Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Bewoners houden directeur RTHA aan woord, claimen gratis stroom

BTV opende een speciale website om het claimen van gratis stroom bij RTHA eenvoudig te maken.

4.2
(24)

Omwonenden van Zestienhoven houden vliegvelddirecteur Ron Louwerse aan zijn woord. Hij vertelde bij BNR met gratis groene stroom bewoners te gaan afkopen voor de overlast. Omdat die stroom maar beperkt beschikbaar is, lanceert bewonersvereniging BTV een site waarmee bewoners met één druk op de knop aanspraak kunnen maken op de gratis energie.

Deel op XDeel op Linkedin

Op https://claimjestroombijron.nl kunnen omwonenden van Rotterdam The Hague Airport, zoals het vliegveld tegenwoordig heet, volledig geautomatiseerd hun claim op de zonnestroom sturen aan de vliegvelddirectie.

Al in januari 2019 vertelde Louwerse aan onder meer BNR dat hij een deel van de stroom van zijn nog te bouwen zonneweide zou gaan gebruiken om bewoners te compenseren voor de vliegtuigoverlast. “Afkopen”, noemde hij dat zelf.

Maar liefst één derde van alle opbrengsten zou naar de burgers rond het vliegveld gaan.

Blunder
Enkele weken geleden was het dan zover en sloeg demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen de eerste paal voor het project om een zonneweide te bouwen op het terrein van Zestienhoven. Daar liet zij zich voor de publiciteit fotograferen achter een reclamebord met een enorme blunder.

De zonneweide van RTHA zou volgens het bord maar liefst 14 gigawatt vermogen gaan leveren. Dat blijkt in de praktijk nogal tegen te vallen: veel verder dan anderhalve megawatt komt de groene centrale niet, bijna een factor 10.000 minder dan werd beweerd.

Een derde deel van dat vermogen komt volgens Louwerse straks dus ten goede aan de omwonenden. Het is net genoeg om duizend huishoudens van gratis stroom te voorzien.

Niet achter het net vissen
De BTV wil niet dat haar leden en andere omwonenden achter het net vissen en bouwde een speciale website. Daarop kunnen zij via het invullen van naam en adres volledig geautomatiseerd hun gratis stroom claimen bij vliegveldbaas Louwerse. De site stuurt de claim rechtstreeks door aan [email protected].

“Louwerse heeft bij BNR en in andere media aangegeven dat hij omwonenden van gratis stroom gaat voorzien met zijn zonneweide. Wij willen hem als belangenvereniging voor zwaargehinderde burgers dan ook graag aan zijn woord houden”, aldus voorzitter Alfred Blokhuizen.

Hoe groot acht hij de kans dat de burgers inderdaad de gratis stroom geleverd krijgen? Blokhuizen: “Die kans is groot. Louwerse heeft dit en plein public beloofd. Hij is in mijn optiek een keurige man. Ik reken erop dat hij zich aan zijn woord gaat houden.”

Win een boekenbon
De nieuwe site werd vanmorgen online gezet. Inmiddels hebben de eerste Rotterdammers zich gemeld bij het vliegveld. De site is gratis en vrijblijvend te gebruiken, ook voor niet-leden van de BTV. Wel moeten mensen in de directe omgeving van het vliegveld wonen om kans te maken op honorering van hun aanspraken.

BTV verloot twee boekenbonnen onder de mensen die gebruikmaken van de nieuwe site. Die bonnen ontving de vereniging voor deelname aan het participatietraject dat door het vliegveld in gang is gezet en inmiddels een eerste rapportage heeft opgeleverd.

Vrijwilligers van de vereniging besteedden tientallen uren aan deze fase van de participatie, maar moesten tot hun eigen teleurstelling afstand nemen van het tussenverslag. Ze zijn het oneens met de inhoud van het rapport en van mening dat ze onvoldoende tijd kregen om te reageren. In een persbericht ‘vergat’ RTHA te melden dat BTV afstand had genomen van de eindconclusies. De vereniging eist nu rectificatie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.2 / 5. Aantal stemmen: 24

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Rob vd Wel

    Geweldige actie. Ik ga alvast in de startblokken voor het geval dat Dickie Benschop zijn omgeving wil compenseren. Dat is tenslotte ook iemand dat *) niet betrapt kan worden op leugentjes.
    Dat dus.

Geef een reactie

Translate