Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Actie

Voorzitter bewonersvereniging opgepakt

Het moment dat de Rotterdamse bewonersvoorman Alfred Blokhuizen in de boeien wordt geslagen nadat hij omver was gelopen door een marechaussee-medewerker en vroeg naar de reden (foto: BTV Rotterdam)

0
(0)

Naar nu pas blijkt is vanmiddag de voorzitter van een van de grootste bewonersverenigingen tegen vliegoverlast opgepakt door de marechaussee.

Deel op XDeel op Linkedin

De arrestatie van de voorman van de BTV-Rotterdam op last van hulpburgemeester Jurgen Nobel is een pijnlijke affaire. Namens duizenden omwonenden voert deze Alfred Blokhuizen een vereniging aan die veelvuldig overleg voert met het ministerie van I&W en de NV Schiphol.

Belangrijk figuur in luchtvaartoverleg
Het illustreert de onnadenkendheid waarmee het noodbevel is uitgevaardigd. Blokhuizen is een belangrijke figuur in de wereld van het burgerverzet tegen de luchtvaart: hij is vrijwillig woordvoerder van SchipholWatch, radiomaker en voormalig Statenlid van de Provincie Zuid-Holland.

Blokhuizen werd al vroeg in de middag opgepakt nadat hij omver werd gelopen door een marechaussee. Niet op zijn mond gevallen, vroeg hij naar het hoe en waarom. Daarop werd hij ‘gevorderd’ het plaza van Schiphol te verlaten. Na nog een vraag werd hij meegenomen en overgebracht naar het cellencentrum van de marechaussee op Schiphol-Oost.

‘Geen ordeverstoring’
“Ik werd onredelijk behandeld, mij werd geen reden gegeven van de aanhouding. Pas in het gesprek met de hulpofficier van justitie bleek dat ik niet direct gehoor zou hebben gegeven aan de vordering het gebied te verlaten”, vertelt Blokhuizen. “Maar ik vroeg slechts om de reden van de vordering. Die kwam niet. Ik verstoorde absoluut de openbare orde niet. Dat zal ook blijken uit de camerabeelden die zijn gemaakt op het plaza. Ik maakte een radioreportage voor 13 lokale omroepen in Zuid-Holland en de lokale omroep van Amsterdam. (www.delateavond.nl). Ik was er in de functie van radiojournalist”.

Het oud-Statenlid moet nu de beslissing van de officier van justitie afwachten. Mogelijk wordt hij vervolgd. “Hetgeen ik zal bestrijden. Er moet een reden zijn tot vorderen. Die was er niet.”

Moreel kompas volledig zoek
Namens de omwonendenvoorzitter wordt de komende tijd weer veelvuldig overleg met de vliegsector gevoerd over zaken als hinderbeperking. “Daar zullen we nu toch wat anders inzitten”, stelt Blokhuizen. “Het morele kompas lijkt volledig zoek. Boeren mogen met de trekker het Malieveld op en Eindhoven Airport blokkeren, maar zwaar gehinderde burgers worden gearresteerd in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, ten gunste van Schiphol”.

Hij laat zich niet intimideren door de marechaussee-actie van vandaag. “Als het tot een rechtszaak komt, heb ik voldoende munitie om mezelf te verdedigen. Zo hebben omstanders gefilmd dat ik ontspannen de ontwikkelingen afwacht en mijn reportagerecorder en telefoon veiligstelde bij collegae. Als het niet zover komt, overweeg ik een schadeclaim omdat ik mijn werk als radioverslaggever niet heb kunnen doen rond een voor onze luisteraars belangrijk evenement.”

Nog een journalist gearresteerd
Behalve Blokhuizen werd er minstens nog één andere journalist gearresteerd op last van hulpburgemeester Nobel. Volgens het NRC werden er in totaal 26 actievoerders in de boeien geslagen.

Recentelijk won Blokhuizen ook een zaak tegen een luchtverkeersleider die hem via sociale media had beledigd. Na het indienen van een klacht bij diens werkgever en behandeling door de klachtencommissie, ontving de betreffende verkeersleider een aantekening in zijn personeelsdossier.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Helaas werden de verkeerde mensen opgepakt. De echte criminelen blijven ongestraft aan de slag, want ze hebben de wetten zo ingericht dat ze buiten schot blijven. Ook ondergaan ze zelf nooit de gevolgen van hun handelingen (behalve op de lange termijn dan).

Geef een reactie

Translate