Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Ook rond Aalsmeerbaan zware bodemverontreinigingen

De vindplaats van het gif, omcirkeld door milieuadviesbureau Terrascan. Op de satellietfoto zijn de KLM-toestellen te zien die daar tijdens de corona-periode waren geparkeerd (illustratie: Terrascan)

4.8
(94)

Aan de zuidzijde van de Aalsmeerbaan, richting de woonwijken, is opnieuw sterk met PAKs en koper verontreinigde grond gevonden. Dit blijkt uit een kersvers rapport dat werd opgesteld tijdens de recente onderhoudswerkzaamheden.

Deel op XDeel op Linkedin

PAKs zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen en worden onder meer gevormd bij het verbranden van kerosine. Deze groep stoffen staat volgens Wikipedia bekend om de schadelijke effecten op de gezondheid. Hoewel de verbindingen snel door het lichaam kunnen worden afgebroken, blijven ze kankerverwekkend.

Het rapport van bureau Terrascan met datum 1 juli 2022 spreekt van licht tot sterk verontreinigde grond, waarbij ook lichte verontreinigingen zijn gevonden met arseen, barium, cadmium, kobalt, molybdeen, nikkel, zink, minerale olie en het niet-afbreekbare PFOS.

Ook in het grondwater
Een deel van de verontreinigingen is ook teruggevonden in het grondwater, daarin werden vooral zware metalen, PAKs en PFOS aangetroffen.

Voor de vervuiling is een melding gemaakt conform het Besluit uniforme saneringen. De sterk verontreinigde grond werd afgegraven en tijdelijk elders gestort. Deze wordt niet alsnog gereinigd.

In plaats daarvan is de sterk vervuilde grond na de werkzaamheden teruggestort naast de Aalsmeerbaan. “De werkzaamheden in sterk met PAKs en koper verontreinigde grond zijn naar onze mening op milieuhygiënisch verantwoorde wijze uitgevoerd. De verontreinigingssituatie ter plaatse van de projectlocatie is ongewijzigd gebleven”, aldus Terrascan.

Maar: “Bij toekomstige werkzaamheden dient rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van de sterk verontreinigde grond en dient een saneringsplan te worden opgesteld”.

Het gaat hier om de zoveelste verontreiniging die milieuadviesbureaus vinden op en rondom Schiphol. Uit eerdere berichten bleek al dat deze vervuilingen via het grondwater doorlekken naar de hele regio. Een gebied van honderd vierkante kilometer rond het vliegveld is inmiddels vervuild.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 94

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. WIL NIET WONEN OP EEN STARTBAAN

  En 250 mtr direkt áchter de startbaan liggen de huizen waar mensen wonen en dichtbevolkt gebied! Je woont hier in een grote gifwolk 24/7 – 365 dagen per jaar en daar komt een grote gifbelt bij! Betekend dat dit gebied totaal onleefbaar is. Hoe kan het toch bestaan dat na de RIVM rapporten en nu dit weer én de extreme geluidsoverlast/zwaar kankerverwekkende uitstoot door vliegtuigen, dat hier niet wordt ingegrepen door de overheid? Willens en wetens mens, dier en milieu vergiftigen! Het is voor de regering belangrijker om de grootvervuilers te steunen dan de eigen bevolking te beschermen! Wij mogen letterlijk en figuurlijk stikken in de hel van Schiphol…

  6
 2. Mike

  Ik vraag mij in deze af. Dergelijke berichten zijn veelal Schiphol-gerealeerd, wat logisch is voor deze Schiphol nieuwswebsite, maar in hoeverre speelt dit mogelijk ook op en rond andere luchthavens, zoals Rotterdam, Eindhoven en Maastricht ?
  Misschien niet percentueel aan PFOS, maar de PAK’s en andere stoffen zullen daar dan evengoed sterk aanwezig zijn.

  Als dit zodanig vaak (meerdere artikelen op Schipholwatch) bij Schiphol voorkomt, dan moet dit ook op andere luchthavens spelen, lijkt mij.

  5
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   Dergelijke rapporten zijn ook beschikbaar bij uw Omgevingsdienst. En ook daaruit blijken forse bodemverontreinigingen op RTHA. Verschil is wel dat de OD in Rotterdam wat adequater lijkt op te treden, sneller nieuwe normen handhaaft en wél staat op sanering waar die in Noord-Holland nogal meegaand danwel afwachtend lijkt.

   1

Geef een reactie

Translate