Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Update, Vliegtuiglawaai

Vliegterreur Buitenveldertbaan rijst de pan uit

Vliegverkeer naar de Buitenveldertbaan vliegt exact over het 'ecolint' tussen Amsterdam en Amstelveen (foto: Wikipedia)

4.8
(87)

Sinds het begin van deze week zijn Amstelveen-Noord en de Amsterdamse wijken Buitenveldert en Zuidoost weer slachtoffer van een ware golf aan vliegterreur.

Deel op XDeel op Linkedin

De reden daarvoor is dat de Buitenveldertbaan van Schiphol volcontinu wordt ingezet, met overigens onduidelijke reden en geheel ingaand tegen de afspraken die Schiphol met de omgeving heeft gemaakt.

In de nacht van maandag op dinsdag vloog om 23:30 uur het laatste vliegtuig over de drukbevolkte wijken. Gevolgd door het eerste door donderdorp.nl geregistreerde toestel van de ochtend om 04:49 uur.

Dat resulteerde derhalve in een nachtrust van nog geen vijfenhalf uur nadat er dat etmaal al 180 vliegtuigen over dit gebied vlogen.

Tweeënhalf uur slaap
Een nacht later maakte Schiphol het nog bonter met een laatste vlucht om 01:36 uur en een eerste om 03:51 uur. Dit resulteerde in een nachtrust van nog geen tweeënhalf uur. In totaal was er die dag sprake van meer dan 130 vluchten over de drukbevolkte en kinderrijke wijken.

De Buitenveldertbaan is de minst preferente baan van Schiphol en zou daarom zoveel mogelijk moeten worden ontzien door de luchtverkeersleiding. De reden is dat deze baan voor veruit de meeste mensen overlast geeft van alle banen op Schiphol.

Tienduizenden gezinnen
Onder de aanvliegroute naar de baan wonen tienduizenden gezinnen, veelal met jonge kinderen. Het vliegverkeer zorgt voor grote problemen met de volksgezondheid in deze wijken.

De vieze uitstoot zorgt voor een bovenmatig aantal sterfgevallen als gevolg van kanker en de herrie voor aantoonbaar bovenmatige hart- en vaakziekten, productiviteitsverlies en een sterke afname van cognitieve vaardigheden bij (kleine) kinderen.

Op de site van het ‘bewoners aanspreekpunt‘, gezamenlijk geëxploiteerd door Schiphol en de luchtverkeersleiding, werd niet duidelijk gemaakt welke redenen het vliegveld heeft om weer voor zoveel overlast te zorgen.

Onbegrijpelijk
Gezien de volledig buiten de perken tredende overlast is het onbegrijpelijk dat de gemeenten Amsterdam en Amstelveen geen zienswijze hebben ingediend op het concept-luchtverkeersbeleid voor Schiphol.

Beide gemeenten blinken inmiddels uit in het laten voortmodderen van het vliegveld, tegen alle gemaakte afspraken in. Bewoners zijn hiervan zwaar de dupe en kunnen fluiten naar een enigszins normale nachtrust.

Update 8 april
Afgelopen nacht iets meer dan vijf uur geen vliegtuigen boven Zuidoost, Buitenveldert en Amstelveen-Noord. Bewoners kregen van Schiphol tussen 02:37 uur en 07:53 uur tijd voor de broodnodige nachtrust.

Dit is alweer de derde opeenvolgende nacht waarin Schiphol de vliegterreur uitstrooit over één van de drukstbevolkte gebieden van ons land. Twee keer een nacht met slechts vijf uur rust en één nacht met zelfs maar tweeënhalf uur rust.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 87

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. F van der Veen

  jammer jammer jammer. ja de hele regio heeft last, maar de Bijlmermeer waar dezelfde vliegtuigen overkomen (600m) die op dezelfde buitenveldertbaan landen wordt ( weer) niet genoemd. dat is niet goed en doet geen recht aan de bewoners van de Bijlmer die zich niet vaak laten horen omdat zij minder toegang hebben tot media etc.
  de pestilentie van deze luchthaven gaat verder dan de witte wijken

  1
  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   U heeft gelijk en het is aangepast in het artikel.

   1
  • mcp

   Wij wonen in Amsterdam zuid, net onder de Buitenveldert (v)liegterreur door Schiphol. Wij hebben NIET gekozen om hier te gaan wonen want we woonden hier altijd al. En hiervoor onze ouders en daarvoor onze grootouders. Vroeger was voor ons als kinderen een bulderend vliegtuig een echte uitzondering. Tegenwoordig gaat het dag en nacht door, 24/7 en 365 dagen per jaar.

   Verhuizen naar Bijlmer/Zuidoost zouden we vroeger wat graag gewild hebben: leuke plekken, meer ruimte en groen en goede woningen. Maar toch willen we nu nooit meer en voor geen goud in de Bijlmer of Zuidoost terecht komen: enkel en alleen maar omdat ook dat gedeelte van Amsterdam onleefbaar is geworden door ultrafijnstof en fijnstof vervuiling, gebulder en kabaal. En niet te vergeten de altijd loerende onveiligheid zoals de eerdere Bijlmerramp. Met een 747 Jumbo midden in een woonflat vliegen!!

   Ons woongenot, onze gezondheid, onze veiligheid en die van onze kinderen en die van talloze huurders en koopwoningen in Amsterdam wordt nu al zo lang op zo een grove manier verstoord, verpest en gehinderd maar het kan Schiphol en machthebbers in Den Haag allemaal nul en niets schelen want groei, megalomanie en winstverhoging is het enige dat telt voor het geboefte van de Schipholgroep. Met andere woorden: amsterdammers die nu net uit de routes denken te zitten en zich nu nog veilig wanen zullen ook in de toekomst aan de beurt zijn. Gefaciliteerd en gestimuleerd door de VVD en Rutte en al die andere vriendjes, klieken en sommige andere partijen.

   Tot slot en nog maar weer eens opgemerkt: milieupartij GroenLinks, de grootste in Amsterdam met Femke Halsema van GroenLinks als burgemeester, wil niets, doet niets en zal nooit iets gaan doen als aandeelhouder van Schiphol om ook maar met een begin van actie aan te komen. Wat een bedriegers.

   2
 2. Jon Zijlijn

  Naar mijn weten is juist Aalsmeer waar de ergste geluidshinder is.

  • Reactie door auteur

   SchipholWatch

   Het is geen wedstrijdje wie de meeste overlast heeft. De hele regio gaat gebukt onder de herrie en vervuiling van één (staats-) bedrijf.

   1
  • Boris

   Naast Amstelveen en Buitenveldert gaat ook Zuidoost gebukt onder deze akoestische terreur. In de nacht…de gebroken nacht. LVNL blijft zich maar vergissen. De nacht moet stil en op slot doordeweeks van 22.00-07.00 uur en in t weekend van 22.00-09.00 uur. Maar goed, voor nu: de hinder wordt niet minder. Schiphol maakt meer kapot dan je lief is.

   2

Geef een reactie

Translate