Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Justitie in het nauw na arrestatie radiojournalist

arrestatie

eigen foto

4.7
(63)

Vorige week ontving Alfred Blokhuizen de vierde versie van het relaas van Justitie over zijn arrestatie tijdens het Protestival op Schiphol eind 2019. De officier maakt het verhaal steeds bonter. Zonder het bewijs te hebben bekeken.

Deel op XDeel op Linkedin

Blokhuizen is voorzitter van de bewonersvereniging BTV-Rotterdam en onbezoldigd woordvoerder van SchipholWatch, maar ook freelance radioreporter voor onder meer dertien lokale omroepen in Zuid-Holland en Amsterdam. Bovendien is hij voorzitter van een omroepstichting.

In zijn functie als radiojournalist was hij december 2019 op Schiphol aanwezig om verslag te doen van de demonstraties van Greenpeace en Extinction Rebellion. Deze organisaties eisten daar met honderden demonstranten een klimaatplan van Schiphol.

De razende reporter interviewde ter plaatse onder meer de woordvoerster van Greenpeace, sprak met demonstranten, maakte sfeerbeelden. Hij maakte er opnames van met zijn reportagerecorder.

Kamervragen
Anderhalf uur lang kreeg hij daarom toegang tot de kring mensen die zich binnen de afzetting door de marechaussee bevonden. Beelden van Blokhuizen zijn uitgezonden op NH Nieuws en GP TV. Het ministerie van Justitie bevestigt dat ook in een brief aan hem, naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer.

Kort daarna werd Blokhuizen in zijn rug gelopen door een agent van de marechaussee. Hij viel bijna op de grond, maar wist zich nog net op de been te houden. Getuigen bevestigen dit.

De agent sprak hem na de onbedoelde botsing aan en verzocht hem Schiphol te verlaten. Blokhuizen vroeg waarom, maar kreeg tot drie keer toe geen antwoord.

Toch werd hij kort daarna afgevoerd naar buiten, richting de arrestantenbus.

Geen partij
Buiten werd de amper 1,70 meter lange en 65-jarige Blokhuizen hardhandig tegen die bus gedrukt (zie foto) en moest hij zijn bezittingen afgeven. Op foto’s is dat goed te zien.

Zijn reportagerecorder en telefoon had hij toen al aan een bekende in bewaring gegeven. Beelden daarvan staan op zijn website.

Op die video is goed te horen dat hij aangeeft journalist te zijn en vraagt hij een bekende de redactie van het Algemeen Dagblad te bellen over zijn arrestatie.

Blokhuizen werd vervolgens afgevoerd naar de Maxima-kazerne van de marechaussee op Schiphol en urenlang vastgehouden en verhoord. Pas tegen de avond werd hij vrijgelaten.

Het proces-verbaal van zijn verhoor is niet opgenomen in het strafdossier. De reden hiervoor is onbekend en Justitie wil daar ook geen uitsluitsel over geven.

Maanden na de gebeurtenis ontvangt Blokhuizen een schrijven van het Openbaar Ministerie dat zijn zaak geseponeerd is, omdat hij “al genoeg gestraft is” door zijn tijdelijke opsluiting.

Verkeerde keelgat
Dat schiet hem in het verkeerde keelgat. De gearresteerde journalist deed in zijn eigen optiek niets verkeerds, dus hoeft ook niet gestraft te worden. Daarbij gaat een Officier niet over een straf of strafmaat. Dat is aan de rechter.

Blokhuizen dient her en der een klacht in en gaat ook in tegen het eerste relaas van de officier. Die was hem daarbij nauwelijks ter wille.

Zo weigerde hij de door Blokhuizen aangeleverde bewijsmaterialen in te zien. Hij gooide zelfs boos de hoorn op de haak tijdens een gesprek over de gang van zaken. Van dit gesprek is een opname gemaakt. Een transcriptie daarvan is ingezien door SchipholWatch.

Ook weigerde de officier het strafdossier te overhandigen. Via een omweg kreeg Blokhuizen alsnog inzage in zijn eigen dossier.

Inmiddels is het dertien maanden later en ontving de radiojournalist een voorlopig laatste brief van de officier.

Schoppen en schelden?
Daarin stelt deze ineens – en voor het eerst – dat Blokhuizen geschopt en gescholden zou hebben tegen de agent van de marechaussee. Dat relaas is niet terug te vinden in het proces-verbaal van de aanhouding.

Verder klopt er niet zoveel van het jongste verhaal van Justitie. Zo stelt de officier dat Blokhuizen die dag om 13.00 uur met demonstranten Schiphol Plaza betrad.

Zijn OV-chipkaart geeft een heel andere tijd aan van de aankomst op Schiphol met de Intercity Direct. De foto’s, filmpjes en geluidsopnamen op zijn website geven ook een ander beeld.

Op de video van zijn arrestatie is te zien en te horen dat de officier niet het juiste beeld voor ogen heeft. Dat kan de medewerker van Justitie echter niet weten, omdat hij in een eerder gesprek met Blokhuizen al had aangegeven “geen foto’s en filmpjes” te gaan bekijken.

Het videomateriaal is beschikbaar gesteld door omstanders, maar er zijn ook beelden van NH Nieuws en GP TV. Bovendien zijn er getuigenverklaringen.

Waarheidsvinding achterwege
De officier wilde daar volgens eigen zeggen absoluut geen kennis van nemen. Het is dus maar de vraag in hoeverre in dit dossier voldoende aan waarheidsvinding is gedaan.

“Uw arrestatie was terecht en ook al wordt de zaak geseponeerd, u krijgt een aantekening op uw strafblad”, zo wist de officier vorige week te vertellen.

Blokhuizen laat het hier niet bij zitten. “Ik heb geen strafblad en dat wil ik ook niet krijgen. Zeker niet door onwaarheden en onwil van de marechaussee en/of de officier van justitie. Ik wil de zaak door de rechter laten beoordelen, via een artikel 12 procedure.

Ik ben nota bene in het bezit van een koninklijke onderscheiding. Daar ben ik hartstikke trots op en die laat ik me niet afpakken door onheuse bejegening van Justitie. Want dat risico loop ik.”

Verder zegt hij geschokt te zijn door de wijze waarop de rechtsgang verloopt in dit geval. “Ambtseden doen er kennelijk niet meer toe”, aldus een ‘roodgloeiende’ Blokhuizen.

Hij heeft inmiddels vier verschillende, op schrift gestelde visies op de gebeurtenissen tijdens het Protestival. “Alleen dat al hoort vrijspraak op te leveren. Intussen heeft deze soap de samenleving duizenden euro’s gekost en is mijn vertrouwen in justitie, als voormalig en gezagsgetrouwe politicus, zeer geschaad”, besluit Blokhuizen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 63

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Jozien J Driessen van het Reve, Amsterdam

  Het brute optreden tegen verslaggever Alfred Blokhuizen door marechaussees op Schiphol tast het gezag dat marechaussees behoren uit te stralen bij toekomstig ordehandhavend optreden ernstig aan.
  Schokkend is hoe het verslag getuigt van het ontbreken van elke wens tot waarheidsvinding bij de officier van justitie inzake het ophelderen van de omstandigheden tijdens deze arrestatie van een journalist. Het vertrouwen in de rechtsgang in Nederland heeft door het optreden van de officier van justitie enorme schade opgelopen!

 2. Henk Visser

  Alfred, blijf sterk.

  Dit verhaal doet zo denken aan Edward Snowden en Julian Assange.
  Apostelen van het vrije media woord. Verketterd en vervolgd door justitie omdat ze de waarheid over verborgen staatsmachtmisbruik onthulden. Hoe de vrije media wordt gegeseld als het niet in pas loopt met mainstream berichtgeving en overheidsbelang.

  Ik was bij het Protestival op Schiphol. Heb met eigen ogen gezien hoe buiten beeld van camera’s buiten op het plein een klein vrouwtje van amper 1.5 meter met een spandoek door een meute marechaussee letterlijk tegen de vlakte werd geduwd. Het was een wonder dat ze er geen letsel aan overhield. Geen excuus. De horde zwarthemden draafde door met tussen hen in, horizontaal gedragen, een opgepakte activist. Op weg naar de bus.

  Terwijl ik mijn vrienden één voor één uit de groep geplukt zag worden had ik geen moment de fiducie dat hier een eerlijk proces op zou volgen. De burgermeester van de gemeente Haarlemmermeer (waar Schiphol onder valt) vaardigde zelfs een noodbevel uit. Wat door Greenpeace is aangevochten.
  Terecht. Wat beïnhoud een noodbevel?
  Het noodbevel kan worden ingezet als sprake is van oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen of de vrees daartoe bestaat. … Het wetsartikel bepaalt dat de burgemeester bevoegd is alle bevelen te geven die hij nodig acht ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar.

  Tijdens de protestactie is op geen enkel moment sprake geweest van één van de genoemde moverende argumenten. De enige wanordelijkheden werden geïnstigeerd door de marechaussee die activisten bruut onder de voet liepen of hardhandig afvoerden. Niet overbodig hierbij te melden dat de huidige burgermeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans-Wijdeven, VVD lid is. En we weten allemaal dat de VVD het satijnen kussen is voor de luchtvaart.

  Er bestaat zoiets als een staat binnen de staat. Het heet KLM. Wordt al decennia lang gekoesterd als een levenspeiler onder economisch BV Nederland. Gepropageerd als een navelstreng tot Hollands overleven. Een reductio ad absurdum. Meest bedreigend is dat deze nationale zuil als een eigen macht kan bestaan met een eigen veiligheidsdienst en daaraan gekoppelde rechtste propaganda media. Middels houten trekpoppen in de vorm van VVD burgermeesters op strategische posities de sector altijd een kogelvrij vest aantrekkend.
  En dat in Nederland dat democratisch heet. Waar we 5 mei vieren, de dag van de bevrijding.

  Is die vrijheid ook voor Alfred?
  Voor de vrije media? Is een oprechte journalist alleen vrij zijn verhaal te doen als de camera’s draaien? Is een kritisch journalist zo gevaarlijk voor de economische zuilen van klein polderland dat hij betracht wordt als een gevaar voor de nationale veiligheid? Om het maar in Amerikaanse vorm te gieten. Is Alfred Blokhuizen onze Edward Snowden?
  Dan verdient hij meer dan een nutteloze koninklijke onderscheiding. Een standbeeld.
  Als volhardend en dapper voorvechter van vrije media.

  Hou vol Alfred.
  Jij verkondigd het vrije woord.
  En dat behoed ons voor corporate opression. De devaluatie naar VOC tijd.

 3. Henk Visser

  Alfred, blijf sterk.

  Dit verhaal doet zo denken aan Edward Snowden en Julian Assange.
  Apostelen van het vrije media woord. Verketterd en vervolgd door justitie omdat ze de waarheid over verborgen staatsmachtmisbruik onthulden. Hoe de vrije media wordt gegeseld als het niet in pas loopt met mainstream berichtgeving en overheidsbelang.

  Ik was bij het Protestival op Schiphol. Heb met eigen ogen gezien hoe buiten beeld van camera’s buiten op het plein een klein vrouwtje van amper 1.5 meter met een spandoek door een meute marechaussee letterlijk tegen de vlakte werd geduwd. Het was een wonder dat ze er geen letsel aan overhield. Geen excuus. De horde zwarthemden draafde door met tussen hen in, horizontaal gedragen, een opgepakte activist. Op weg naar de bus.

  Terwijl ik mijn vrienden één voor één uit de groep geplukt zag worden had ik geen moment de fiducie dat hier een eerlijk proces op zou volgen. De burgermeester van de gemeente Haarlemmermeer (waar Schiphol onder valt) vaardigde zelfs een noodbevel uit. Wat door Greenpeace is aangevochten.
  Terecht. Wat beïnhoud een noodbevel?
  Het noodbevel kan worden ingezet als sprake is van oproer, wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen of de vrees daartoe bestaat. … Het wetsartikel bepaalt dat de burgemeester bevoegd is alle bevelen te geven die hij nodig acht ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar.

  Tijdens de protestactie is op geen enkel moment sprake geweest van één van de genoemde moverende argumenten. De enige wanordelijkheden werden geïnstigeerd door de marechaussee die activisten bruut onder de voet liepen of hardhandig afvoerden. Niet overbodig hierbij te melden dat de burgermeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans-Wijdeven, VVD lid is. En we weten allemaal dat de VVD het satijnen kussen is voor de luchtvaart.

  Er bestaat zoiets als een staat binnen de staat. Het heet KLM. Wordt al decennia lang gekoesterd als een levenspeiler onder economisch BV Nederland. Gepropageerd als een navelstreng tot Hollands overleven. Een reductio ad absurdum. Meest bedreigend is dat deze nationale zuil als een eigen macht kan bestaan met een eigen veiligheidsdienst en daaraan gekoppelde rechtste propaganda media. Middels houten trekpoppen in de vorm van VVD burgermeesters op strategische posities de sector altijd een kogelvrij vest aantrekkend.
  En dat in Nederland dat democratisch heet. Waar we 5 mei vieren, de dag van de bevrijding.

  Is die vrijheid ook voor Alfred?
  Voor de vrije media? Is een oprechte journalist alleen vrij zijn verhaal te doen als de camera’s draaien? Is een kritisch journalist zo gevaarlijk voor de economische zuilen van klein polderland dat hij betracht wordt als een gevaar voor de nationale veiligheid? Om het maar in Amerikaanse vorm te gieten. Is Alfred Blokhuizen onze Edward Snowden?
  Dan verdient hij meer dan een nutteloze koninklijke onderscheiding. Een standbeeld.
  Als volhardend en dapper voorvechter van vrije media.

  Hou vol Alfred.
  Jij verkondigd het vrije woord.
  En dat behoed ons voor corporate opression. De devaluatie naar VOC tijd.

 4. Rob vd Wel

  Bizar gewoon.

  Zolang we niet in aanraking komen met “de overheid”, lijkt het allemaal goed geregeld. Maar wee degene die zijn recht probeert te halen, dan gaat de doos van Pandora open, waarbij leugens niet worden geschuwd.

  Sterkte Alfred

 5. Louis van Daalen

  De arrogantie van de macht ten top. Het lijkt me dat dit soort figuren uit het ambt dienen te worden gezet. Desnoods via een gerechtelijke procedure. Maar dan uiteraard niet via deze officier van justitie.

 6. Yvonne

  Alfred, ik wens je veel succes en geluk. Wat een nare ervaring.

 7. S.O.S. Heemskerk

  Ga door Alfred, ik sta achter je, als het nodig is financieel. Deze officier van justitie is zijn functie niet waard. Deze ambtenaren die leugens en machtsmisbruik plegen zijn we meer dan zat. Jij doe juist verslag van deze misdaden. Ik krijg het gevoel dat sommige ambtenaren alles veroorloven om elk kritisch bericht over luchtvaart de kop in te drukken. Wat een machtsvertoon.

Geef een reactie

Translate