Vollenbroek eist inzage vergunningaanvragen vliegvelden

Vandaag heeft Johan Vollenbroek inzage geëist in de aanvragen voor een stikstofvergunning van de vliegvelden. Die aanvragen zouden volgens het verantwoordelijke ministerie van LNV tijdig zijn ingediend, maar de voorman van MOB vertrouwt dat niet.

Foto: Nikoli Afina via Unsplash

Dit blijkt uit zijn brief van vandaag aan het ministerie. “In uw besluit tot het afwijzen van handhaving op de wet natuurbescherming staat dat alle vier de vliegvelden per 1 oktober de aanvraag hebben ingediend. Wij ontvingen echter tot nog toe geen kopie van die aanvragen.”

Vollenbroek is voorman van de stichting Mobilisation for the Environment (MOB). Hij gebruikt de Wet openbaarheid bestuur (WOB) om inzage te krijgen, maar biedt het ministerie nog een uitweg door de aanvragen van de vliegvelden rechtstreeks te mailen aan MOB als belanghebbende in deze zaak.

Uitweg aangeboden
Dat heeft voor het ministerie het voordeel dat de aanvragen niet openbaar hoeven te worden gemaakt via de eigen website. “Immers het handelt hier niet om een WOB-verzoek, maar om stukken in het kader van de handhavingsprocedure. Wij hebben die stukken nodig om een goede afweging te kunnen maken of wij al dan niet beroep zullen instellen tegen de afwijzing van onze handhavingsverzoeken.”

De volgens LNV ingediende aanvragen spelen een belangrijke rol in de afwijzing van de handhavingsverzoeken door MOB.

Onwettige situatie duurt voort
MOB verzocht het ministerie van LNV eerder om vliegvelden te houden aan hun wettelijke plicht om te beschikken over een vergunning in het kader van de wet natuurbescherming. De vliegvelden beschikten onwettig niet over zo’n vergunning. Ondanks deze overtreding, besloot minister Carola Schouten (LNV) niet te handhaven.

MOB tekende hiertegen beroep aan, maar dit werd afgewezen omdat de vliegvelden de tijd werd gegund alsnog een aanvraag in te dienen voor zo’n vergunning. LNV stelde eerder dat die aanvragen op tijd waren ingediend, maar verzuimde de aanvragen te publiceren. Democratische controle is zodoende vooralsnog onmogelijk.

Lees hier de brief op poten van MOB aan minister Carola Schouten

Wat vond u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

Jammer dat dit artikel niet zo interessant was voor u!

Help ons het artikel verbeteren.

Wilt u aangeven hoe we het stuk kunnen verbeteren? Als u antwoord wilt, laat dan ook uw e-mail adres achter.

2 antwoorden op “Vollenbroek eist inzage vergunningaanvragen vliegvelden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *