Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Schiphollen

Pilotenvoorman doet een Trumpje

Foto: Miguel Ángel Sanz via Unsplash

4.4
(54)

Voorzitter van pilotenvakbond VNV Willem Schmid stelt dat zijn sector is “gevloerd door de gevolgen van een griepvirus”. De vliegersvoorman treedt hiermee in de voetsporen van president Donald Trump van de Verenigde Staten. Die bagatelliseerde het coronavirus op exact dezelfde wijze.

Deel op XDeel op Linkedin

Schmid doet zijn uitlatingen in een voorwoord van het clubblad van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Dat stuk werd op Twitter gezet door NRC-journalist Mark Duursma.

In het artikel klaagt de beste man steen en been over groene politici. De luchtvaart zou door “de zogenaamde groenen ten onrechte tot hoofdthema van hun duurzaamheidsaspiraties zijn gemaakt”.

Op een begeleidende foto lacht de VNV-‘president’ breeduit en vergelijkt de vliegindustrie met de bankensector. Die wordt immers ook zo ‘onheus’ behandeld.

‘Alleen maar om te scoren’
Zo zou Greenpeace “alleen maar om te scoren” een rechtszaak tegen KLM zijn begonnen, “zonder oog voor de mogelijke gevolgen”. Zoals daar zijn: minder overlast, minder vervuiling en in de hoop op een beter klimaat.

“De luchtvaart wordt door de groene golven van opportunisme en onwetendheid met disproportionele en ineffectieve maatregelen rüchsichtslos de nek omgedraaid”, zo weet Schmid te vertellen in zijn hilarische schrijfsel.

Hoe ver deze meneer van de maatschappij staat blijkt uit het feit dat hij de overlast van het vliegverkeer “lokaal” noemt. Volgens RIVM ervaren ‘slechts’ een miljoen mensen in ons land hinder van het vliegverkeer, GGD’s hebben het over zelfs 2,5 miljoen mensen. Noem het maar lokaal.

Publieke opinie
Uit het hele stuk van de voorman blijkt dat de luchtvaart de druk van de publieke opinie begint te voelen. Niet langer worden de leugens van de sector voor zoete koek geslikt door bevolking en politiek. Het debat kantelt, de luchtvaart kan niet langer doen zoals het goed acht. Voor een beroepsgroep die decennialang ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan, blijkt dat moeilijk te verteren.

Deze voorman annex Boeing 777-piloot pleit dan ook voor nóg meer gelobby door de sector. Ondanks alle miljoenen die Schiphol, KLM en consorten jaarlijks spenderen aan het beïnvloeden van de politiek en de publieke opinie met leugenachtige feiten, constateert Schmid dat “de luchtvaart slecht in staat is om de onjuiste beeldvorming tegenwicht te bieden”.

Samen sterker dan de vervuiler
Wij van SW hebben daar wel een verklaring voor. Tientallen jaren lang heeft de luchtvaart onze samenleving bestookt met leugenachtige ‘feiten’, dito cijfers en berekeningen. Nu steeds meer mensen doorkrijgen dat ze voor de gek worden gehouden, neemt de weerstand tegen deze vieze industrie toe.

Wij constateren nu dat die druk wordt gevoeld. En moedigen onze medestrijders aan door te gaan. Samen zijn we sterker dan die vervuilers die ons iedere nacht uit de slaap houden.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.4 / 5. Aantal stemmen: 54

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Louis van Daalen

  Met een van kerosine doortrokken brein krijg je kennelijk dit soort hersenloze opmerkingen. Volledig losgezongen van de realiteit.

 2. Jaap

  Deze man heeft twee brevetten; één om te vliegen en één voor onvermogen.

 3. M.

  Ik ga zeker door met de strijd, nu geef ik niet meer op tegen de rust verstoring en vervuiling door de achterlijk grote luchtvaart.

 4. Henk Meijer

  Het is niet alleen de hete adem van het mondige publiek. Ook het broeikaseffect cw.q. de klimaatcrisis die duidelijk maakt dat luchtvaart met straalaandrijving ten dode is opgeschreven. Beter is het te erkennen dat de aarde uit werelddelen bestaat, waarbinnen het transport heel goed per spoor, met elektrische aandrijving, kan worden uitgevoerd, of per schip, over vaarwegen of langs de kust. Het behoud van de planeet dient voorop te staan.
  Het verdient de voorkeur niet naar schaalvergroting te streven, omdat daardoor ontwrichting van maatschappij en landschap kunnen gaan plaatsvinden.

Geef een reactie

Translate