Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Open brief aan studentennetwerk: 'Stop samenwerking Ryanair'

illustratie: Stay Grounded

0
(0)

In een open brief aan het internationale Erasmus Student Network met 40.000 actieve leden, vraagt de koepelorganisatie Stay Grounded om de relatie met het vliegbedrijf Ryanair te vervangen door samenwerkingen met treinbedrijven.

Deel op XDeel op Linkedin

ESN’s partnerschap met Ryanair – achterhaald in tijden van klimaatcrisis

Namens het Stay Grounded Network willen we onze bezorgdheid uiten over de samenwerking van ESN met Ryanair. We zitten middenin een klimaatcrisis en daarom smeken we u om dit partnerschap met een aanbieder van de meest vervuilende vorm van transport zo snel mogelijk te beëindigen. We stellen voor dat u dit vervangt door partnerschappen met spoorwegmaatschappijen aan te gaan via regelingen zoals Interrail.

We helpen u graag bij dit proces.

Ik ben mede-oprichter van het Stay Grounded Network en een van de campagneleiders. Stay Grounded vertegenwoordigt meer dan 150 aangesloten organisaties op alle continenten, die samenwerken om een ​​rechtvaardig, milieuvriendelijk transportsysteem te ontwikkelen en om snel vliegreizen te verminderen. Onze position paper wordt ondersteund door honderden groepen en omvat grote netwerken zoals Friends of the Earth International.

We hebben onlangs kennisgemaakt met uw milieuschadelijke samenwerking met Ryanair. Luchtvaart is de meest klimaatschadelijke vorm van vervoer en vertegenwoordigt ten minste 2,5% van alle energie-gerelateerde CO2-emissies. Vliegen is ook een voorrecht dat slechts enkelen kunnen genieten en het is gebaseerd op oneerlijke belastingvrijstellingen. De luchtvaartindustrie lijkt sterk gericht op voortdurende expansie en is een van de snelst groeiende bronnen van broeikasgasemissies.

Er bestaat een groot risico dat technische innovaties om de uitstoot te verminderen teniet worden gedaan door de groei van de vliegtuigvloot en passagiersaantallen; in Europa is de uitstoot sinds 1990 verdubbeld en wereldwijd kunnen ze zich zonder actie vermenigvuldigen met twee, drie of zelfs meer in 2050. Het milieu heeft er zwaar onder te lijden en we moeten nu handelen voordat het te laat is. Meer informatie over de effecten van de luchtvaart en de alternatieven vindt u in ons rapport dat afgelopen december is gepubliceerd.

Tegelijkertijd werd Ryanair in 2019 een van de top 10 van grootste CO2-uitstoters in Europa, een lijstje dat tot nu toe uitsluitend bestond uit kolencentrales. We begrijpen dat bijna 25% van de luchthavens die door het bedrijf worden bediend, worden ondersteund door lokale overheden. Ryanair vervoert 153 miljoen klanten per jaar op meer dan 2.400 dagelijkse vluchten!

Door een einde te maken aan de ‘kortingen- en aanbiedingenregeling van Ryanair’, geeft ESN een duidelijke boodschap af aan haar 40.000 leden en de 350.000 internationale studenten die het elk jaar bereikt. Ook kan ESN zo de Europese Unie ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zou een enorm positief effect hebben voor ESN op het gebied van public relations en zal ook worden gehoord door Europese instellingen en financiële markten.

Uiteraard willen we het uitstekende werk dat ESN levert niet stoppen. Om deze reden willen we voorstellen dat ESN partnerschappen aangaat met Europese spoorwegmaatschappijen als middel om kortingen en aanbiedingen aan haar leden te bieden. Reizen met de trein is niet alleen milieuvriendelijker, maar kan ook een unieke ervaring bieden voor uw leden! Als u geïnteresseerd bent, brengen we u graag in contact met groepen die werken aan de promotie van treinen in Europa.

Ik vraag u met klem om te overwegen het partnerschap van ESN met Ryanair te beëindigen. Wees een pionier, geen volger.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u deze punten verder wilt bespreken. Wij verheugen ons op uw reactie.

Hoogachtend,

Magdalena Heuwieser
Mede-oprichter en coördinator
Stay Grounded Network

Lees hier de originele brief van Stay Grounded aan het Erasmus-netwerk

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate