Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Tussenstand fundraiser MOB: 15.000 euro in zicht

Johan Vollenbroek heeft de advocaat van MOB al aan het werk gezet om Schiphol te handhaven op 400.000 vluchten op basis van de Wet natuurbescherming.

0
(0)

Drie dagen geleden startte de coöperatie MOB met een actie om geld in te zamelen voor een bezwaar en rechtszaak tegen de overheid. Via de zaak hoopt voorzitter Johan Vollenbroek de stikstofdepositie van het vliegverkeer binnen de wettelijke ruimte te houden. Inmiddels is ruim 13.000 euro van de beoogde 20.000 euro gedoneerd.

Deel op XDeel op Linkedin

De lijst met donateurs telt inmiddels bijna 400 namen. Donaties variëren van een paar euro tot zelfs 1000 euro door één gulle gever.

Op basis van de huidige stand heeft Vollenbroek zijn advocaat al de opdracht gegeven het bezwaar in te dienen. De benodigde stukken liggen inmiddels op het bureau van de jurist, zo bevestigt MOB.

Wie zelf wel eens een actie heeft opgezet om geld op te halen voor een goed doel, weet hoe moeilijk het is om zonder marketingbudget dergelijke bedragen op te halen. MOB blijkt er wel toe in staat. MOB heeft het vertrouwen van de mensen dat zij deze zaak tot een goed einde kan brengen.

Reputatie
Die reputatie heeft de coöperatie verkregen nadat zij succesvol de PAS-wetgeving wist te bevechten. De Raad van State oordeelde vorig jaar dat de regering niet langer mag voortsukkelen met de ‘stikstof op krediet’-regeling en dat het kabinet nu maar eens écht werk moet maken van het verlagen van de stikstofdepositie om onze natuur te redden.

Het grote aantal donateurs voor de nu lopende actie is een goede illustratie van de omvang van de problemen die de luchtvaartsector veroorzaakt. Zoveel mensen die belangeloos geld geven aan een kleine organisatie, dat komt niet iedere dag voor. De luchtvaart zorgt in ons land voor gezondheids- en overlastproblemen bij naar schatting 2,5 miljoen omwonenden.

Hoewel de gezondheidsproblemen niet direct iets te maken hoeven te hebben met de stikstofdepositie, kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat ook mensen die dagelijks lijden onder de terreur van het vlieglawaai, ruimhartig doneren.

‘Geen grond om niet te handhaven’
Schiphol heeft volgens MOB slechts de wettelijke basis om 400.000 vliegbewegingen te faciliteren. Via het nu in te dienen bezwaar wordt van de minister geëist dat zij dit aantal handhaaft. “Er staat in deze wet geen enkele bepaling dat er onder omstandigheden niet gehandhaafd zou hoeven worden. De minister is dus verplicht Schiphol en de andere vliegvelden aan de wet te houden”, aldus voorzitter Johan Vollenbroek van MOB.

Hij verwacht niet een positief besluit op zijn bezwaar te ontvangen. “Dan staat geen andere weg meer open dan de gang naar de rechter.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Ik heb vandaag een donatie van €50 gedaan, velen doneerden tussen €10-25. Dat geeft niet, alle beetjes helpen. Van de 2.5 miljoen omwonenden kunnen er wel wat meer meedoen!

    Mensen, schroom niet en doneer! Het moet anders, zie ook het onderstaande artikel in The Guardian van vandaag.

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/09/flights-are-grounded-is-this-the-moment-we-give-up-our-addiction-to-flying

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate