Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Stikstof

Boeren naar rechter om halvering vliegverkeer

Foto: Megumi Nachev via Unsplash

0
(0)

Belangenvereniging van de boeren Agractie wil de rechter vragen het vliegverkeer in ons land te halveren. De boeren vinden het onterecht dat zij worden aangepakt vanwege de stikstofuitstoot en de luchtvaart geen strobreed in de weg wordt gelegd.

Deel op XDeel op Linkedin

“Aan de hand van het kerosineverbruik door de Nederlandse luchtvaart betreft de sector meer dan 15 procent van de Nederlandse uitstoot van zwaar vervuilende NOx-stikstof”, aldus een woordvoerder van Agractie tegen vakblad De Boerderij.

De belangenvereniging vindt veelvliegerij niet meer van deze tijd. Verreweg het meeste vliegverkeer zou niet noodzakelijk zijn en overantwoord in het kader van de klimaatcrisis.

Uitstoot belasten
De boeren willen dat de overheid de uitstoot van de vliegindustrie gaat belasten en accijns gaat heffen op kerosine. De twee tot vier miljard euro overheidssteun aan KLM vinden zij beter besteed aan een vrijwillige opkoopregeling voor vliegtuigen. Ook pleiten de agrariërs voor een goede afvloeiingsregeling voor luchtvaartmedewerkers.

Als belangrijk neveneffect van luchtvaartkrimp zien de boeren dat het extern salderen in de veehouderij overbodig wordt. “Extern salderen betekent niets anders dan dat grote bedrijven de stikstofruimte van boeren opkopen om hun eigen uitstoot mogelijk te maken. Dat is een ruil van groene stikstof (NHx, red.) naar vervuilende grijze stikstof (NOx, red.).”

‘Het kan best minder’
De boeren hopen via de rechter een krimppad af te dwingen tot een halvering van het vliegen in 2030. “Dat zal niet makkelijk worden, maar de feiten liegen er niet om. Het vliegen kan best minder”, aldus bestuurder Bart Kemp van Agractie tegen vakmedium Food+Agri Business.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Een met heer B. van Marle ! !

  2. Ze zullen zelf ook veel moeten doen om de stikstofuitstoot van de veehouderij te verminderen. Toch zie ik ze graag met duizenden tractoren optrekken om Schiphol te bezetten als de groei weer wordt ingezet.

Geef een reactie

Translate