Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Provincie laat Schiphol ongehinderd met PFOS-gifgrond slepen

landingsbaan

foto: Iryna Mykhaylova via Unsplash

4.8
(113)

Bij het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan zijn grote partijen met PFOS vervuilde grond gevonden die in een aantal gevallen dringend gesaneerd moeten worden. Toch hoeft Schiphol dat van de provincie niet te doen. Ons bezwaar tegen dit wegkijken is afgewezen: SchipholWatch is niet-ontvankelijk verklaard.

Deel op XDeel op Linkedin

Daarmee geeft de Hoor- en adviescommissie van de provincie Noord-Holland aan niet naar de milieuvervuiling op en rond Schiphol te willen kijken, maar zuiver op bureaucratische gronden het bezwaar van de stichting af te wijzen.

Dit gebeurt terwijl SchipholWatch hier in feite een taak van de provincie op zich neemt: het opkomen voor de belangen van de burgers en de leefomgeving. Dat doen we omdat de provincie het zelf niet lijkt te willen doen.

Zo accepteert de provincie klakkeloos de stelling van Schiphol dat het gaat om in omvang geringe verontreinigingen, terwijl een alinea later wordt aangegeven dat er geen compleet beeld bestaat van die omvang.

Hetzelfde geldt voor de beweringen van Schiphol als zou het gaan om historische verontreinigingen (die niet hoeven te worden gesaneerd), terwijl alle beschikbare informatie erop duidt dat het om recente vervuiling gaat. Die volgens de wet wel netjes moet worden opgeruimd.

Bureaucratische afwijzing
De commissie laat dit allemaal passeren en stelt dat de statuten van de stichting onvoldoende aanleiding geven om de milieuvervuiling inhoudelijk te beoordelen. Ten tijde van het bezwaar luidden die: “De stichting heeft ten doel het actievoeren tegen groei van de luchtvaart voor een stille en schone leefomgeving en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin.”

Inmiddels hebben we lering getrokken uit deze gang van zaken en de statuten aangepast om herhaling te voorkomen.

De commissie meent dat het groot onderhoud van de Zwanenburgbaan niet gericht is op uitbreiding van Schiphol en niet gericht op groei van de luchtvaart. Daarbij gaat zij voorbij aan het feit dat tegelijkertijd met het onderhoud het nieuwe satellietnavigatiesysteem op deze baan is aangelegd wat juist bedoeld is voor het faciliteren van nog meer vliegverkeer.

Zwaar teleurgesteld
SchipholWatch is zeer teleurgesteld over de bureaucratische uitspraak in deze bezwaarzaak. Op puur formele gronden wil de provincie niets doen aan de grootschalige vervuiling van bodem en grondwater en laat het de luchthaven zijn gang gaan met het levensgevaarlijke PFOS-gif. Deze stof is kankerverwekkend, giftig en nauwelijks afbreekbaar. Het stapelt zich op in de natuur en is één van de ‘forever chemicals’ die onder de PFAS-verzameling valt.

Overzicht van PFOS-verontreinigingen op en rond Schiphol (bron: Le Monde)

Volgens de commissie hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken over verspreiding van het gif, terwijl uit tientallen bodemrapporten blijkt dat PFOS zich al over een gebied van honderd vierkante kilometer rond Schiphol heeft verspreid. Dit bleek opnieuw uit een Europese inventarisatie in diverse media, waarin Schiphol naar voren komt als een ware hot spot voor PFOS-vervuiling.

SchipholWatch gaat niet in beroep tegen de uitspraak, vooral omdat het onderhoud aan de Zwanenburgbaan waarschijnlijk is afgerond voordat het beroep in behandeling wordt genomen. Het gesleep met gifgrond heeft dan al plaatsgevonden en door het asfalteren van de baan kan sanering niet meer plaatsvinden. Het gif blijft dan ook gewoon in de bodem zitten zodat het zich via het grondwater steeds verder kan verspreiden in de omgeving.

Wegkijkende overheid
We blijven de uitgifte van nieuwe vergunningen en het gesleep met gifgrond door Schiphol nauwkeurig volgen en zullen niet aarzelen in een volgend geval opnieuw bezwaar aan te tekenen. Maar het zou veel beter zijn als de provincie zich van haar eigen taken kwijt en het toezicht op Schiphol fors verscherpt.

Het vliegveld is een alom bekende bron van milieuvervuiling. Omwonenden verdienen een overheid die het vliegveld binnen de grenzen van de wet houdt. Nu is het vooral een overheid die wegkijkt om de vermeende economische belangen van Schiphol niet in de weg te zitten.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 113

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Jonathan de B

  Ik zie dat er een groen vinkje is geplaatst bij het kopje “stop nachtvluchten”. Ik zou willen voorstellen dat pas aan te vinken als de nachtvluchten tussen 9 uur ‘s avonds en 8 uur ‘s Morgens zijn geschrapt.
  Niet aangekondigd zoals nu maar daadwerkelijk geschrapt.
  Niet alleen midden in de nacht 5 vluchten schrappen over een paar jaar, maar de gehele nacht geen vluchten meer.

  9
  • Mel

   “Ik zou willen voorstellen dat pas aan te vinken als de nachtvluchten tussen 9 uur ‘s avonds en 8 uur ‘s Morgens zijn geschrapt.”

   Ik geef je gelijk, alleen duurt de nacht wel erg lang bij jou 🙂
   Ik denk dat na middernacht en voor 6 uur ‘s morgens redelijker is.

 2. Henk Visser

  Hoe tragisch is het dat staatsrechtelijke grondwet artikelen worden geslachtofferd op het hakblok van zogenaamd economisch belang. Wat voor waarde heeft de democratie dan nog? Hebben de opeenvolgende kabinetten Rutte niet een oligarchie geschapen die economische zuilen (Schiphel) tot een staat in de staat hebben gemaakt?
  Is dit het land waar mijn vader en oom voor gevochten hebben in de jaren 40?

  11
 3. Loek

  Ik begin er zo langzamerhand aan te wennen dat de overheid helemaal niet het beste met ons voor heeft. Het lijkt meer op een privaat clubje dat slechts bezig is met haar eigen belangen. Wat was ik naïef…

  17
 4. Haes

  Het begint met een overheid die aantoonbaar faalt zijn burgers te beschermen…. en vervolgens op alle mogelijke manieren weigert om die fout te herstellen. Geen incident, maar regel. Een overheid die zich daardoor tot grootste vijand van haar eigen burgers maakt. Zo’n overheid is gewoon een criminele bende.

  23
 5. Mike

  Gezien de reacties van de platformmedewerkers dat zij niemand kennen die niet dood aan kanker is gegaan, vraag ik mij af in hoeverre we de luchtvaart met asbest kunnen gaan vergelijken. We kennen het lot van de mensen die met dit ‘mooie’ product mochten werken 🙁 .
  Een product dat veel ‘welvaart’ , economie en ‘betaalbare luxe’ bracht naar alle burgers. Ook hier was de lobby machtig en werden ‘fabels’ de kop in gedrukt. Het sprookje was te mooi om de waarheid te negeren.
  We weten ondertussen hoe het afgelopen is en na 30 jaar verbod, hebben we nog last van deze vervuiling en moet er nog heel veel gesaneerd worden.

  Zou dit met de luchtvaart ook zo gaan ? Allerlei ziektes aan mens en dier en ook nog eens grote impact op klimaat. Vergiftigde lucht, grond, herrie, stress …
  De symptomen zijn duidelijk aanwezig, maar de overheid wilt dit -onder druk van de lobby- nog steeds niet erkennen en ze slikken de meest giftige smoezen met volle teugen in.
  Zouden de vliegdrammers over een paar decennia werkelijk met schaamte erkennen : ‘We hebben dit niet geweten’….
  Spijtig dat vele onschuldige burgers vermoedelijk ook hier de rekening weer gaan betalen…

  25
 6. Vuilnisbelt

  In het westen een vuilnisbelt, in het oosten een mestvaalt.
  Gaaf landje 😛
  Met dank aan wegkijkende mannekes bij de RvS en de vlieglobby in de rechtszaal.

  22
 7. Michel

  De wereld (weer eens) op zn kop 😶🤔Hoe kunnen we de provincie en omgevingsdiensten “verplichten” of er toe leiden dat ze hun wettelijke taak WEL uitvoeren?

  17
 8. Rob

  Schiphol staat boven elke wet, en Den Haag faciliteert maar al te graag deze milieu disaster
  Het is 1 grote kanker verwekker en het zal nog even duren maar dan zal de staat massaal worden aangeklaagd vanwege het faciliteren en weg kijken voor alle kanker verwekkende uitstoot die iedereen in de omgeving van Schiphol treft. Dom weg kijken en je stom houden doen er al veel te veel

  39

Geef een reactie

Translate