Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Greenpeace dient bezwaar in tegen noodbevel Protestival

Een orkestje van de Douane mag wél, een betoging niet. Fout, zeggen de juristen van Greenpeace (foto: Greenpeace)

5
(1)

Vanmiddag heeft Greenpeace officieel bezwaar ingediend tegen het noodbevel dat hulpburgemeester Jurgen Nobel uitvaardigde tijdens de grote demonstratie op Schiphol op 14 en 15 december vorig jaar.

Deel op XDeel op Linkedin

Het noodbevel stelde de militaire politie in staat om demonstranten te verwijderen, te arresteren en af te voeren naar een plek ‘in the middle of nowhere’. Ook werd er door de sterke arm geweld gebruikt tegen actievoerders en werden twee journalisten gearresteerd die verslag deden van de gebeurtenissen.

In het bezwaar stellen de advocaten van Greenpeace dat het noodbevel onwettig was omdat het de vrijheid van meningsuiting en het recht op protest onrechtmatig inperkte.

Faciliteren, niet ingrijpen
“Juist burgemeesters moeten dit grondrecht faciliteren, en niet inperken”, zegt de milieu-organisatie. “Het is onacceptabel dat er juist door een loco-burgemeester zo hard is ingegrepen. Het noodbevel is volstrekt in strijd met de wet.”

Greenpeace stelt dat er tijdens de manifestatie maar liefst 20 mensen werden gearresteerd, maar ook dat er honderden actievoerders werden verplaatst met bussen naar verschillende plekken ver van Schiphol.

“Deze mensen zijn volledig onrechtmatig van hun vrijheid beroofd. Zonder proces werden ze in een bus geplaatst en werden er foto’s genomen van hun identiteitsbewijzen en in sommige gevallen ook van hun gezichten. Er bestaat geen enkele juridische basis voor dit besluit van Nobel.”

Professoren geven Greenpeace gelijk
Wederrechtelijke vrijheidsbeneming, zo concluderen de juristen. Deze gevolgtrekking wordt ondersteund door de professoren J. Brouwer en A. Schilder van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit van Groningen.

In het bezwaar meldt Greenpeace voorts dat de gemeente Haarlemmermeer met twee maten meet. “Een paar dagen later trad de Douane Harmonie op op precies dezelfde plek als waar de demonstratie plaatsvond. Waarom mag een concert wel, en een vreedzame demonstratie niet op Schiphol Plaza plaatsvinden?”

“Stuitend is dat de loco-burgemeester ook twee dagen na het noodbevel in de media niet wist te vertellen wat de juridische grondslag was van zijn ingrijpen.”

Kulargumenten burgemeester Schuurmans
In plaats daarvan kwam de kersverse burgemeester Marianne Schuurmans met kulargumenten als zouden de muzikanten van een ‘hogere hiërarchie’ waren dan de betogers, dat het gedrag van demonstranten mogelijk onvoorspelbaar zou zijn en dat er tegendemonstranten aanwezig hadden kunnen zijn.

SchipholWatch blijft deze zaak nauwgezet volgen, temeer daar het onze bedoeling is om, samen met andere organisaties van omwonenden, met milieu-organisaties en met vakbonden, te komen tot een wekelijks terugkerende demonstratie op Schiphol Plaza.

Lees hier het volledige bezwaar door de juristen van Greenpeace >

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate