Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

SchipholWatch inventariseert interesse in civiele procedure tegen Schiphol

actie

illustratie: MasterTux via Pixabay

4.8
(64)

De NAM moet aan een groep burgers een schadevergoeding betalen voor immateriële schade en gemist woongenot als gevolg van de aardbevingen in Groningen. SchipholWatch start een inventarisatie onder omwonenden of zij interesse hebben om een vergelijkbare procedure op te starten tegen Schiphol.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit zal een zaak van lange adem worden. In Groningen bepaalde de rechtbank al in 2017 dat de NAM – een joint-venture van Shell en Exxon – een schadevergoeding moest betalen voor het gederfde woongenot.

Vervolgens spanden 127 eisers een zaak aan tegen het bedrijf. In 2019 stelde het gerechtshof 65 van hen in het gelijk, zo meldt de website letselschade.nu.

De NAM ging in cassatie bij de Hoge Raad, maar die oordeelde in 2021 dat de uitspraak van het hof blijft staan.

Hoogte schadevergoeding
Het hof stelde de vergoedingen voor immateriële schade vast op bedragen tussen de 2500 en 6250 euro per persoon. De schade wegens gemist woongenot moeten nog worden vastgesteld door een onafhankelijk bureau.

SchipholWatch peilt nu de belangstelling onder omwonenden van Schiphol om deel te nemen aan een dergelijke zaak. Mogelijk kan dat via de rechtsbijstandsverzekering. Als er voldoende mensen interesse hebben en hun klachten bundelen, vallen er mogelijk afspraken te maken met de verzekeraars, zodat de kosten voor een belangrijk deel voor rekening van deze bedrijven komen.

Als u interesse heeft om deel te nemen in zo’n zaak, vul dan onderstaand formulier in. Daarin vragen we uw naam, woonplaats, e-mail adres plus de naam van uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Samen sterk
Bij voldoende belangstelling maken we een geanonimiseerd totaaloverzicht voor de verschillende verzekeraars met het verzoek om de mogelijkheden te bespreken. Door samen op te trekken, maken we meer kans bij de verzekeraars en in de eventueel daaropvolgende rechtszaak.

Uw gegevens worden door ons uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld en niet aan derden ter beschikking gesteld. Invullen van het formulier verplicht u tot niets: u geeft slechts aan belangstelling te hebben in het opstarten van de zaak.

Als we het op een akkoord kunnen gooien met de verzekeraars, kunt u op dat moment beslissen al dan niet mee te doen. De inventarisatie voeren we uit om alvast te kunnen aangeven om hoeveel verzekerde klanten het gaat, zodat de verzekeringsmaatschappijen de urgentie voelen.

Vervolgstappen publiceren we steeds op deze site en via een e-mail aan geïnteresseerden, zodat alle potentiële deelnemers goed op de hoogte blijven van de vorderingen.

  Bent u niet verzekerd, laat dit veld dan gewoon leeg. Mogelijk kunt u alsnog deelnemen in de zaak.

  Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

  Wat vindt u van dit artikel?

  Klik op een ster om het stuk te waarderen

  Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 64

  Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

  FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Michiel

   Wij doen mee, zolang ze het fatsoen niet kunnen opbrengen om mensen minimaal 8 uur te laten slapen pakken we ze graag op alle mogelijke manieren terug.

   6
  2. Stella

   Wij doe mee! Ons woongenot wordt hier dag uit in dag 365 dagen per jaar totaal verpest door vliegtuigen! Is vaak onleefbaar hier óók binnenshuis. De vliegtuig-terreur is extreem, ik hou het precies bij en in het jaar 2019 kwamen er 74.979 stuks vliegtuigen over ons dak. In het jaar 2010 waren dat er 38.392 stuks. Een bijna verdubbeling in 10 jaar tijd! De leefbaarheid in onze woonomgeving is enorm slecht. Herrie, zware luchtvervuiling en het gevaar dat er een vliegtuig eens weer naar beneden komt is er ook. Slaapkamers op de bovenverdieping kunnen wij niet gebruiken. Diversen ramen van de woning totaal dichtgemaakt met isolatie en hout ervoor. Helpt iets maar zeker niet afdoende. Je kunt moeilijk ál je ramen gaan dichttimmeren. De veroorzaker van de extreme overlast MOET gestopt worden en zo niet dan zal hij een schadevergoeding MOETEN betalen voor bedorven woongenot en het verzieken van mensenlevens. Wonen hier op 1250 mtr afstand einde Aalsmeerbaan maar vallen buiten enige isolatie van Schiphol voor zover die er al is, schijnt ook niet veel voor te stellen. Is toch een grof schandaal dat zoiets wordt toegestaan en burgers omwonende geen enkele bescherming krijgen tegen zoveel overlast!

   16
  3. M.Pool

   In plaats van nog meer energie te steken in processen lijkt het mij beter om samen te werken met bijvoorbeeld Stichting RBV (Recht op bescherming tegen vliegtuighinder) die al jaren bezig is een zaak op te bouwen waarbij ze een beroep doen op art 8 van de EVRM.
   Ze werken daarbij met de advokaat Channa Samkalden van advokatenkantoor Prakken-d’Oliveira. Ik zal SchipholWatch twee documenten sturen over deze rechtzaak.
   M.Pool

   13
   • Reactie door auteur

    SchipholWatch

    Ontvangen. Bedoeling is juist om verschillende invalshoeken te kiezen. Schiphol overtreedt op zoveel gebieden normen, waarden, wetten en regels dat het prijsschieten is.

    10
   • Wim Jansen

    Dat was ook mijn punt. Ik ben een groot voorstander van krachtenbundeling.
    Schipholwatch heeft veel kennis en ervaring. Maar dat geldt ook voor het Aalsmeerse initiatief.

    6
  4. ir. B. van Marlen

   Een heel goed idee, maar pas op voor te hoge verwachtingen, je moet dergelijke schade werkelijk kunnen aantonen en dit is nog niet eens zo simpel. In Groningen kun je wijzen op scheuren in de woning ten gevolge van aardbevingen!

   Eerdere pogingen te wijzen op de waardedaling van woningen zijn door de rechter afgewimpeld om deze reden.

   Overigens vind ik de genoemde bedragen te laag voor gederfd woongenot en mogelijke gezond-heidsschade. Missschien een idee om te noemen het aantal nachten per jaar, dat u in de slaap bent gestoord en hiervoor de prijs van een hotelovernachting (in een stil gebied) te rekenen, bv. €125 p.p., en dit uiteraard gedurende vele jaren! Voor gezondheidsschade gelden natuurlijk alle zorgkosten voor onderzoek , medicijnen (slaappillen) en herstel (als dit al mogelijk zou zijn), die u nu zelf mag betalen of via uw zorgverzekering op de maatschappij worden afgewenteld.

   Denk ook aan bv. de te hoge ozb-aanslagen, die totaal niet uitgaan van een steeds verder achter-uitgaande woonsituatie en die gecorrigeerd kunnen worden met een aftrek recht evenredig met het groeiend aantal vliegtuigpassages over uw wijk.

   12
  5. Thijs

   aangemeld, ik doe graag mee!

   3
  6. Wim

   Prima actie. Raak de luchtvaart in hun portemonnee. Daarbij merk ik op geen eenmalige schadevergoeding, maar elke maand zolang de schade voortduurt.

   7
  7. Haes

   Wij doen mee!

   4
  8. Mike

   Als omwonende met overlast van RTHA, wat uiteindelijk ook Schiphol is, kan ik en andere RTHA-overlasthebbende hier ook in meedoen ?

   4
  9. Peter van Weel

   Ik doe graag mee, maar heb wel een vraag:
   In hoeverre doorkruist dit de geplande rechtszaken die MOB van Johan Vollenbroek wil gaan voeren? Samen met hen optrekken?

   5
   • Reactie door auteur

    SchipholWatch

    Dit moet een civiele zaak worden, heel iets anders dan de bestuursrechtelijke zaken die de heer Vollenbroek voert. En ja, we werken vaak met hem samen, hij stuurde vandaag nog een mailtje dat hij dit een goed initiatief vindt!

    13
  10. Rob

   Gezondheidsschade die we in kaart gebracht willen hebben met een degelijke en eerlijke berekening ipv via de Schiphol methode en de klere herrie zijn genoeg redenen om hier aan mee te werken

   12
  11. Roland

   Ik doe zeker mee, op alle dagen met noorden wind is het hier 15 uur + balen van 200+ uitvliegende/startende vliegTUIGen met meer dan 80dB, om GEK van te worden!!!!!
   Vooruitzichten worden alleen maar erger omdat we in dun bevolkt gebied wonen en daar alleen maar meer misbruik gemaakt gaat worden in de toekomst, want de pokkenherrie moet nu eenmaal ergens heen, ten gunste van de algemeenheid, de VVD en de grootaandeelhouders Den Haag en Amsterdam, toch…?
   HELP ONS AUB DOOR DIT INITIATIEF TE ONDERSTEUNEN!!!!

   22
  12. LR

   Absoluut doe ik hieraan mee. Vliegbewegingen zijn verdubbeld sinds ik hier woon, met daarbij eindeloos nachtvluchten…. ‘Planschade’ zou ik het noemen, maar een gezamenlijke civil procedure is de enige weg. 👌🏻

   7
  13. Thomas

   Het gaat mij niet alléén om woongenot. Gezondheidsschade is voor mij nog belangrijker. Of valt het een met ander samen?
   Moet wat mij betreft meegenomen worden in de procedure.
   Ben aan de kust gaan wonen vanwege de gezonde zeelucht…….
   Nu komen er met zuidwestenwind heel veel vliegtuigen over op tussen de 650 en 700 meter.
   Kan ik ook meedoen ondanks dat ik niet in de directe omgeving van Schiphol woon?

   30
  14. Rob van der Wel

   Ik doe mee

   15

  Geef een reactie

  Translate