Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Loop woensdag 6 juli mee om KLM te dagvaarden!

KLM vliegtuig

foto: b1-foto via Pixabay

4.7
(30)

Afgelopen vrijdag probeerde Fossielvrij NL nog eenmaal KLM te overtuigen om vrijwillig te stoppen met misleidende reclames over duurzaam vliegen. Het gesprek liep op niks uit. Fossielvrij NL gaat daarom woensdag aanstaande de dagvaarding naar de rechtbank in Amsterdam brengen. U kunt erbij zijn.

Deel op XDeel op Linkedin

KLM wil niet stoppen met reclames die de consument het idee geven dat vliegen niet slecht is voor het klimaat. Al jarenlang adverteert het bedrijf met suggestieve teksten als zou de reiziger voor een klein bedrag de klimaatschade kunnen compenseren. Het werd er al twee keer eerder voor op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie.

Desondanks blijft KLM volharden in het vals informeren van de eigen klanten. Fossielvrij NL kondigde op de recente aandeelhoudersvergadering al aan dat het een rechtszaak wil aanspannen vanwege deze praktijken.

Nu is het zover: op 6 juli marcheert Fossielvrij NL met een grote groep sympathisanten naar de rechtbank van Amsterdam. Startpunt is de Reclame Code Commissie aan de Buitenveldertselaan 106 in Amsterdam. Daar verzamelen de deelnemers zich om 10 uur ‘s ochtends en lopen van daaruit gezamenlijk naar de rechtbank.

Stop de misleiding
Daar aangekomen wordt de dagvaarding bij de rechtbank ingediend. Fossielvrij NL eist dat KLM’s misleiding stopt en dat het voortaan het eerlijke verhaal gaat vertellen: duurzaam vliegen bestaat niet.

KLM stelde in het gesprek van afgelopen vrijdag het probleem van de misleidende reclames niet in te zien en er daarom ook niet mee te stoppen. Wel gaan ze kijken naar uitlatingen over zogenaamde CO2-compensatie, maar ze vinden de eigen advertenties niet misleidend. Volgens eigen zeggen kunnen mensen maar beter kiezen voor een vliegbedrijf dat “duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan”.

Fossielvrij NL vindt dat nogal tegenvallen. “KLM’s oplossingen om klimaatschade te beperken – bio- en synthetische brandstoffen, verbeterde motoren of CO2-compensatie – zijn niet in staat het vliegen duurzaam te maken. Alle plannen zijn te beperkt of liggen te ver in de toekomst om vliegen echt te verduurzamen”, aldus het persbericht.

KLM kondigde al in 2011 aan in te zetten op duurzame brandstoffen. Destijds zeiden ze in 2015 op 1 procent duurzame brandstoffen te vliegen. Dat doel werd lang niet gehaald: vorig jaar kwam het bedrijf niet verder dan gemiddeld 0,18 procent. Dat is nog geen twee liter biofuel op iedere 1000 liter vliegtuigbrandstof.

Lobby tegen het klimaat
Bovendien lobbyt KLM intensief tegen maatregelen die klimaatverandering beperken, zoals de vorige week aangekondigde reductie van het vliegverkeer op Schiphol.

Nu consumenten steeds bewuster worden van de klimaatschade die vliegen veroorzaakt, zet KLM met miljoenen aan reclamegelden in om mensen wijs te maken dat het op weg is naar een duurzame toekomst. Dat werd onlangs nog eens geïllustreerd met een uitgelekte interne presentatie waarin duurzaamheid werd bestempeld als de ‘licentie om te kunnen groeien’.

Wilt u de start van deze historische rechtszaak meemaken? Meld u dan aan via de website van Fossielvrij NL.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 30

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Duh

  “Volgens eigen zeggen kunnen mensen maar beter kiezen voor een vliegbedrijf dat “duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan”.”

  Ik heb elke dag sporten hoog in het vaandel staan. En dat lukt ook nooit.

  1
 2. Lex

  Als het 0,18% is dan is het 1,8 liter biofuel op 1000 liter kerosine en dus 10 minder dan in het artikel vermeldt

  2

Geef een reactie

Translate