Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Schiphollen

Overloopfunctie Lelystad nooit intentie geweest

Foto: Larissa Gies via Unsplash

5
(1)

Hoewel minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, luchtvaart) de Tweede Kamer altijd heeft voorgehouden dat Lelystad slechts als overloop van Schiphol zal functioneren, vertelde de directie van de Schiphol Groep haar ministerie al in 2014 (!) dat zo’n beleid onmogelijk is. Ook werd toen al aangegeven dat er nauwelijks belangstelling was onder bestaande partijen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een brief van 4 februari 2014 van de hand van Schiphol aan de directie DGB Luchtvaart. De brief is onderdeel van een antwoord op een wob-verzoek aan het ministerie. Onbekend is wie het wob-verzoek heeft ingediend.

“Voor zover de gedachten ontstaan dat Schiphol in staat is bepaalde maatschappijen toegang te weigeren, meld ik u dat de toewijzing op Lelystad Airport conform de Europese regelgeving zal geschieden. Die biedt geen mogelijkheid maatschappijen te weren.

Alle slots naar nieuwe vliegbedrijven
Zelfs als een nieuwe partij álle capaciteit op Lelystad zou claimen, kan hen dit niet worden ontzegd. Ik verwacht zeker dat nieuwe maatschappijen – die nu niet op Scchiphol vliegen – zich zullen melden”, schrijft de Schiphol-directie aan het ministerie.

“Uiteraard zal Schiphol zich inzetten om luchtvaartbedrijven die nu op Schiphol opereren te bewegen om in de toekomst ook gebruik te maken van Lelystad. Het blijft echter de keuze van deze partijen of ze gebruik willen maken van de geboden mogelijkheden.

Als zij ervoor kiezen om dat niet te doen en voor uitbreiding gebruik maken van nog beschikbare slots op Schiphol dan heeft de slotcoördinator geen mogelijkheden dit tegen te gaan.”

‘Nauwelijks belangstelling’
De Schiphol-directie geeft in de brief de minister zelfs te kennen dat er niet veel belangstelling wordt verwacht van bedrijven die nu op Schiphol vliegen. “Vooral de beperkte openingstijden en het ontbreken van nachtslots spelen daarin een belangrijke rol.”

Vorig jaar nam de Tweede Kamer nog een motie aan waarin werd bevestigd dat Lelystad alleen als overloopluchthaven van Schiphol mag gaan dienen. Dat wil zeggen dat er alleen bedrijven worden toegelaten die nu al op Schiphol opereren.

Uit de nu boven water gekomen brief blijkt dat het Ministerie van Infrastructuur al ten minste vanaf 2014 op de hoogte was van de onmogelijkheid van die plannen. De kamer is steeds in de waan gelaten dat dit wel mogelijk zou zijn.

Kamer om de tuin geleid
De facto is de kamer op deze manier op grove wijze om de tuin geleid. Het ministerie liet de parlementariërs in de waan dat zij nog enige invloed konden uitoefenen op de voorwaarden waarop Lelystad zou worden geopend, terwijl Europese regelgeving zo’n voorkeursbeleid in de weg staat.

Uit de overige documenten in het betreffende wob-verzoek blijkt dat in die periode Corendon en ArkeFly al aangeven vrijwel geen belangstelling te hebben om op Lelystad te gaan vliegen.

Lees hier het complete document, inclusief brieven van Schiphol, ArkeFly, Corendon en het ministerie van I&W >

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Rob

    Misschien beter om in de subtitel de melden dat de kamer door i en w om de ruin is geleid! Dit is toch niet te geloven.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate