Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Schiphollen

Minister Schouten wil sjoemelvergunning Lelystad doordrukken

De motie van senator Koffeman (PvdD) om de legalisering van Lelystad stop te zetten (foto: Christine Teunissen)

4.9
(74)

Afgelopen dinsdag probeerde minister Carola Schouten (ChristenUnie) de stikstofvergunning voor Lelystad te verkopen aan de Eerste Kamer. De aanvraag voor die vergunning berust op bewust fout uitgevoerde berekeningen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit tweets van onder meer dr Leon Adegeest en Johan Vollenbroek. “De meest recente melding van Lelystad Airport is niet te goeder trouw. Er was immers al aangetoond dat er van alles mis is met die berekeningen”, aldus Adegeest.

Minister Schouten is van plan alle stikstofmeldingen die ‘te goeder trouw’ zijn gedaan ongezien te legaliseren, ook als nu blijkt dat de stikstofneerslag te hoog uitkomt.

Generaal pardon
Dat ‘generaal pardon’ heeft betrekking op zo’n 3000 boeren, maar ergens in die eindeloze lijst was ook stiekem vliegveld Lelystad opgenomen.

Dat vliegveld zorgt echter – in tegenstelling tot de boeren op de lijst – voor een enorme extra uitstoot van 334.000 kilogram NOx. “Ter vergelijking”, aldus Adegeest, “voor die uitstoot kunnen 70.000 woningen extra worden gebouwd”.

In februari kondigde ChristenUnie nog vol trots het verkiezingsprogramma aan waarin is opgenomen dat Lelystad gesloten blijft. CU-minister Schouten probeert nu op slinkse wijze niet alleen de aangevraagde 10.000 vliegbewegingen op Lelystad te legaliseren, maar zelfs het toekomstige ‘ideaal’ van 45.000 vluchten.

Opnieuw naar rechter
Daarbij wordt niet gekeken naar wat verstandig is in het kader van natuurbescherming, of zelfs maar naar de geest van de stikstofwetgeving, maar wordt doelbewust gekozen voor een maas in de wetgeving die eerder al met succes werd bestreden door Johan Vollenbroek bij de Raad van State.

De kans is dan ook groot dat Vollenbroek bij goedkeuring van deze handelswijze door de Kamer opnieuw naar de rechter zal stappen.

De schijnbewegingen van Schouten in de Eerste Kamer werden opgemerkt door senator Niko Koffeman van Partij voor de Dieren. Hij diende dan ook een motie in om deze waanzin te stoppen. Dinsdag aanstaande wordt er gestemd over zijn motie.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 74

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Wim

  Waarvan een met 6 landingsbanen. Helemaal uitzonderlijk voor zo’n klein landje met slechts 17 miljoen inwoners waar slechts een fractie daarvan vliegt.

 2. ReindeR Rustema

  Hang on. Senator? Dus het was al bij de Eerste Kamer? Hoe is het dan door de Tweede Kamer gekomen? Ik volg het niet meer helemaal.

  • haes

   minister schouten…
   christenunie: de partij van de “nette” mensen… ?
   valt dat even tegen…
   politiek: niets is wat het lijkt…

 3. Adri Verheij

  Politiek was niet geloofwaardig en blijft ongeloofwaardig. Verkiezingen: Eigen gewin eerst. Vijf burgervliegvelden in ons kleine dichtbevolkte landje is te gek voor woorden. Haalt draagvlak voor milieumaatregelen onderuit.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate