Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Klimaat

Meer CO2-uitstoot per persoon op één dag dan een heel gezin in een jaar

Koning Willem-Alexander bedacht te laat dat een vakantietripje tijdens corona-tijd niet zo’n goed idee was en keerde dezelfde dag nog terug vanuit Griekenland (foto: RVD).

4.5
(57)

Koning Willem-Alexander vloog gisteren met het regeringsvliegtuig naar zijn vakantieadresje in Griekenland. Na maatschappelijke onrust bedacht hij diezelfde dag nog dat dit niet zo’n goed idee was en vloog direct terug. Wat levert zo’n vergeefs tripje nou op aan CO2-uitstoot?

Deel op XDeel op Linkedin

Met enig zoeken op internet is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel CO2-uitstoot de koning met zijn gezin heeft veroorzaakt door niet wat beter na te denken over zijn uitspatting.

Een vliegtuig als het gebruikte regeringstoestel verbruikt gemiddeld 40 kilogram kerosine per minuut. Een vluchtje naar Athene neemt ongeveer twee uur en drie kwartier in beslag. Heen en terug zijn dat 330 minuten.

Die 330 minuten tegen 40 kilogram kerosine per minuut betekent het verbranden van 13.200 kilogram brandstof. Verbranding van één kilogram kerosine levert een uitstoot op van 3,14 kilogram CO2.

Meer CO2 per persoon dan heel gezin in een jaar
De 13.200 kilogram door koning Willem-Alexander leverde zo een CO2-uitstoot op van 41.500 kilogram op. Per persoon is dat voor de vijf leden van het koninklijk gezin een uitstoot van 8,3 ton. Let wel: op één en dezelfde dag.

Ter vergelijking: de gemiddelde uitstoot van een heel gezin in ons land is 7,5 ton per jaar. Op die ene mislukte vakantiedag regelden de Oranjes per persoon dus fors meer CO2-uitstoot dan normale gezinnen in een heel jaar veroorzaken.

Dat u het maar weet.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 57

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Wobbe

  Wellicht ten overvloede; dat toestel moet voor een uitstapje van onze royals naar Griekenland twee op en neer, vier keer de afstand Amsterdam–Athene afleggen dus. Het blijft n.l. niet weken in Athene wachten de de luitjes weer naar huis willen. Dus één uitstapje naar Griekenland levert een uitstoot op van 83.000 kilogram CO2.
  Hoeveel boeren moet je daarvoor uitkopen?

  2
 2. Kees

  Het regeringstoestel was al teruggevlogen. Eigenlijk mogen we dus vier vluchten rekenen voor één vakantie.

  2
 3. Rits Dijkstra

  En geheel in deze traditie van de luchtvaart: ook deze man betaalt geen belastingen.
  Wij wel, daarmee wordt o.m. de coronacrisis betaald.

  3
  • Reneé

   Onjuist

   De oranjes betalen over het inkomstendeel van de rijksuitgaven voor het koninklijk huis inkomstenbelasting. Dit is zo sinds koningen Beatrix.

   1
 4. Wobbe

  En het gepeupel dan straks in je kersttoespraak voorhouden dat ze zuiniger moeten omspringen met de hulpbronnen van moeder aarde. In wat voor droomwereld leven die gasten?

  2
 5. Chris

  Tja, ik zou er ook even nodig uit moeten als ik zo klein behuisd zou zijn als de koninklijke familie

  1
 6. KS

  En hoe vaak per jaar vliegen ze naar Argentinië?
  Of even shoppen in New York?

  1
 7. Ad

  Vooral wegens de komende grote tekorten aan piloten, de man wil vast zorgen dat zijn brevet in de lucht blijft. Wellicht was dat de aanleiding voor deze vlucht en dan is de extra CO2 toch heel nuttig geweest. Voor volk, vaderland en de aarde.

 8. Wobbe

  En hoeveel keer vliegen ze per jaar op en neer naar Griekenland?

  1
 9. NB De reizen van en naar het vliegveld en van en naar het vliegveld zijn hierbij niet eens meegerekend.

  1

Geef een reactie

Translate