Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Twee dagen extra vakantie voor niet-vliegers

vakantie

foto: Pexels via Pixabay

4.4
(38)

Wie wil er niet twee dagen extra vakantie per jaar? Een nieuwe website van SchipholWatch helpt werkgevers te bewegen om klimaatvriendelijke vakantiegangers die twee dagen te geven.

Deel op XDeel op Linkedin

Het idee is om werkgevers te vragen hun medewerkers die niet met het vliegtuig op vakantie gaan, te belonen met twee extra vakantiedagen. De twee dagen kunnen dan dienen als compensatie voor de extra tijd die het kost om bij voorbeeld met de trein of de bus op vakantie te gaan.

De werkgever stimuleert zo klimaatvriendelijker gedrag van de werknemers. Natuurlijk kost dat een organisatie geld, maar klimaatverandering gaat de meeste bedrijven nog veel meer geld kosten.

Bovendien kan een werkgever zich op deze manier profileren als maatschappelijk betrokken onderneming. Het adverteren van deze nieuwe arbeidsvoorwaarde kan in de huidige krappe arbeidsmarkt een stimulans zijn voor gewilde kandidaten om juist te willen werken bij die organisatie.

Maar ook bestaande medewerkers krijgen een goed gevoel bij deze optie. Ze zien dat ‘de baas’ werkelijk iets wil doen tegen klimaatverandering, ook in de tweede lijn.

Het idee planten
De site heeft tot doel werkgevers op het idee te brengen. De exacte uitwerking van de regeling kan natuurlijk per organisatie verschillen. Zo kunnen bedrijven ervoor kiezen maar één dag of juist drie dagen extra vrij te geven.

Desgewenst zal de site de namen van deelnemende werkgevers vermelden in de communicatie. Hiermee hopen we een positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming rond het bedrijf of de instelling.

Het idee van ‘Twee Dagen Extra Vakantie’ kwam tot stand na tal van gesprekken met organisaties, zowel commerciële bedrijven als (semi-) overheidsinstellingen. Deze gesprekken zijn nog gaande. Binnenkort hopen we de eerste werkgevers te presenteren die deelnemen aan het vakantieplan.

Informatiepakket
Bezoekers van tweedagenextravakantie.nl kunnen via de site vragen hun werkgever te benaderen met het plan. Hun persoonlijke gegevens worden daarbij niet bekend gemaakt aan de werkgever. Organisaties ontvangen een mailtje met het verzoek na te denken over de optie en deze te bespreken in het management team.

Werkgevers die van start willen met de twee dagen extra voor klimaatvriendelijke medewerkers ontvangen een compleet informatiepakket met ideeën voor het effectief implementeren van de extra arbeidsvoorwaarde, inclusief voorbeelden voor de communicatie aan nieuwe en bestaande medewerkers. Deelname aan het programma is vanzelfsprekend gratis.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.4 / 5. Aantal stemmen: 38

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Bas

  Ik zou wel bij zo’n bedrijf willen werken.
  Ik voel het tegengeluid van VNO-NCW (bang voor imagoschade luchtvaart) en van de reisbranches.
  Hoe zit dit juridisch? Omdat de vakantie geheel privé is.

  Een alternatief kan zijn dat je je treintickets en/of elektriciteit / elektrisch autohuur tot een bepaald bedrag kan declareren. Natuurlijk uitgesloten een autohuur in het buitenland zonder treinreis, maar dat is logisch.

 2. Thomas

  Probeer om te beginnen de NS en ProRail eens. Lijkt mij nogal wiedes dat die werknemers de trein en ander OV pakken. Ben ook zeer benieuwd hoeveel NS-ers en ProRail medewerkers vliegen. Zelf gepensioneerd dus kan het mijn werkgever niet voorstellen. Vlieg uiteraard niet.

  2

Geef een reactie

Translate