Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Bewoners

Bewoners rond Schiphol naar de rechter

4.8
(48)

Een samenwerking van meerdere bewonersgroepen rond Schiphol stapt naar de rechter omdat de overheid hen niet beschermd tegen de negatieve effecten van het vliegverkeer.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een persbericht dat vandaag is verstuurd door de speciaal hiervoor opgerichte stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder.

“Langdurige blootstelling aan lawaai en vervuiling door vliegverkeer leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Ook het woongenoet wordt zwaar aangetast. Dit zijn geen nieuwe feiten. De overheid is ervan op de hoogte en heeft tot taak de bewoners te beschermen, maar geeft niet thuis.”

Hoedje geschrokken
De bewonersgroepen zijn zich een hoedje geschrokken van de nieuwe luchtvaartnota van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, luchtvaart). “Zij presenteert daarin een groei tot 800.000 vluchten. Wij accepteren deze eenzijdige focus van de overheid op de luchtvaart niet langer.”

Doel van de stichting is om in samenwerking met andere bewoners en hun verenigingen uit de wijde omtrek van Schiphol de minister via de rechter te dwingen tot adequate bescherming tegen de gevaren van het vliegverkeer.

Rechten van de mens
De bewoners starten de procedure op basis van het recht op ongestoord wonen, een fundamenteel recht volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

“Inzet is het afdwingen van wettelijke en handhaafbare maatregelen om de gezondheid en het woongenot van elke bewoner te beschermen tegen de nadelige effecten van de luchtvaart.”

In deze peperdure procedure worden de bewoners terzijde gestaan door het gerenommeerde advocatenkantoor Prakken d’Oliveira. Dit bureau is gespecialiseerd in procedures rond het EVRM.

Donatie gevraagd
Juist omdat een civiele procedure als deze zo duur is, vragen de partijen verenigd in de nieuwe stichting omwonenden en hun verenigingen een bijdrage te leveren aan de rechtsgang. Dat kan via onderstaande link.

De verenigingen die de stichting hebben opgericht zijn de vereniging Vliegtuighinder Westeindergebied, de vereniging Leefgenot Westeinderplassengebied en de vereniging Behoud Woongenot Aalsmeerbaan.

Doe mee en ondersteun de stichting met een donatie

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 48

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Dit is een heel belangrijke stap in de goede richting. En nu maar hopen, dat de rechter dit niet afwijst met het argument dat de luchtvaart zo’n groot maatschappelijk belang dient. De staat en de luchtvaartsector hebben het volledig laten afweten betreffende bescherming van de volksgezond-heid rond luchthavens, net als overigens wat betreft de bescherming van het milieu in verband met emis¬sies en klimaatverandering. En daarbij heb ik de voortdurende corona import door de luchtvaart nog niet eens genoemd!

  Aan de hand van Explane metingen en een rekenmodel voor Lden kom ik voor onze locatie uit op waarde van ca. 53 dB(A) Lden voor 2019, ver boven de veilige grenswaarde van 45. Ik ben nu bezig aan een vervolgcursus ‘Lden voor gevorderden’, waarin ik het een en ander in detail zal uitleggen met vele rekenvoorbeelden. De eerste aflevering is bijna klaar.

 2. Pepijn Dellen

  Nederhorst den Berg ook zwaar getroffen door de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan. Geluidsniveau’s van 65dB tm 80dB. Voor Corona van 07:00 ‘s ochtends tot 22:30 ‘s avonds (met hier en daar een uitschieter in de nacht) om de anderhalve minuut bij elke windrichting behalve uit het noord-westen. Deze situatie mag nooit meer terugkeren. Als ik iets kan bijdrage dan hoor ik dat graag.

 3. Ria

  Heiloo ,een gemeente die heel veel vlieglawaai over zich heen krijgt . Is dit voor onze bewoners ook mogelijk om er bij betrokken te worden ?

 4. M.

  Ik wil wel getuigen wat vliegtuig geluid en trillingen kunnen doen met je gezondheid. Meer dan een jaar in de ziektewet gezeten en professionele hulp konden niet veel voor mij doen, het geluid en trillenen zijn er echt, het zit niet tussen mijn oren.
  Ik graag laat ik de artsen als nog op papier zetten als bewijsmateriaal.

Geef een reactie

Translate