Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Economie

KLM steeds minder van belang voor bereikbaarheid Nederland

New York City

New York City is met Londen de belangrijkste zakelijke bestemming ter wereld (foto: Pexels via Pixabay)

4.4
(146)

Nederland is steeds minder afhankelijk van KLM voor de internationale bereikbaarheid. De bijdrage van het bedrijf aan de netwerkkwaliteit van Schiphol neemt zienderogen af.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een bijlage bij de laatste rapportage van de staatsagent voor KLM, die deze week naar de Tweede Kamer werd gestuurd. De berekeningen voor deze bijlage werden uitgevoerd door adviesbureau SEO Economisch Onderzoek.

Voor het bepalen van het belang van bestemmingen hanteert SEO de GaWC-index, een lijst met steden die van zakelijk belang zijn. In die lijst krijgt iedere stad een klasse toegekend waarmee het belang van die stad voor de wereldeconomie wordt uitgedrukt. De lijst wordt samengesteld door de Globalization and World Cities Research Network.

Zo vormen Londen en New York City gezamenlijk de belangrijkste categorie Alfa++, staat Amsterdam genoteerd in de Alfa-klasse en een stad als Helsinki in de Beta-categorie. Een compleet overzicht is te vinden op Wikipedia.

Ondanks forse groei geen betere netwerkkwaliteit
Op basis van deze indeling is in opdracht van de staatsagent het netwerk van Schiphol en KLM beoordeeld. Uit de analyse blijkt dat de kwaliteit ervan nauwelijks is toegenomen ondanks een forse groei van het aantal vluchten. Terwijl sinds 2013 het aantal vluchten met 17 procent is gegroeid, nam het aandeel vluchten naar GaWC-bestemmingen slechts toe van 81 naar 83 procent.

KLM verzorgt steeds minder als enige de vluchten naar belangrijke bestemmingen (bron: Vijfde voortgangsrapportage Staatsagent voor KLM)

Het aandeel bestemmingen waarop maar één luchtvaartmaatschappij vliegt is tegelijkertijd fors gedaald, van 36 naar 27 procent. Dit betekent dat inmiddels op 73 procent van de relevante bestemmingen de reiziger de keuze heeft uit meer dan één vliegfirma.

Daarmee is de afhankelijkheid van KLM voor het bestemmingennetwerk van Schiphol fors gedaald. KLM is in deze periode vaker op GaWC-bestemmingen gaan vliegen en wat minder op unieke routes, dat wil zeggen op routes die alleen door KLM worden verzorgd.

Krimp zonder economische nadelen
Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van SEO is dat het beter per trein bereikbaar maken van slechts zes bestemmingen kan resulteren in forse krimp van het vliegverkeer zonder enig negatief gevolg voor de netwerkkwaliteit van Schiphol. Het gaat dan om de steden Brussel, Parijs, Londen, Düsseldorf, Frankfurt en Berlijn.

Op dit moment vliegt nog 15 procent van alle toestellen vanaf Schiphol naar één van die zes steden, terwijl deze goed per trein te bereiken zijn. Bij KLM is dat 10 procent van alle vluchten.

De groei van Schiphol is sinds 2013 niet meer gericht geweest op verbetering van de netwerkkwaliteit, stelt SEO.

Indirecte vluchten extra alternatief
Het onderzoek van SEO heeft slechts betrekking op bestemmingen die rechtstreeks vanaf Schiphol te bereiken zijn. Bestemmingen die ook prima via een vlucht met overstap zijn te bereiken, werden buiten beschouwing gelaten.

Dat wil niet zeggen dat indirecte vluchten geen goed alternatief zouden kunnen zijn voor de rechtstreekse vluchten. Vluchten met overstap zijn meestal goedkoper dan directe vluchten en de prijs van een ticket speelt vaak een grote rol bij de keuze van reizigers.

Nu blijkt dat KLM veel minder belangrijk wordt voor de bereikbaarheid van ons land, komt het bedrijfsmodel met 70 procent overstappers in een ander daglicht te staan. Die overstappers zijn volgens KLM nodig om Nederland verbonden te houden, maar blijken slechts een schaamlap voor de enorme en overbodige overlast en vervuiling die het bedrijf veroorzaakt.

Hoogste tijd om juist de transferpassagiers te belasten in zo’n mate dat overstappen op Schiphol niet langer aantrekkelijk is. Om zo ruimte te maken voor welzijn, ook omdat het creëren van welvaart sowieso lastig blijkt in de vliegindustrie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.4 / 5. Aantal stemmen: 146

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Kijk naar de toekomst

    WANBELEID I&W KENT GEEN GRENZEN: “Operatie Schoon Schip” is hard nodig!

    Het wanbeleid bij I&W wordt gekenmerkt door gebrek aan sturing in combinatie met het in stand houden van een uitzonderingssituatie voor de luchtvaartsector. Naast het tot in het oneindige faciliteren van KLM en Schiphol Group en scheve infra investering van onlangs weer 5,4 miljard rond de HUB – ten koste van noodzakelijke spoorinfra voor vluchten vervangende HSL – wordt op onverantwoorde wijze een netwerk van mobiliteitsmanagers in stand gehouden.

    Na het FYRA debacle – waarbij ook KLM een dubieuze rol speelde – zien we thans gebeuren dat de succesvolle EUROSTAR HSL verbinding naar Londen vakkundig de nek wordt omgedraaid. De onlangs aangestelde KLM-CEO wisselde van betrekking vanuit de Nederlandse Spoorwegen en is slechts een van de aan de Transport Autoriteit MRA 2.0 gelieerde top-managers die samen met een trio topbestuurders uit Amsterdam en de Provincies NH en Flevoland het achterhaalde HUB model geforceerd in stand proberen te houden.

    Daarom is een nieuwe “Operatie Schoon Schip” zoals destijds door Johan Remkes in de Provincie NH werd uitgevoerd intussen hard nodig.

    1
  2. Dubbelop en eens zo dik.

    Dagelijks kan je op de flightradar zien hoe dat gaat: een klm vliegt naar Israel en nog geen half uur later vliegt een elal toestel precies dezelfde route.
    Moet je eens kijken op zondagavond wat er allemaal achter elkaar uit Wenen komt overvliegen. Minstens 10 toestellen van verschillende maatschappijen.
    En dan natuurlijk de scandinavische waanzin; klm vliegt honderden keren per week exact hetzelfde parcours als Sas en Finnair.
    De conclusie is dat al deze busdiensten meteen geschrapt kunnen worden.

    11
  3. Rob

    Tja, het gehele luchtvaartbeleid en de steun aan KLM is gebaseerd op sentimenten (de blauwe trots van Cora v. N. ) en economisch onverstand (de whatever it takes van Wopke H.) Uiteraard , verbondenheid naar verre bestemmingen via de lucht is belangrijk. Daarom moet de overheid zorgen voor infrastructuur (vliegveld) met daarbij goede regulering voor bescherming van de omgeving en beprijzing van de vervuiling (volgens het economische principe , de vervuiler betaalt). En vervolgens zijn er genoeg Airlines die de dan reële vraag naar vliegverkeer willen accommoderen. De Nederlandse overheid heeft het stimuleren van luchtvaart en het in stand houden van een voor Nederland veel te grote luchthaven echter tot doel verheven. Dit in de vorm van mainportbeleid en bejubeling van de Hub. En dan kom je uit op de steunoperaties aan KLM en overschrijden van allerlei geluids- en milieunormen.

    21
  4. Vliegtuigen zijn geen bussen

    Het opgetuigde ‘busboekje’ van zo vaak vliegen naar Brussel, Parijs, Londen, Düsseldorf, Frankfurt en Berlijn laat vele half lege vliegtuigen opstijgen, heen en weer vliegen en landen. Zo wie zo kunnen waarschijnlijk de helft van die vluchten nú al afgeschaft worden zonder enig probleem. En daarna snel al deze vluchten overhevelen naar de trein.

    Vele vliegtuigroutes zijn in de loop der jaren net zoals busroutes opgezet. Maar waar busroutes die te weinig passagiers te verwerken krijgen logischerwijs geheel of gedeeltelijk opgeheven worden, blijft de vliegtuigsector vanuit de politiek alle mogelijkheden te krijgen om onzinnig heen en weer te vliegen. En de ecologische voetafdruk van de luchtvaart onnodig groot te houden.

    44
    • Josje

      De vergelijking met de buslijn valt ook nog in het nadeel van de vliegroute uit. Een bus met weinig passagiers is op zich misschien niet rendabel maar zorgt dat een klein dorp toch bereikbaar blijft voor mensen zonder auto, wat een reden kan zijn om die buslijn te handhaven. Een halfleeg vliegtuig naar een bestemming waar talloze andere vluchten naartoe gaan dient geen enkel acceptabel doel en veroorzaakt disproportionele milieu- en klimaatschade. Volkomen achterhaald en onverantwoord.

      9
  5. Bourree

    De groei is van Schiphol is vooral gebaseerd op een hogere frequentie. De komst van stillere vliegtuigen en het gebruik van schonere brandstoffen is niet haalbaar op de korte termijn..Het aantal vluchten naar steden als Londen, München, Parijs, Frankfurt en Zürich: 62.500. Gemeten in passagiersaantallen ging het om ruim 9 miljoen reizigers. Londen: Jaarlijks zijn er bijna 29.000 vluchten tussen Schiphol en Londen. Dat gaat om ruim 4 miljoen passagiers. Het is onbegrijpelijk dat de overheid deze vluchten niet verbied. Een snelle oplossing voor zoveel gedupeerde bewoners. Er zijn alternatieven. Het is makkelijk laag hangend fruit. Pluk het dan! Doe eindelijk iets en doe het snel! Kan ik eindelijk eens rustig in de tuin een appeltje eten 🙂

    56

Geef een reactie

Translate