Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Schiphollen

Vliegveldbaas Louwerse schoffeert omwonenden opnieuw

tweet Koerhuis

Afspraak afgezegd wegens 'persoonlijke omstandigheden', maar even later verschijnt deze foto op Twitter met links vliegveldbaas Louwerse.

4.7
(57)

Directeur Ron Louwerse van vliegveld Zestienhoven maakt zich steeds onmogelijker bij de bewoners. Vandaag zegde hij ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ 20 minuten vóór tijd een afspraak af, terwijl de burgers al zaten te wachten op de afgesproken locatie.

Deel op XDeel op Linkedin

Korte tijd later verscheen een foto van parlementariër Daniel Koerhuis (VVD) op Twitter waarin hij zich pontificaal liet fotograferen met deze zelfde Louwerse.

De afspraak tussen bestuur van bewonersvereniging BTV en de vliegveldbaas stond al twee maanden ingepland. Louwerse weet bovendien dat sommige aanwezigen minstens drie kwartier van tevoren moeten vertrekken om op tijd op de locatie te zijn.

Desondanks liet hij krap 20 minuten voor de afspraak weten niet te komen. De ‘persoonlijke omstandigheden’ bleken korte tijd later een ingelast bezoek van Koerhuis te zijn.

Respectloos
“Respectloos”, zo noemt een van de delegatieleden van de bewoners het gedrag van de vliegveldbaas.

Eerder wekte Louwerse al de woede van omwonenden toen hij in Trouw meldde dat bewoners het eens zouden zijn met groei van zijn vliegveldje. De bewoners zouden volgens hem geen bezwaar hebben tegen nog meer overlast en vervuiling door het vliegverkeer.

Dat schoot een van de bewonersvertegenwoordigers zó in het verkeerde keelgat dat hij zijn deelname namens de Gemeente Rotterdam aan het participatieoverleg opzegde. Dit leidde tot grote commotie in de Rotterdamse gemeenteraad.

Kort daarvoor werd de BTV uit dit overleg gezet omdat zij niet wilden tekenen voor eenzijdig opgelegde voorwaarden. Onder meer zouden de bewoners moeten instemmen met absolute geheimhouding. BTV-voorzitter Alfred Blokhuizen wilde dat niet omdat hij de leden van zijn vereniging op de hoogte wil kunnen houden van het overleg.

Uitglijder Benschop
Daarop werd de voorzitter geweerd uit het overleg. Het geplande overleg van vandaag was juist bedoeld om plooien glad te strijken. Onder meer had duidelijk moeten worden waarom Schiphol-directeur Dick Benschop aan derden had laten weten niet met Blokhuizen aan tafel te willen gaan. Schiphol is eigenaar van het Rotterdamse vliegveld.

Benschop meende enkele maanden geleden te mogen bepalen wie namens de bewoners aan tafel mocht komen zitten in een beloofd overleg tussen onder meer SATL Lelystad, het Landelijk Burgerberaad Luchtvaart en Schiphol.

Het gedrag van de Schiphol-directeuren wekt grote wrevel bij omwonenden. Zij voelen zich al nauwelijks gehoord in de verschillende participatietrajecten, nu worden ze ook nog eens geschoffeerd doordat op het allerlaatste moment afspraken worden afgezegd.

De BTV werkt uitsluitend met vrijwilligers. Deze mensen moeten doorgaans een vrije dag opnemen om aanwezig te kunnen zijn op zo’n afspraak tijdens kantooruren.

Update 28 februari 17:30 uur
Kort na het verschijnen van dit artikel reageert het vliegveld met onderstaande tweet, waarmee de indruk wordt gewekt dat de afspraak met Koerhuis veel vroeger plaats had gevonden. Op zijn minst hadden de andere ingeplande managers van het vliegveld zich kunnen melden op de afspraak met de omwonenden.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 57

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Harmen Breedeveld

  Ik heb ook Daniel Koerhuis gezien in het debat. Hij is iemand die niets geeft om de gevolgen van vliegoverlast voor de leefomgeving of om de omwonenden. Zelf woont hij natuurlijk ver weg, in Raalte.

  Hij zal nooit iets doen voor de omwonenden en altijd kiezen voor de luchtvaart.

  Het zou me niet verbazen als hij aast op een mooie baan bij Schiphol of zo.

  3
 2. Servaas

  Schandalig, respectloos het meer dan schofferen van de vertegenwoordigers, bestuurders van de grootste landelijke vereniging Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast. Toch heel fijn die coulance van de Bewonersorganisatie 110-Morgen voor de vergaderlokatie en het alles klaarzetten van koffie en thee.

  3
 3. Mike

  Ik heb laatst een stukje van het Debat gekeken en wat een eng mannetje is die Koerhuis. Een persoon die verveeld de andere kant op gaat zitten kijken als hem iets wordt uitgelegd wat hij niet wilt horen.
  Als het aan hem ligt mag het alleen over uitbreiden gaan en moeten er ook gewoon huizen gebouwd worden. Later kijkt men wel naar de maatregelen om de overlast tegen te gaan.
  Die methode kennen we al en die blijven ze proberen door te drammen.
  Met de foto’s, berichtgevingen en ideeën, is het toch wel heel duidelijk dat de luchtvaart de VVD (Vliegen gaat Vóór de Democratie) in de zak heeft.

  6
 4. Manon

  Beste BTV’ers, het lijkt me zeer billijk om op zijn minst reiskosten en uren declareren, vergeet niet ook extra administratiekosten op te voeren. Ik zou het uurtarief van de heer Benschop hanteren:-).

  10
 5. Bas

  Wat een respectloze schoft die Ron Louwerse.
  Die Dick Benschop is ook een arrogante schoft om als directeur van Schiphol Group om één van grootste omwonende groep te weigeren.

  11
 6. BTV Rotterdam Airport

  De BTV hoopt natuurlijk dat het goed gaat met de privé-omstandigheden van de luchthavendirecteur…. maar toch zijn er opmerkingen te maken!

  De http://www.BTVrotterdam.nl heeft deze middag géén telefoon, app, of mail gekregen met een datumvoorstel. Uit een Tweet van de heer Koerhuis blijkt dat men om 12.00 u (2 uur eerder) zou weten dat de heer Louwerse weg moest. Men had toen al kunnen laten weten dat men niet kwam, was er niet onnodig gereisd door de bestuurders van de BTV en konden ook de voorzieningen in de vergaderzaal worden gecanceld. Kortom: een vrijwilligersorganisatie onnodig weer op kosten gejaagd.

  Verder is het wel heel apart dat RTHA via Twitter communiceert en niet rechtstreeks met de BTV.

  14
 7. Rob

  Hufters. Wordt tijd dat deze bedrijfstak is op hun voetjes land en hun plaats weet.

  7

Geef een reactie

Translate