Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Vijf partijen in Rotterdamse raad willen sluiting Zestienhoven

De Red Rebels vroegen 1 minuut stilte voor de klimaatcrisis (eigen foto)

4.8
(52)

Maar liefst vijf partijen in de Rotterdamse gemeenteraad willen vliegveld Zestienhoven ombouwen naar een groene woonwijk. Dat bleek vandaag tijdens een manifestatie voor het stationsgebouw, georganiseerd door Rotterdamse omwonenden in samenwerking met Extinction Rebellion.

Deel op XDeel op Linkedin

Het gaat om GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, Christenunie en SP.

De manifestatie vestigde de aandacht op de overlast en vervuiling die het vliegveld nu geeft en hoeveel transformatie naar een groene woonwijk kan opleveren voor de Maasstad. “Er zijn alleen maar winnaars: ombouw is goed voor de mensen, de natuur, het milieu, het klimaat en zelfs voor het kasboekje van de stad”, aldus spreker Richard Abbenhuis van bewonersvereniging BTV Rotterdam.

Voor het hoofdgebouw van het vliegveld spraken onder meer Robert Klumpes (statenlid GroenLinks), Ruud van der Velden (fractievoorzitter PvdD Rotterdam) en Jeroen Postma (gemeenteraadslid Rotterdam namens GroenLinks). Allemaal zien ze het vliegveld het liefst zo snel mogelijk vertrekken.

Opening van de bijeenkomst door Richard Abbenhuis van BTV-Rotterdam (eigen foto)

Bijzonder is dat ook de PvdA-fractie in Rotterdam sluiting wil. Bijzonder omdat Schiphol-baas Dick Benschop prominent lid van die partij is. “Binnen onze partij is er verschil van inzicht over de luchtvaart, maar hier in Rotterdam twijfelen we niet: Zestienhoven moet dicht”, aldus de PvdA-zegsman op het podium.

De demonstratie was een succes met alle sprekers en aanwezigen, waaronder de Red Rebels. Dit is een speciale groep binnen Extinction Rebellion die vroeg om een minuut stilte voor de klimaatcrisis. Die stilte was indrukwekkend voor de deur van één van de grootste vervuilers van Rotterdam.

Corona-proof actievoeren tegen Zestienhoven (eigen foto)

Ook opvallend was de schalkse aanwezigheid van Ron Louwers, directeur van Zestienhoven en als zodanig rechterhand van Benschop. Hij verkoos stilletjes op de achtergrond rond te kijken, maar ging niet het gesprek aan met aanwezigen, politici of actievoerders. De organisatoren hadden hem graag het woord gegeven, maar Louwers verdween even snel als hij was verschenen.

Update 18 dec 2021, 20:00 uur
Kennelijk heeft directeur Louwerse toch met iemand gepraat. En zelfs een boks gedeeld!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 52

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. CT op de Hoek

  Als de Partij van de Arbeid landelijk tegen sluiting van het vliegveld is, vraag ik mij af wat de waarde van het standpunt van de Rotterdamse afdeling is. Oordeel alleen tot stand gekomen ten behoeve van lokale electorale doelen?
  Hoe recht zal de rug zijn als het erop aankomt?

 2. Rein van Vliet

  En Eindhoven Airport

  2
 3. Wim

  En de VVD en het CDA.

  4
 4. Rob

  Nu Schiphol nog

  13

Geef een reactie

Translate