Vandaag heeft SchipholWatch een officiële klacht ingediend bij de Verenigde Naties vanwege de blokkade van ons Twitter-account door ICAO. Dat is een agentschap van de VN waarin de luchtvaartindustrie onderling afspraken maakt.
De ICAO werd opgericht in Chicago in 1944 om de internationale luchtvaart te stimuleren en zo de banden tussen volkeren te versterken. Bij de oprichting werd ook een reeks afspraken gemaakt door de deelnemende lidstaten, onder meer om geen belasting te heffen op vliegtuigbrandstof die in een vliegtuig aanwezig is bij landing in een ander land.
Die afspraak wordt tot op de dag van vandaag misbruikt door de luchtvaartindustrie om te voorkomen dat landen accijnzen heffen op kerosine. Volkomen onterecht: de oorspronkelijke afspraken verbieden dat helemaal niet, maar omdat vrijwel niemand de exacte afspraken kent, konden nationale regeringen sinds die tijd voor de gek worden gehouden.
Kerosinetax mag wél
Met succes, want tot op de dag van vandaag is er – voor zover bij ons bekend – geen land dat belasting heft op kerosine. Nu algemener bekend is dat de VN-afspraken geen belemmering vormen voor heffing, wordt er in onder meer de Europese Unie hard gewerkt om alsnog te komen tot belastingheffing.
SchipholWatch heeft in het verleden – vóór de Twitter-blokkade door ICAO – meerdere malen vragen gesteld aan het VN-agentschap over deze en andere afspraken die binnen de bedekte omgeving van ICAO zijn of worden gemaakt.
Ook uitten wij kritiek op de gesloten aard van vergaderingen en de hoge prijs voor toegang tot ICAO-informatie. Het enige antwoord dat wij ontvingen was een blokkade van ons Twitter-account door ICAO.
Recht op informatie
Wij zijn van mening dat wij als burgers van een lidstaat van de Verenigde Naties alle recht hebben om niet te worden buitengesloten van de informatie die ICAO verspreidt via Twitter.
Ook zien wij het als ons recht om vragen te stellen aan of ons kritisch te uiten naar een organisatie die mede namens ons land beslissingen neemt die vergaande gevolgen hebben of kunnen hebben op de levens van burgers. Dat wordt ons nu onmogelijk gemaakt.
Daarom hebben we vandaag een officiële klacht ingediend bij de Verenigde Naties zelf, vergezeld met het vriendelijke verzoek een einde te maken aan de blokkade door ICAO van ons Twitter-account. Wordt vervolgd.
Rob vd Wel
Wat een briljante actie. Ik heb geen twitter, maar als ik ergens kan helpen …….
M.
Ik stel graag ook die vragen via Twitter aan ICAO.
ReindeR Rustema
Oh, mogen we die vragen ook? Dan stel ik diezelfde vragen ook 1 voor 1 via twitter en dan wordt ik ook geblokkeerd. Dat wil ik wel eens meemaken.