Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie, Update

‘Vecht WOZ-beschikking aan als u onder vliegroute woont’

woning

foto: giovanni gargiulo via Pixabay

4.8
(74)

Eens in de zoveel jaren vinden woningeigenaren een nieuwe beschikking op de deurmat, waarin de gemeente de WOZ-waarde van hun huis heeft bepaald. Daarbij wordt lang niet altijd rekening gehouden met de invloed van vliegtuiglawaai.

Deel op XDeel op Linkedin

Mensen die wonen onder een vliegroute doen er dan ook goed aan bezwaar aan te tekenen en te vragen om vermindering. Negatieve omgevingsfactoren zoals herrie of stank zijn erkende gronden om een lagere beschikking te claimen.

Op basis van de WOZ-waarde van een woning bepaalt de gemeente de hoogte van de onroerendezaakbelasting en de rioolheffing. De Belastingdienst betrekt de WOZ-waarde bij de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de schenk- en erfbelasting en de verhuurdersheffing. Een lagere WOZ-waarde betekent voor al deze heffingen verlaging.

Drukmiddel voor gemeenten
Voor slachtoffers van vliegherrie is het aanvechten van de WOZ-waarde vooral een goede manier om de gemeente aan te sporen meer actie te ondernemen tegen de overlast. Gemeenten voelen de vliegoverlast op deze manier direct in de portemonnee.

De waardeontwikkeling van iedere woning onder aan- en uitvliegroutes wordt negatief beïnvloed door vlieglawaai. Mensen kunnen dat eenvoudig zelf uitzoeken door bij voorbeeld op Funda te zoeken naar de prijzen van vergelijkbare woningen die onder een vliegroute liggen danwel een paar honderd meter verderop.

In de regio Schiphol scheelt het al gauw tienduizenden tot zelfs honderdduizend euro of een huis direct onder de aanvliegroute staat danwel een kilometer verder. Gemeenten zijn vaak blind voor de vliegherrie en geven nauwelijks ‘korting’ op de WOZ-waarde.

Een gemeente als Amstelveen wordt al jaren gevraagd actie te ondernemen tegen de vliegtuigoverlast en gezondheidsrisico’s te beperken, maar het gemeentebestuur blijft hangen in overlegjes en ‘position papers’ die nooit tot enige verlichting leiden voor bewoners.

Ga massaal in beroep!
Daarom kan het interessant zijn voor woningeigenaren onder de vliegroutes om massaal in beroep te gaan tegen de WOZ-waardering. Niet alleen levert dat mogelijk tal van lagere belastingen op, ook krijgt de gemeente een duwtje in de rug om zich meer in te zetten op het dossier Schiphol.

Om de claim op een lagere WOZ-waarde te onderbouwen kunnen woningeigenaren terecht op websites als donderdorp.nl en reports.explane.org. Deze sites geven uitgebreide informatie over de mate van vliegtuigoverlast.

Op donderdorp.nl is het aantal vliegbewegingen dat werkelijk boven een huis plaatsvindt tot jaren geleden terug te vinden, compleet met de vlieghoogte en – als er een geluidssensor in de buurt van de woning staat – zelfs met het geluidsniveau van de overvliegende toestellen.

Op reports.explane.org kan de gemiddelde piekbelasting worden gevonden die vliegtuigen in een wijk veroorzaken. Met een beroep op de rechten van de mens op een gezonde woonomgeving moet het zo mogelijk zijn de vastgestelde WOZ-waarde van woningen omlaag te krijgen.

Update 26 mei 2022
Een lezer meldt dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gerekend met een waardevermindering van woningen van 0,8 procent per decibel vanaf het niveau van 40 dB(A) Lden (jaargemiddelde). Woningen binnen de 58 Lden-contour zijn zo circa 15 procent minder waard dan elders.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 74

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Frank

  Kan ik de WOZ-waarde van een woning ook betwisten als ik een een huurder ben en heeft dat zin?

 2. ir. B. van Marlen

  Het is op zich een goede en te verdedigen oproep, maar zal alleen kunnen werken als er massaal gehoor aan wordt gegeven. In het verleden werd dit door de rechter afgeschoten met het argument, dat een waardedaling niet aantoonbaar zou zijn. Als huizen vlakbij voor de maximale prijs zijn weggegaan wordt het erg moeilijk. Daarnaast laat je potentiële kopers zien dat er iets mis is (als ze dat zelf al niet in de gaten krijgen!), als je zelf weg wilt.

  Het grote probleem met ons is, dat onze aantallen in vergelijking met de massa’s mensen, die nog steeds vliegen, nog steeds veel te klein zijn.

  De overheid en de luchtvaartsector blijven ermee wegkomen ten koste van duizenden omwonenden en de herrie wordt geniepig verplaatst. De media laten dit nergens zien!

  Voor ons ongelukkigen geldt dat de overheid ons totaal niet adequaat beschermd tegen een onge-zonde hoeveelheid lawaai en dat je gewoon mag verrekken.

  NextGen is er al op de Polderbaan (en Kaagbaan) en zal steeds verder worden ingevoerd. Ook zullen nieuwe regio’s in midden in Oost Nederland worden verziekt. Schiphol heeft nog nooit verloren!

  Sorry voor mijn op ervaring gebaseerde pessimisme!

  3
  • Hans

   Ik heb de zelfde ervaring gehad in de gemeente Haarlemmermeer.
   De woning wordt door de gemeente vergeleken met andere recente verkochte woningen van ongeveer overeenkomstige grootte en samenstelling.
   Dan stijgt de WOZ waarde mee met de relevante marktwaarde.

  • Kramer

   Geloof je het zelf? De minister zal er schande van spreken en alles in het werk zetten om Schiphol te dwingen om het alsnog mogelijk te maken, daar gaat het bij dit soort berichtgeving nou juist om…
   ER MOET GEVLOGEN WORDEN!!!!!!!!

 3. Joris

  Helaas is een woning naast mij onlangs voor 2 ton meer verkocht dan de WOZ waarde die mijn woning heeft dus met succes bezwaar maken zal niet gaan.

  4
 4. Mike

  Goed plan, helaas bot gevangen.
  Eerste keer zelfstandig bij de gemeente en 2e keer via een ‘gratis’ bureau.
  De reden (vanuit het bureau) : Mijn woning ligt lager dan andere woningen in de buurt met vergelijkbare waardebepalingen.
  Zolang zij hun WOZ niet aanvechten, moet ik er ook niet aan beginnen, want dan komt mijn WOZ juist hoger uit. Ook al vind ik de WOZ en de stijging (50% afgelopen paar jaar) onacceptabel.
  Dus aanvechten is niet zomaar vanzelfsprekend.
  Maar zeker met die ‘gratis’ bedrijfjes, zou ik zeker adviseren : Niet geschoten is altijd mis !

  9

Geef een reactie

Translate