Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Veiligheid

Vakbond FNV luidt noodklok over vliegveiligheid Schiphol

schiphol

Door misstanden en chronische onderbezetting komt de vliegveiligheid op Schiphol in gevaar (foto: ejbartennl via Pixabay)

4.8
(76)

De vliegveiligheid op Schiphol staat ernstig onder druk. Vakbond FNV roept daarom op preventief vluchten te schrappen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een brandbrief die FNV-campagneleider Joost van Doesburg schrijft aan minister Mark Harbers (VVD) en Dick Benschop, de baas van het vliegveld.

De bond noemt de zomer van 2021 een periode waarin alles mis ging wat mis kon gaan. “Een groot personeelstekort leidde tot overwerkte medewerkers, vliegonveilige situaties en passagiers die het vaak zonder bagage op hun vakantieadres moesten doen.”

Voor komende zomer verwacht FNV zo mogelijk nog meer misstanden. “En opnieuw worden onze leden het slachtoffer van systeemfouten waarvan u al jaren op de hoogte bent”, aldus Van Doesburg in zijn schrijven.

“Onze leden vragen zich dan ook echt af waarom er nog geen besluit is genomen om voor de komende zomerperiode vluchten te schrappen.”

Zorgen om veiligheidscultuur
FNV maakt zich grote zorgen over de veiligheidscultuur op Schiphol: de Inspectie Leefomgeving & Transport heeft vastgesteld dat gevaarlijke voorvallen niet of nauwelijks worden gemeld. De inspectie vindt dat er meer aandacht moet komen voor gedrag en cultuur. Nieuwe veiligheidsverhogende maatregelen worden niet snel genoeg geïmplementeerd en er is meer oog voor kwantiteit dan voor kwaliteit.

Vorig jaar schreef Van Doesburg een vergelijkbare brief, maar kreeg daarop niet eens antwoord van Benschop of de minister. “We hopen dat u beiden dit keer wél de moeite neemt onze brief te beantwoorden. We leren graag wat uw plannen zijn om de grote systeemfouten in de afhandeling op Schiphol op te lossen.”

De FNV bereikte eerder dit jaar een cao-akkoord dat het zelf “historisch” noemt. Onder meer concurrentie op arbeidsvoorwaarden is hierin onmogelijk gemaakt, zodat er een einde komt aan het afschepen van medewerkers met een minimumloon, terwijl zij vaak voor luttele uren moeten komen opdraven.

Schiphol prijsvechter
Schiphol staat al jaren bekend als een van de goedkoopste vliegvelden van Europa om toch maar zoveel mogelijk buitenlandse overstappers aan te trekken als aanvulling op de kleine thuismarkt. Die lage landingstarieven werken door in de beloningen van vooral de laagstbetaalde, vaak tijdelijke, arbeidskrachten. Legio zijn de voorbeelden van uitzendbureaus die zoeken naar mensen die tegen minimumloon de koffers willen sjouwen.

Arbeidsvoorwaarden voor een bagagemedewerker op Schiphol (bron: website uitzendbureau Olympia, 21 april 2022, https://www.olympia.nl/vacatures/53930003/bagagemedewerker-klm/)

Tijdens de corona-crisis werden veel van die mensen zonder pardon op straat gegooid, terwijl de NOW-steun vanuit de overheid ook gold voor uitzendkrachten. Schiphol vond het kennelijk teveel moeite om de steun ook aan te vragen voor de tijdelijke medewerkers en koos toen voor de makkelijke weg.

Die ‘strategie’ wreekt zich nu: de luchthaven kampt inmiddels met chronische personeelstekorten. Dat resulteert in lange wachtrijen, grote werkdruk en veel ziekteverzuim. De tekorten zijn zo hoog opgelopen dat de vakbond er nu voor pleit om vluchten te schrappen en zo de werkdruk binnen redelijke grenzen te krijgen. Wat ons betreft een heel goed plan.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 76

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Loek

  Ze mogen van mij tot in de eeuwigheid staken!

  4
 2. Het kan niet voor de veiligheid

  De mantra die In de Nederlandse luchtvaart te pas en te onpas gebezigd wordt, om geen aanpassingen te doen die de overlast voor omwonenden weghaalt, is: “Het kan niet voor de veiligheid.”

  Goh, is ie eindelijk eens echt van toepassing. Zoveel vluchten met te weinig personele bezetting……. Het kan niet voor de veiligheid.

  Snel heel veel vluchten schrappen dus dit jaar. Wat niet eens uitmaakt, want de helft is toch half gevuld.

  16
 3. Mike

  Voor hetzelfde- of meer salaris, zijn er genoeg vacatures in de Horeca !
  Veel overeenkomsten : Drukte in de zomer, maar wel veel schonere lucht én minder herrie (weekeinden uitgezonderd). De extra’s komen in fooien.

  Misschien een optie voor deze mensen om aan een betere baan te komen.

  10
 4. Rob

  Nogmaals criminele organisatie dat Schiphol. Volledig gesteund door beroeps oplichters bij INW en ministers Harpers

  23

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate