Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Eieren op kilometer van Schiphol bevatten ruim zeven keer teveel PFOS

eieren

foto: Couleur via Pixabay

4.8
(118)

Volgens de omgevingsdienst en de gemeente is er geen gevaar voor de volksgezondheid door de PFOS-vervuiling op en rond Schiphol. Maar eieren van een hobbyboer op 800 meter afstand van de gifdepots aan de Tweeduizend El in Badhoevedorp bevatten 7,4 zoveel PFOS als Europa veilig acht.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit metingen die de kippeneigenaar liet uitvoeren op zijn eieren door Normec Groen Agro Control, een gecertificeerde instantie voor het uitvoeren van testen op onder meer PFOS.

De som van alle aangetroffen PFAS-soorten is 7,8 microgram per kilogram ei. Dat is 4,6 zoveel als de EU-normen. De eieren zijn in mei jongstleden getest.

Uitslag van de test op eieren van kippen op bijna een kilometer afstand van Schiphols gifdepot (illustratie: Normec Groen Agro Control)

De vondst is op zijn minst opmerkelijk te noemen omdat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied én de gemeente Haarlemmermeer menen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid door de PFAS-verontreiniging op Schiphol. De gemeente wilde nota bene 600 bezwaarmakers afwimpelen omdat hun woning verder dan 500 meter afligt van de gifdepots. Zij zouden daarom geen belanghebbende zijn.

Standpunt niet houdbaar
Nu de eieren op bijna twee keer die afstand de normen van de Europese Unie ver overschrijden, lijkt dat standpunt niet langer houdbaar. De bezwarencommissie moet nog met een uitspraak komen over de kwestie, waarin de gemeente een beroep deed op jurisprudentie die jaren geleden al was afgeschoten door een hogere rechter.

PFOS is één van de gevaarlijkste stoffen uit de PFAS-groep. Het gaat om stoffen die niet kunnen worden afgebroken door de natuur. PFOS is kankerverwekkend en brengt schade toe aan het immuunsysteem. Het goedje hoopt zich op in het lichaam. Eenmaal aanwezig verdwijnt het niet meer en door ophoping wordt de kans op gezondheidsschade steeds groter.

De grootschalige verontreiniging op en rond Schiphol is volgens eigen zeggen het gebruik van blusschuim met PFOS erin. De brandweer heeft het schuim in de afgelopen decennia meerdere malen ingezet bij incidenten en vaak bij brandoefeningen.

Milieuramp in KLM-loods
Daarnaast lekte er in 2008 een grote hoeveelheid PFOS weg uit een brandblusinstallatie van KLM in een loods aan de Ringvaart. Die blusinstallatie bleek achteraf niet gecertificeerd en het schuim werd met man en macht weggepompt, zonder dat ter plaatse informatie beschikbaar was over de gevaarlijke bestanddelen van het schuim.

Dit ongeval werd uiteindelijk ingedeeld als een milieu-incident van de categorie 3. Een grootschalige kernramp valt in deze schaal onder de categorie 4.

Over het incident zijn jarenlang rechtszaken gevoerd, waarbij Schiphol en KLM de schuld in de schoenen probeerden te schuiven van het hoogheemraadschap. Ook het Openbaar Ministerie voerde strafrechtelijk onderzoek uit, maar Schiphol wist vervolging uiteindelijk af te kopen met een klein bedrag. Wel heeft het bedrijf nog een reservering opgenomen van 30 miljoen euro om de vervuiling op te ruimen, maar dat bedrag is volgens deskundigen veel te laag.

Rechtszaak over PFAS
SchipholWatch is samen met tien andere organisaties, waaronder een vereniging van brandweerpersoneel, een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse Staat vanwege de al te lakse normen die de overheid hanteert voor PFAS-vervuiling. Die zaak wordt in het najaar inhoudelijk behandeld door de rechtbank in Den Haag. De vermaarde strafrechtadvocaat professor dr mr Geert-Jan Knoops treedt in deze zaak op namens de belangenorganisaties.

Eerder deze week werd bekend dat ook bij vrijwel alle bases van de luchtmacht sprake is van ernstige PFOS-verontreiniging. Defensie beraadt zich op stappen om de grond te saneren en het water te reinigen. Zelfs nu PFOS al jaren niet meer wordt gebruikt in het blusschuim, blijken de vliegvelden nog steeds veel vervuiling op te leveren die doorlekt naar de omgeving.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 118

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Lenie

  Schiphol is net als PFOS: Overal in Nederland krijg je er last van.

  7
 2. Wilfried

  Het GROTE geld gepaard gaande met een oneindig grote elitaire macht, dringt dus zelfs in de vorm van gif in eieren in een wijde straal rondom Schiphol door. De overheid zou zich heel diep moeten schamen. Maar het ergste is: dat doet zij niet. De burgers blijven zo de klos.

  11
 3. anton

  De overheid faalt in haar zorgplicht zeg Bourree. Helaas het is nog veel erger. De overheid werkt willens en wetens mee aan de illegale activiteiten van KLM en Schiphol. En KLM wordt nog gesubsidieerd middels belastinggeld opgebracht door de burger wiens gezondheid in de waagschaal wordt gelegd. Het hele Schiphol en KLM verhaal kan de Overheid nog wel eens een keer opbreken met gevolg dat de bedreigde burger ook dat nog op z’n bordje krijgt. Waar hebben we dat meer gezien??

  20
 4. Geert

  Die rommel zit door heel ons land heen dat is al een tijdje bekend.Het ontkennen of bagataliseren gebeurt omdat de instanties die vervuilen niet voor de kosten willen opdraaien.
  De controlerende instanties schuiven hun verantwoordelijk heid af omdat ze in het verleden geen adequate maatregelen mochten nemen van de vlieglobby (grootkapitaal ) .
  Gesteund door onze zwendelende ambtenaren die bang zijn om uit het “Old Boys “ netwerk te worden gestoten is dit de voedingsbodem voor falend beleid .

  14
 5. Jan Barteld

  Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer gedragen zich als criminele organisaties en hun beleidsbepalers, zowel zij die het schandaal hebben veroorzaakt en onder de mat proberen te vegen alsook zij die het PFOS schandaal laten voortbestaan moeten daarom persoonlijk als verantwoordelijken voor de rechter worden
  gesleept. Het is een misdaad tegen de mensheid en tegen de natuur.

  21
 6. Planten op vervuilde grond

  Op de BBC zie ik net in het programma Gardeners World dat ze bij oude fabrieken onderzoek doen naar het kweken van inheemse kruiden op vervuilde grond. Welke planten nemen welke metalen op. Dat lijkt me ook een goed idee voor NL.

  11
 7. Erik H.

  Is er al eens onderzoek gedaan naar PFAS / PFOS uitstoot via de uitlaatgassen van straal motoren ? Immers dit soort verbrandingen gebeurt bij zeer hoge temperaturen en hier is PFAS / PFOS een “goed” beschermingsmiddeltje voor.

  17
 8. Bourree

  Op basis van welke onderzoeken en metingen kan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied én de gemeente Haarlemmermeer stellen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid? Het doet mij denken aan het tekort aan mondkapjes in coronatijd. Het RIVM stelde toen dat er geen gevaar bestond om zonder bescherming te werken in de gezondheidszorg en het onderwijs. Het advies wordt afgestemd op de voorraad i.p.v. metingenof onderzoeksresultaten. Ook de geluidsmetingen van Schiphol zelf zijn andere resutaten dan de werkelijkheid voor de bewoners.
  Het economische wensdenken wint het altijd van de kwetsbare en onwetende slachtoffers. Gemeenten nemen melders niet serieus omdat er alleen gedacht wordt aan welvaart en daarmee delft het welzijn het onderspit. Wij zijn intussen volledig afhankelijk van gerechtelijke uitspraken. De zorgplicht van de overheid faalt meedogenloos!

  61
  • W Lieverst

   Wat ik me afvraag is welke stoffen er nu precies door een vliegtuig wordt uitgestoten. De fijnstof boven de 900 meter wordt al niet meegerekend. Wordt hier mee gesjoemeld?

   28

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate