Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Wetten & regels

SchipholWatch trekt opnieuw aan de bel bij Ombudsman

meldingen vliegherrie

Meldingen van vliegherrie komen vanuit een enorm gebied rond Schiphol (illustratie: vliegherrie.nl)

4.9
(113)

SchipholWatch stapt met de ruim 120.000 meldingen van de site vliegherrie.nl naar de Nationale Ombudsman. Die was al eerder een onderzoek gestart naar Schiphol, maar dat lijkt op een dood spoor terecht te zijn gekomen nadat de minister meerdere keren een gesprek annuleerde.

Deel op XDeel op Linkedin

Twee jaar geleden startte de Ombudsman een eigen onderzoek naar de klachtenafhandeling door Schiphol. Dat onderzoek werd voortvarend in gang gezet, maar toen Reinier van Zutphen de resultaten met toenmalig minister Van Nieuwenhuizen wilde gaan bespreken, werd hij koeltjes afgewimpeld.

Het traineren door de opeenvolgende ministers van Infrastructuur startte inmiddels ruim anderhalf jaar geleden en nog steeds heeft de ombudsman niet gesproken met de minister.

Om het onderzoek nieuw leven in te blazen, zoekt SchipholWatch op dit moment contact met de oplosser van problemen tussen burger en overheid.

We gaan de ombudsman proberen te overtuigen opnieuw actie te ondernemen in dit dossier en ons verzoek mede ondersteunen met de inmiddels meer dan 120.000 meldingen van vliegtuigoverlast die sinds de oprichting in juli vorig jaar zijn binnengekomen op vliegherrie.nl.

Uitbreiden onderzoek
Daarbij zullen we de ombudsman verzoeken het eigen onderzoek uit te breiden. Nu wordt alleen gekeken naar de wijze waarop Schiphol omgaat met klachten, maar niet naar de inhoud van die klachten. De veelheid aan meldingen op vliegherrie.nl schreeuwt echter naar een onderzoek naar de inhoud van meldingen.

Op vliegherrie.nl zijn duizenden verhalen te lezen van gewone burgers die letterlijk ziek worden van de overlast en vervuiling door Schiphol. Er zijn schrijnende meldingen in te zien over slaaptekort, stress, overspannenheid en depressies.

De overheid heeft geen enkele empathie met de problemen van deze melders. Sterker nog, zij worden uitgesloten van iedere individuele vorm van rechtsbescherming. Geen enkele omwonende kan naar de bestuursrechter stappen om op eenvoudige wijze bescherming van zijn of haar belangen op te eisen.

Peperdure procedures
Rechtszaken kunnen slechts worden gevoerd via een omweg, waarbij peperdure procedures moeten worden gevoerd bij bij voorbeeld de civiele rechter. Dat moet dan gebeuren op afgeleide effecten zoals overschrijding van de stikstofwetgeving of de rechten van de mens.

Deels wordt dat veroorzaakt omdat het hele luchtvaartbeleid in ons land wordt vastgelegd met zogenaamde algemene maatregelen van bestuur waartegen geen beroep mogelijk is. Een andere oorzaak van de moeizame rechtsgang is het gebrek aan wet- en regelgeving zoals in het geval van de uitstoot van kankerverwekkende stoffen door vliegtuigen.

SchipholWatch zal proberen al deze facetten aan te kaarten bij de Nationale Ombudsman en te pleiten voor verbetering van de rechtspositie van burgers rond vliegvelden. Wordt vervolgd.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 113

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Tineke

  Wat ben ik blij met al jullie initiatieven!!! 👍👍👍

  5
 2. Jaap de Groot

  Goed om de druk op de ketel te houden. De verlaging van 500.000 naar 450.000 vluchten biedt nauwelijks soelaas. In mei 2022 heeft Schiphol 38.420 vliegbewegingen afgehandeld. Dat is 86% van het aantal in mei 2019, toen er in dat jaar bijna 500.00 vliegbewegingen waren. Maar 86% in mei 2022 worden er, alle overige omstandigheden gelijkblijvend, bijna 430.000 op jaarbasis. Met andere woorden, als het er 450.000 gaan worden kan Schiphol ten opzichte van de huidige omvang nog een klein beetje groeien en dus nog meer hinder veroorzaken dan nu. Wel goed dat de groei van Schiphol voorlopig van de baan lijkt te zijn, maar er zijn ons wel vaker mooie vooruitzichten voorgehouden die achteraf niets voorstelden.

  11
 3. Emmy

  In de gemeente Woensdrecht aan de Belgische grens is het een drukte van belang in de lucht. Schiphol, Eindhoven, Brussel en Rotterdam vliegen hier t land in en uit. En (aangepaste) decibellen (zoals vroeger) voor t platteland zijn gelijk getrokken met druk bevolkte gebieden. Door de drukte wordt er steeds lager gevlogen.
  Lees net vandaag dat West Brabant heel vervuilde lucht heeft. En wij maar denken we wonen in het groen……
  Goed idee van Henrik om Explane te combineren met Vliegherrie!

  5
 4. Johan

  Vandaag geprobeerd te wandelen in het Amsterdamse Bos. Wat een ongelooflijke teringherrie. De gehele ochtend was het raak. Meelij met de bewoners van de aanpalende woonwijken Buitenveldert en Amstelveen. Wat een schande. Schiphol zou niet enkele honderden vluchten moeten afgelasten maar meer dan de helft. En het NOS journaal zou geen huilie huilie verhalen over mensen die hun vakantie onzeker zien worden moeten uitzenden, maar de huilverhalen van mensen die voortdurend in ongezonde geluidszones en luchtvervuilde zones moeten werken en wonen.

  27
 5. Esther

  Schiphol is een flinke oorzaak in en rondom Amsterdam! Zorgt voor uitstoot van ongezonde stoffen voor mens en dier! Maar ook het water in deze regio! En in Europa bungelt Nederland als laatste w.b.t. gezond water en leven er in! En dan wordt de schuld naar o.a. de boeren geschoven met dreigingen van hoge boetes enz. door de overheid! De overheid moet maar eens de hand in eigen boezem steken en niet allerlei smoesjes verzinnen en zelfs recht in ons gezicht liegen om in dit geval Schiphol te vrijwaren!

  8
 6. Esther

  Ik maak me allang zorgen om Schiphol! En wat de regering doet , kost wat kost, Schiphol te vrijwaren! Onze gezondheid komt in het gedrang! Ook de boeren krijgen de schuld en worden door de overheid “ bedreigd “ met flinke boetes enz. ! Er komt veel rotzooi vrij , zeker door Schiphol m.a.g. ook onze conditie van gezondheid van het water in Nederland ( slechtste van Europa ), maar dat niet alleen Schiphol! Deze zorgt voor de overlast in en rondom Amsterdam! ( dus ook het water
  hier! ).
  Hier moet echt een einde aan komen dus overheid: verzin geen smoesjes meer! En draai er niet omheen!

  9
 7. Henrik

  Is het een idee dat ook de meldingen via Explane worden meegenomen? Die liegen er niet om en leveren hard bewijs over de werkelijke geluidsoverlast (ipv de berekende geluidsoverlast waar Schiphol mee denkt te mogen werken).

  De Rotterdamse gemeente heeft al beloofd deze data mee te nemen, wat m.i. een veelbelovende stap is.

  14
 8. Esther

  Esther

  Ik maak me al lang zorgen om Schiphol vuil uitstoot! Boeren worden beschuldigd om Schiphol “ vrij te waren” ! Boeren staan angstige tijden te wachten! En niet alleen zij!
  Ook mensen die rond en in Amsterdam wonen (. zoals ik ) hebben er allemaal last van en zekere gezondheidsredenen! Dat moet maar eens afgelopen zijn!

  3
  • Rob van der Wel

   Super dat SchipholWatch ons een stem geeft. En morgen kun je je eigen stem laten horen bij de Klimaatmars in Rotterdam. Kom ook!

   1
 9. Miret

  Mooi, aandacht opnieuw voor mijn meldingen over slaaptekort, stress door veels te veel ernstige geluidsoverlast, chronische vermoeidheid, stemmingsklachten enz.

  11

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate