Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Wetten & regels

Schiphol wéér over de schreef in 2019, geen handhaving

5
(1)

Op vijf punten heeft Schiphol weer de lawaainormen overschreden. Ook zijn vliegtuigen zonder geldige reden van vertrekroutes voor de nacht afgeweken en zijn er vliegtuigen ‘s nachts vertrokken die overdag hadden moeten vliegen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit de ‘Handhavingsrapportage 2019’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die vanavond laat, na het afsluiten van de parlementaire week, naar de Tweede Kamer is gestuurd door minister Cora van Nieuwenhuizen.

ILT gaat nu vóór 1 mei bekijken of de overschrijdingen het gevolg zijn van het vliegen volgens het nieuwe normen- en handhavingsstelsel (NNHS). Aan de hand daarvan wil de inspectie bepalen of er maatregelen aan het vliegveld worden opgelegd.

Alleen waarschuwingen
De afwijkingen in de nachtelijke vliegroutes zijn allen afgedaan met slechts een waarschuwingsbrief aan de betreffende vliegtuigexploitanten.

Voor het ‘s nachts vliegen met een dagslot heeft ILT slechts wat gesprekken gevoerd met de overtreders en zijn er in totaal vier waarschuwingen uitgegaan.

Het onderzoek naar de overschrijdingen van de geluidsnormen een jaar eerder, in 2018, heeft evenmin geleid tot maatregelen. De ILT stelt dat deze het gevolg waren van het vliegen volgens NNHS en dat derhalve geen maatregelen worden opgelegd.

Omwonenden met lege handen
De inspectie is inmiddels jarenlang aan het anticiperend handhaven. Via deze constructie staan omwonenden al die tijd met lege handen. Er is geen gang naar de rechter mogelijk, omdat de nieuwe regels nog steeds niet in de wet zijn vastgelegd.

Vorig jaar nog bevestigde de Raad van State deze leemte in de wet in een zaak die was aangespannen door Rotterdamse omwonenden van Zestienhoven. Hoewel de raad ervan overtuigd was dat omwonenden gelijk hadden, kon de raad geen positieve uitspraak doen vanwege deze wetteloosheid.

Download hier de ‘handhavingsrapportage’ waaruit blijkt dat er niet is gehandhaafd

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. geachte,
  Graag verwijzen wij naar ons initiatief http://www.flyseaport.com
  Maak melding van dit unieke seminar in uw agenda en uiteraard geven wij graag nadere toelichting over dit initiatief dat dit jaar haar tweede editie meemaakt!
  Opnieuw zullen bekende deskundige sprekers hun toekomstvisie presenteren over een duurzame oplossing en alternatieven voor een gezonde toekomst van Schiphol en de leefomgeving.
  Met vriendelijke groet, Rein van Vliet

 2. Karel Daver

  Het is walgelijk hoe een minister de hand boven het hoofd houdt van de meest vervuilende industrie die ons landje kent.

  Nóg walgelijker is het gebrek aan politici in de Tweede Kamer die opstaat tegen dergelijk ‘fuk de burger’-gedrag.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate