Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Schiphol mag PFOS blijven lozen omdat slootwater toch al is vervuild

sloot

foto: Yana Petkova via Unsplash

4.6
(213)

Schiphol mag afvalwater met het kankerverwekkende PFOS blijven lozen op een sloot die in verbinding staat met andere oppervlaktewateren in de regio. De reden: de mate van vervuiling is al zo hoog dat deze lozingen er ook nog wel bijkunnen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een uitspraak in hoger beroep van de Raad van State van 27 juli jongstleden. Een aantal vastgoedontwikkelaars had de zaak aangespannen vanwege de gezondheidsgevaren die de lozingen opleveren voor de medewerkers.

Schiphol diende op 2 augustus 2018 een aanvraag in om water met daarin zeer zorgwekkende stoffen (zzs) te mogen lozen op een sloot ten zuidwesten van de Koolhovenlaan in Schiphol-Rijk. Die vergunning werd verleend tot 1 januari 2024.

Het water dat Schiphol in de sloot laat lopen, is afkomstig van een opslagplaats voor grond die met PFOS is vervuild. Het regenwater dat neerkomt op het depot wordt opgevangen in een ondergronds (lekkend) bassin en vervolgens geloosd in de sloot met maximaal 38.000 liter per etmaal. Volgens de vergunning mag er niet meer dan 0,1 microgram PFOS per liter water inzitten.

Ruime vrijstelling
De 0,1 microgram per liter is een ruime vrijstelling voor Schiphol. Uit onderzoek van RIVM blijkt namelijk dat 80 procent van de vis al sterft bij een concentratie van 0,01 microgram per liter – bij een tien keer lagere concentratie dus.

De klagers in de zaak melden dat de opslagplek van de gifgrond bouwkundige gebreken vertoont in de voorzieningen die de bodem moeten beschermen. Daardoor bestaat een groot risico op lekkage en kan de verontreiniging zich verspreiden via het grondwater.

Ondanks alle gevaren mag Schiphol tot 2024 gewoon doorgaan met de lozingen. “De lozingen leiden immers niet tot een significante of meetbare bijdrage aan het PFOS-gehalte dat al aanwezig is in het watersysteem”, zo beargumenteert de Raad van State het.

Beruchte gifstof
PFOS, ofwel perfluoroctaansulfonzuur, is een nauwelijks afbreekbare stof die sinds 1949 door het inmiddels beruchte bedrijf 3M wordt geproduceerd en onder meer wordt gebruikt in hydraulische leidingen van vliegtuigen en in brandblusschuim.

De stof is zo gevaarlijk dat deze nog slechts mag worden toegepast in een beperkt aantal producten. De maximaal toegestane concentraties zijn keer op keer verlaagd, naarmate de gezondheidsrisico’s duidelijker werden.

PFOS is uiterst schadelijk voor mens en dier. Het spul verstoort de werking van het hormonale stelsel, zorgt voor een verhoogd cholesterolgehalte, verhoogt de resistentie tegen insuline en heeft impact op het immuunsysteem – het weerstandsvermogen van mens en dier tegen ziektes.

Zo heeft PFOS ook negatieve gevolgen op de weerstand tegen Covid. Verder veroorzaakt het vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen, verhoogt het de kans op hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen en een verminderd geboortegewicht. Ook is de stof kankerverwekkend.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 213

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Angelo Wentzler

  Ja nu snap ik ook meteen waarom er geen piep gedaan wordt aan het klimaatprobleem, het is toch al verrot he.

  4
 2. Helga

  Doorgaan tot………?
  Hoezo ! Ik mag hopen dat ik dat nog mag meemaken want ben er nu al ziek van !
  Nu alweer( 07.30 ) elke 3 minuten een vliegtuig dat landt dus reken maar uit !

  5
 3. Adri Verheij

  Ongetwijfeld wijze mannen die Raad van State.
  Maar die hebben geen verstand van gezondheidsrisico’s. Welke onafhankelijke deskundigen zijn hiervoor geraadpleegd?

  11
 4. Jesse M.

  Recent onderzoek toont aan dat deze stoffen ZEER KANKERVERWEKKEND – leverkanker, zijn: https://www.jhep-reports.eu/article/S2589-5559(22)00122-7/fulltext . Deze stoffen vinden hun weg (waarschijnlijk al gevonden) in het grondwater en daarmee onze (drink)watervoorziening.

  De RvS is als rechtsprekend orgaan al decennia een lachertje omdat het niet als onafhankelijke rechter in de zin van artikel 6 EVRM gekwalificeerd kan worden. Onder Rutte II is conceptwetgeving om dat te corrigeren niet aangenomen, en daarna is het stil gebleven, met als gevolg dat de RvS nog steeds een dubbele rol heeft waarbij de RvS enerzijds regering en parlement (ofwel de ‘eigenaren van Schiphol’) van adviezen dient en anderzijds “recht” spreekt recht in geschillen tussen de overheid en de burger als ‘bijzondere rechter’ .

  Wederom wordt hiermee aangetoond dat de overheid, daaronder ook de RvS, pas op de laatste plaats de belangen van burgers beschermt, maar daarentegen economisch gewin voor gevestigde belangen voor laat gaan, ook in het geval van ernstige externe effecten, zoals het laten voortduren van een zeer gevaarlijke situatie als deze.

  Want uiteindelijk gaat het hier gewoon om de centen: – het kost namelljk veel meer om het op te vangen en correct te verwerken dan gewoon in de nabijgelegen sloot te dumpen.

  28
 5. Mieke Raaijmakers

  Schandalig dit! Hoezo wordt er naar behoren gewerkt op ministerie van Volksgezondheid? NIET DUS…ZEER KWALIJK!!!

  8
 6. Jaap de Groot

  Diep triest. Ik kan er geen andere woorden voor vinden.

  14
 7. Manon ter Steege

  Laat de Raad van State criminelen ook maar doorgaan? Want ze vermoorden toch al zo veel mensen in hun circuit, met daarbij de nodige vergissingen.

  12
 8. Haes

  de raad van state blijkt andermaal een ordinair verlengstuk van gevestigde belangen. De borstklopperij over de nl-se rechtsstaat is lachwekkend.

  21
 9. Wouter

  Steeds meer herrie maken mag, want die is toch al boven de richtlijnen van de WHO.
  Ultrafijnstof uitstoten mag, want de lucht rond Schiphol is toch al schadelijk voor de gezondheid.
  Ongelimiteerd kerosine verstoken mag, want het klimaat wordt toch al warmer.
  Extra stikstofdepositie mag, want de natuur is toch al verpest.
  Het aantal nachtvluchten hoeft nauwelijks verminderd te worden, want het maakt niet uit of je drie keer per nacht wakker wordt of vier of vijf keer.
  Boven de stad blijven vliegen mag, want er is al bijna dertig jaar geen vliegtuig meer neergestort op een woonwijk.

  55
 10. John

  In feite worden de (terechte) klagers en wij als omwonenden gewoon uitgelachen. Heel triest weer.

  27
 11. Sandra

  Ach ja, kan er ook nog wel bij in het eindeloze ellende-dossier dat Schiphol heet! Precies wat er gebeurt met goedkeuring van RVS: erbij lozen… Ik heb hier inmiddels geen woorden meer voor.

  31
 12. Adrie

  Ach ja in een democratie zou deze Raad van State uitspraak nooit hebben plaatsgevonden. In een autocratie/dictatuur wel. Jammer jammer.

  34
  • Frank de Wert

   Nou dan hoeven we de uitspraken van de rechterlijke macht ook niet meer op hun juistheid of inhoud te beoordelen… Er worden al zoveel fouten gemaakt door de rechterlijke macht.. en hoeven we wetten ook niet meer te handhaven want ze worden al zo vaak overtreden…

   11
 13. Josje

  De Raad van State is ook niet meer wat-ie geweest is. Doet me denken aan de argumentatie in de uitspraak waarin de vergunning voor de Formule 1 races in Zandvoort werd gehandhaafd. De stikstofberekeningen zijn zo ondoorgrondelijk dat we die maar buiten beschouwing laten. Rest het belang van de gedane investeringen. Lees: het belang van de gevestigde orde. Fijne hoeder van onze rechtsstaat!

  38
  • Lex

   Wie begrijp dit nog ?

   9
   • Manon

    Laat de Raad van State criminelen ook maar doorgaan? Ze vermoorden toch al zoveel mensen in hun circuit met daarbij de schijnbaar nodige vergissingen.

    6
    • Johan

     De Raad van state gaat over bestuursrecht en niet over strafrecht. Strafrecht wordt beoordeeld door de Hoge Raad.
     De Raad van state gaat dus over het wel of niet rechtmatig zijn van vergunningen.
     In strijd handelen met vergunningen kan een economisch delict zijn en daardoor via rechtbank en gerechtshof bij de Hoge Raad terechtkomen.

     5
  • Johan

   Eerst geen woningen in Amstelveen voor studenten om de belangen van de luchthaven te beschermen,
   Toen onbeperkt door racen op Zandvoort want het milieu is daar toch al verpest.
   Nu onbeperkt doorgaan met lozen van extreem giftige stoffen.
   De Raad van state heeft zich kennelijk opgesloten in een papieren bunker van regeltjes en theorieën.
   Maar dient niet de maatschappij.
   De toeslagenaffaire toonde al aan dat de Raad van state geen teleologische uitleg van de wet wil hanteren. Met andere woorden: de letter van de wet is belangrijk en niet het doel van de wet, namelijk bescherming van de bevolking.

   Ik vind het diep teleurstellend dat de Raad van state niet van zijn eerdere fouten wil leren. Dit tast wel het vertrouwen in de rechtsstaat verder aan. Grote schande.

   26
 14. Loes

  En ga zo maar door. We worden gestresst en ziek van het vliegtuiggeweld, maar mag allemaal maar doorgaan. Vanaf 2024 iets minder, lachertje. Als burger heb je niets te zeggen en je betaalt er nog aan mee ook. Walgelijk 😡

  50

Geef een reactie

Translate