Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Stikstof

Flevoland en Schiphol hinten op illegale prijsafspraken stikstofruimte

varkens

foto: afnewsagency via Pixabay

4.8
(93)

Achter de schermen overlegt de Provincie Flevoland met de Schiphol Groep over het maken van illegale prijsafspraken voor het aankopen van stikstofruimte voor Lelystad Airport.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit documenten die zijn verkregen naar aanleiding van een beroep op de Wet open overheid. De Provincie Flevoland gaf 1140 pagina’s vrij, waaronder de pikante mailwisseling met de Schiphol Groep.

In deze correspondentie hint een ambtenaar van de provincie op het maken van prijsafspraken met Schiphol. De man of vrouw wil weten met welke partijen de vliegveldexploitant in gesprek is voor het aankopen van stikstofruimte.

“Het kan namelijk goed zijn dat een agrarische ondernemer met meerdere stikstofzoekers in gesprek is en op die manier de prijs aan het opdrijven is”, aldus de ambtenaar van de provincie.

“Dat is marktwerking en ook niet altijd wat aan te doen, maar het kan handig zijn om hierover af te stemmen.”

Nog geen gesprekken
Een medewerkers van Lelystad Airport – eigendom van de Schiphol Groep – meldt vervolgens op 21 maart 2022 dat nog geen gesprekken worden gevoerd over het kopen van ‘stikstofrechten’.

“Ik zal jouw bericht delen, zodat we er rekening mee kunnen houden als we wel in gesprek gaan.”

De vliegveldmedewerker geeft verder aan dat nog niet bekend is of aankoop van stikstofruimte überhaupt gaat gebeuren. “Ik zal je op de hoogte houden.”

We zijn hier getuige van in ieder geval overleg over het maken van illegale prijsafspraken tussen een provinciale overheid en een staatsbedrijf met als doel kennelijk de vrije markt te dwarsbomen en boeren niet meer dan strikt noodzakelijk te betalen voor hun bedrijven.

De Autoriteit Consument en Markt is duidelijk over dergelijke praktijken. “Concurrentie bevordert de dynamiek van de economie. Afspraken of gedragingen die de concurrentie beperken, verstoren deze dynamiek. De Mededingingswet geeft een impuls aan het bedrijfsleven doordat onderlinge concurrentie wordt aangescherpt. In de Mededingingswet staat dat afspraken en gedragingen die de concurrentie beperken niet zijn toegestaan, evenmin als misbruik van een economische machtspositie.”

Afgewezen PAS-melding
De mailwisseling vond plaats kort nadat Lelystad Airport te horen had gekregen van minister Van der Wal (Natuur & Stikstof) dat de PAS-melding was afgewezen en dat het vliegveld daarom de normale procedure moest volgen om aan een natuurvergunning te komen.

Vanwege de enorme stikstofuitstoot door vliegverkeer en door extra wegverkeer dat een vliegveld veroorzaakt, moet de Schiphol Groep op zoek naar compensatie. Zoals inmiddels is gebleken, schroomt het staatsbedrijf niet om boeren voor veel geld uit te kopen.

De aankoop van boerenbedrijven die vooral NHx uitstoten om te compenseren voor NOx-uitstoot zoals door vliegtuigen ligt in politiek Den Haag onder vuur. Een flink aantal partijen wil deze uitruil verbieden. Niet duidelijk is of de Schiphol Groep op dit moment al boerenbedrijven heeft opgekocht voor Lelystad Airport.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 93

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Sterre

  Luchtvaart-maffia ten TOP!

  1
 2. John

  Lelystad airport wordt steeds vaker aangeduid als vliegveld ‘list en bedrog’ en ook nu weer zien we aanwijzingen hiervoor. Een paar jaar geleden schreven lokale kranten geheel eenzijdige dat alles in kannen en kruiken was en dat het vliegveld klaar was voor de eerste vluchten. Dat bleek om diverse redenen een forse leugen, welke bovendien door de rechter gerectificeerd moest worden. Die rectificatie is er nooit gekomen. Wat een corrupte bende zeg!
  Mocht het overigens daadwerkelijk zover komen zal om veiligheidsredenen nog heel wat lokale fauna uit omliggende percelen, Natuurpark Lelystad en de OVP geruimd moeten worden. Dit wordt uiteraard oorverdovend stil gehouden.

  3
 3. Staat in de staat

  Schiphel, een staat in de staat?
  Eigenlijk geen vraag.

  5
 4. Jaap de Groot

  Mijn complimenten voor het vele graafwerk dat jullie verrichten in de beerput die Schiphol heet!

  22
 5. Hans

  Grootaandeelhouders van Schiphol Group: Staat der Nederlanden (69%), Gem. Amsterdam (20%), Gem. Rotterdam (2%).

  12
 6. Michel

  Ee is maar één woord passend: Schandalig! 🤮🤮🤮🤮🤮

  21
 7. Leon Adegeest

  Weer zo’n meewerkende ambtenaar. Hij hoort zich verre van dit soort initiatieven te houden.

  En de medewerker van Lelystad Airport, onderdeel van de Schiphol Group, had per ommegaande een mail moeten sturen dat hij niks te maken wil hebben met alles wat riekt naar prijsafspraken maken of zelfs maar beïnvloeding van prijs. Is bijzonder linke soep. Bij veel bedrijven staat dat dan ook in hun Code of Conduct.

  39
  • Thomas

   Ik ben geen juridisch expert, maar ik kan me heel goed voorstellen dat strafrechterlijk onderzoek door het OM naar deze ambtenaar op z’n plaats is.

   9

Geef een reactie

Translate