Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Nomineer SchipholWatch voor De Duurzame 100 van Trouw

Trouw Duurzame 100

illustratie: Dagblad Trouw

5
(49)

Vliegen is de snelste manier om het klimaat om zeep te helpen. Krimp van de luchtvaart is daarom een belangrijke middel om opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij en tal van andere burgerinitiatieven strijden voor die krimp. Nomineer ons of een van de andere daarom voor de De Duurzame 100 van Trouw.

Deel op XDeel op Linkedin

Opname in De Duurzame 100 is een goede manier om de pro-krimp-beweging op de politieke kaart te zetten en extra aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van het overmatige vliegverkeer in ons land.

Iedereen kan burgerinitiatieven nomineren bij de redactie van dagblad Trouw. Dat kunt u doen door uiterlijk maandag 16 mei – twee dagen na de landelijke acties op de luchthavens – een mail te sturen aan [email protected] waarin u aangeeft welke organisatie u nomineert en met maximaal 150 woorden uitlegt waarom.

In de mail noteert u ook de naam van de organisatie van uw keuze alsmede de website. De redactie beoordeelt vervolgens of het initiatief in de voorselectie terechtkomt. De geselecteerde burgerbewegingen ontvangen vervolgens een e-mail met het verzoek om meer informatie. Op 6 oktober worden de honderd bewegingen bekend gemaakt met de beste rapportcijfers.

Burgerbeweging steeds belangrijker
Burgerinitiatieven worden steeds belangrijker, zo vertellen ecoloog Thomas van Slobbe en Matthijs Nijboer van Natuur & Milieu Overijssel aan Trouw. “Mensen worden mondiger en overheden en bedrijven houden daar in toenemende mate rekening mee.”

Hoe invloedrijk burgerinitiatieven kunnen zijn, bleek volgens Trouw vorig jaar toen de onafhankelijke jury ABP Fossielvrij koos als nummer één van De Duurzame 100. Twee weken later besloot het ABP inderdaad alle fossiele investeringen te schrappen. “ABP Fossielvrij houdt ons hier al tijden scherp op”, moest ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann toen toegeven.

Andere pro-krimp-initiatieven
We zouden het erg op prijs stellen als u even de moeite neemt om ons of een andere pro-krimp-beweging te nomineren voor deze ‘hitlijst’. Voelt u zich minder thuis bij SchipholWatch, overweeg dan een andere organisatie die het vliegverkeer wil terugdringen.

Zo heeft SATL succesvol de opening van Lelystad Airport meerdere malen weten uit te stellen, werkt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder aan een belangrijke zaak tegen de overheid met als doel minder vliegoverlast en probeert Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek keer op keer de overheid te bewegen de vliegvelden te beteugelen op basis van de overmatige uitstoot van stikstofoxyden en kankerverwekkende stoffen.

Alle informatie over De Duurzame 100 van Trouw vindt u hier.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 49

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. ir. B. van Marlen

  Ik nomineer SchipholWatch voor hun niet aflatende pogingen om de idiote en tegen het klimaatbeleid en duurzaamheid werkende groei van de luchtvaart af te remmen!

  Doet u mee?

  5
 2. Manon

  Hartelijk dank voor dit voorstel! Ik heb een nominatievoorstel gestuurd. Wie volgen? 🙂 🙂 :-). Het zou heel mooi zijn, wanneer Schipholwatch bovenaan de duurzame top 100 mag staan.

  14

Geef een reactie

Translate