacht. De auto is volgepakt en wij zijn vertrokken na een laatste inspectie of wij niets vergeten zijn, de ramen dicht, de deuren gesloten. Onze lieve buren stonden vandaag extra vroeg op om ons nog even uit te zwaaien. Ook een schoolvriendinnetje kwam nog even langs om de kids dag te zeggen. Het gaf wat tranen maar ons gezin is er nu helemaal klaar voor.

  Ik heb altijd het gevoel gehad dat je huis en haard verlaten iets avontuurlijks had. Het ontdekken van een nieuwe omgeving had iets mysterieus. Het achterlaten van je vrienden, de familie, je vertrouwde omgeving, je huis, de tuin, de buren. Toch krijg ik nu een onbehaaglijk misselijk gevoel in mijn buik als ik opzij kijk naar mijn vrouw, De kinderen op de achterbank kijken achterom terwijl “ons huis” langzaam kleiner wordt, tot het in de verte verandert in een klein stipje. “Dag huis” zegt mijn dochtertje als ze zwaait. Als vader voel ik de verantwoordelijkheid. Verwijtende ogen kijken mij aan in de binnenspiegel . Ik slik en rijdt door. Wat hebben we het jarenlang zo enorm fijn gehad hier.

  Als de leefomgeving, de veiligheid en de gezondheid van je gezin dagelijks wordt aangevallen en niet meer wordt beschermd, kun je als vader en moeder niet veel anders dan een oplossing bedenken om, het onrecht dat het hele gezin wordt aangedaan, te keren. De gezondheid van ons en de kinderen staat op het spel. In onze wijk zijn veel ouders van plan om te vertrekken. Sommigen kunnen niet weg. Het is financieel voor hen niet mogelijk. De opgekropte woede over zoveel onrecht, zal ons zeker nog jaren achtervolgen. De gezondheidsklachten worden serieuzer. Ons hele leven is volledig op de kop gezet door een bedrijf dat ons leven in een paar jaar tijd volledig kapot heeft gemaakt. Vlieggoten over woonwijken waar de vliegtuigen elke twee minuten op een paar honderd meter over het huis bulderen. De uitstoot en de leugens over het effect op de gezondheid is bewezen misleidend en te ongeloofwaardig. Het ligt niet in mijn karakter om op te geven. Dat weet je. Ik heb gevochten, geloof mij, maar tegen het onbeschofte geweld van deze vliegindustrie, de gevaarlijke uitstoot, de onmetelijke overlast, de hub-fuctie en een samenspannende overheid met dit a-sociale bedrijf, kun je niet op. Wij zijn vermorzelde burgers door een falende overheid en een bedrijf dat zonder de benodigde vergunningen geen bestaansrecht zou mogen hebben. De veel genoemde oplossing “dan ga je toch verhuizen” is werkelijkheid geworden. Het ga je goed, mijn vriend.

  Doe mee met Bourree,
  Steun de rechtszaak om een gezonde leefomgeving! Steun Schipholwatch en de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV)

  49

Geef een reactie

Translate