Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Live: klimaatactie op Schiphol

foto: screenshot live uitzending Extinction Rebellion

4.9
(63)

“Het is onbegrijpelijk dat mensen voor tien euro een vlucht kunnen maken met een verlieslijdende luchtvaartindustrie, die ook nog eens enorm veel broeikasgassen uitstoot. De prijzen voor tickets zijn niet marktconform en komen door tot stand door bevoordeling, slimme marketing en verkooptrucs. Het klimaat betaalt de prijs.”

Deel op XDeel op Linkedin

Met deze woorden voert op dit moment Extinction Rebellion actie achter de douane op Schiphol. Om daar te komen, zijn alle klimaatbeschermers in het bezit van een vliegticket, maar zullen niet in het toestel stappen.

De actie is vanaf circa 9:45 uur live te volgen op Facebook. De marechaussee is weer in grote getalen aanwezig bij de vreedzame actie.

Eind aan fiscale voordelen luchtvaart
Extinction Rebellion vraagt met de actie de overheid om een einde te maken aan de 3,2 miljard euro aan jaarlijks toegekende fiscale voordelen, zoals de vrijstellingen voor brandstofaccijnzen en omzetbelasting op tickets. De miljarden die dan de staatskas invloeien kunnen worden besteed aan effectief klimaatbeleid. Tot slot eisen de klimaatbeschermers een versnelde afbouw van de CO2-uitstoot door de luchtvaart.

“Omwonenden van Schiphol krijgen luchtkastelen voorgeschoteld over ‘hinderbeperking’ terwijl het vliegveld alleen maar wil groeien. Daardoor veroorzaakt het nog meer overlast en uitstoot.”

Wegkijkende overheid
“KLM is als grootste gebruiker van Schiphol voor zo’n 10 procent in handen van de Nederlandse overheid en heeft anno 2021 nog steeds geen serieus beleid om de CO2-uitstoot terug te dringen.”

“Schiphol draait verlies op de luchtvaartactiviteiten en compenseert dit met opbrengsten uit de verhuur van kantoorpanden. Die situatie is onhoudbaar en kan alleen voortbestaan door een overheid die structureel wegkijkt van de klimaat- en ecologische crisis.”

Delen van de actie zijn ook live te volgen op het Instagram-account van Extinction Rebellion.

SchipholWatch dankt Extinction Rebellion voor het op touw zetten en uitvoeren van deze demonstratie. Het wordt de hoogste tijd Schiphol fors in te krimpen.

Update 10:40 uur
De live-uitzending is gestopt op verzoek van de marechaussee. Hou het Facebook-account van XR in de gaten voor een mogelijk vervolg.

Update 11:30 uur
De rebellen zijn door de marechaussee op de trein gezet. Iedereen is gezond en wel van Schiphol vertrokken. Nogmaals dank, klimaathelden!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 63

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. MK

  Goede actie, ik heb veel respect en waardering voor de deelnemers.

 2. Ad

  Prima actie en zeer terecht. Maar jammer dat ik geen beelden kan bekijken omdat ik niet op een van die zogenaamde social media zit en daar ook onder geen beding op wil zitten (Facebook, Instagram, Tweet en misschien nog meer tech valstrikken).
  Misschien zorgt Schiphol, KLM, mijn overheid, de NOS, Schipholwatch of Extinction Rebellion nog voor foto’s of films die ik kan kijken en durf te kijken?

 3. Paul Reus

  Terechte actie. Leuk om goedkoop op vakantie te kunnen gaan. Maar de echte prijs van deze ‘goedkope’ vluchten is een veelvoud van het bedrag dat er nu voor neergeteld wordt. De klimaatschade is enorm. De geluidsoverlast van stijgende en dalende vliegtuigen blokkeert de woningbouw in de Haarlemmermeer, zodat veel mensen buiten de Haarlemmermeer hun woning moeten zien te bemachtigen. Wat op zijn beurt weer meer mobiliteit, dus meer uitstoot van CO2 en broeikasgassen, veroorzaakt. Schiphol is al jarenlang een ramp op velerlei terreinen.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate