Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Officiële waarschuwing: een stem voor VVD is een stem voor KLM

KLM

foto: Stefan Schweihofer via Pixabay

4.7
(150)

Wij van SchipholWatch zijn niet van de stemadviezen, maar we willen onze trouwe lezers wel expliciet waarschuwen voor de VVD in Noord-Holland. Deze partij heeft KLM-beroepslobbyist Klaas Jeroen Terwal op de tweede plek staan voor de provinciale verkiezingen.

Deel op XDeel op Linkedin

Terwal is geen ‘gewone’ medewerker van KLM, maar directeur lobbyen bij KLM. In deze functie is hij ingehuurd om politici in achterkamertjes te beïnvloeden in het voordeel van zijn werkgever. Het vliegbedrijf heeft een hele afdeling met mensen die het democratische proces proberen te beïnvloeden en Terwal is de baas van die club.

Zijn tweede positie op de kieslijst van VVD Noord-Holland betekent volgens de laatste peilingen dat hij vrijwel zeker een plek krijgt in het provinciale parlement. Daarmee verovert hij een zeer invloedrijke positie in de besluitvorming over Schiphol.

De komende jaren moeten er belangrijke beslissingen worden genomen over Schiphol, zoals het doortrekken van de Noordzuidlijn en de aanleg van extra wegen rond het vliegveld. Over het al dan niet intrekken van door Schiphol opgekochte stikstofvergunningen. Over de milieuvervuiling op Schiphol en de woningbouw rond het vliegveld.

De Provinciewet bepaalt dat Statenleden niet stemmen over onderwerpen die raken aan hun persoonlijke of zakelijke belangen. Terwal was in de afgelopen periode ook al Statenlid en stemde aantoonbaar wél mee over onderwerpen die zijn baas aangaan.

Gestemd tegen krimp Schiphol
Zo stemde Terwal tegen de motie 158-20 waarin onder meer werd verzocht om een forse krimp van het aantal vliegbewegingen op Schiphol. Nota bene treedt hij namens de VVD op als woordvoerder ‘Mobiliteit en bereikbaarheid’ – een portefeuille die rechtstreeks raakt aan zijn lobbybelangen.

Geconfronteerd met zijn verboden meestemmen stelde hij zich dat niet meer te kunnen herinneren – geheel in lijn met zijn grote voorbeeld premier Mark Rutte die eveneens vaak last heeft van een selectief geheugen.

“De integriteit is hierbij niet alleen in het geding, maar wordt direct geschonden”, vertelde hoogleraar Muel Kaptein aan BNR. Hij is gespecialiseerd in Bedrijfsethiek en doceert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “De belangen van KLM en Provincie Noord-Holland zijn economisch, sociaal en op gebied van milieu zo verknoopt en groot, dat je deze ongewenste beïnvloeding moet vermijden.”

Beïnvloeding in de wandelgangen
Behalve met zijn stemgedrag kan Terwal ook in de wandelgangen zijn eigen partijgenoten en andere Statenleden beïnvloeden in keuzes die zijn broodheer KLM aangaan. Dat manipuleren van politici is nota bene zijn specialiteit, waarvoor hij bij de vliegfirma ongetwijfeld een vorstelijk salaris toucheert.

Professor Albertjan Tollenaar pleitte naar aanleiding van Terwals lidmaatschap van en stemgedrag bij Provinciale Staten al voor strengere regels om belangenverstrengeling te voorkomen. “Met sancties als die regels worden overtreden.”

Komende woensdag is het weer zover. Dan kiest Noord-Holland de volksvertegenwoordigers die de komende vier jaar een cruciale rol gaan spelen in het dossier luchtvaart.

Kiezen voor VVD is kiezen voor meer vliegherrie
SchipholWatch wil uit principe geen stemadviezen geven omdat alle omwonenden te maken hebben met de overlast en vervuiling van Schiphol. De gezondheidsschade die hieruit volgt, raakt ons allemaal en maakt geen onderscheid tussen links of rechts.

Desondanks willen we u wel expliciet waarschuwen voor deze vergaande invloed die KLM weer dreigt te verkrijgen in onze provinciale democratie. Een stem voor VVD is via Terwal een rechtstreekse stem voor KLM en daarmee voor méér vliegherrie en méér giftige uitstoot. Dat is (letterlijk en figuurlijk) ongezond en ongewenst.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 150

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Ad

  Bestaat er nog zoiets als een ethische- of hopelijk ook geïnstitutionaliseerde ban op belangenverstrengeling?
  Mocht deze KLM bobo worden gekozen in het provinciebestuur moeten we er toch echt grondig op toezien dat de man verplicht afwezig is bij alle discussies, raadplegingen en stemmingen over de luchtvaart en de KLM in het bijzonder.
  Wat het stemadvies betreft, dank maar in mijn geval onnodig.
  Al heel mijn leven nog nooit op deze hoofdzakelijk voor zichzelf levende lui gestemd.

  11
 2. Gerrit

  KLM staat voor mij voor Kleine Leugentjes Maatschappij. En Klaas Jeroen Terwal van de VVD is haar slippendrager. VVD weg er mee. Laat je stem horen.

  12
 3. Haes

  De vvd is absolute koploper als het gaat om frauduleuze bestuurders.
  Terwal past naadloos in dit rijtje, zo blijkt.
  Dat zo’n figuur in de prov. staten van nh met zijn wetteloze gedrag blijkbaar weg komt, zegt alles over het prov bestuur van nh.

  16
 4. Thomas

  Je zou maar een KlaasJeroen Terwal zijn en koste wat kost het verpesten van milieu, leefbaarheid en de gezondheid van vele tienduizenden op je geweten hebben.. En dat dan ook nog bereiken door over alerlei etische grenzen heen te stappen. Onbegrijpelijk dat iemand zo weinig empathie heeft. En net zo ongelofelijk dat onze democratie dit soort excessen toestaat..

  25
 5. Amstelveen adviseert ook

  Ach, een wethouder van Amstelveen geeft ook een stemadvies dus waarom zou SW dat niet kunnen doen?
  https://www.amstelveenz.nl/nieuws/water-raakt-alles.html
  Zou mooi zijn als deze oud-Groen Links meneer Mager de VVD stemmers kan verleiden.
  Andere stemmers kunnen kiezen voor de Partij voor de Dieren, de enige partij die continu de aandacht vestigt op noodzakelijke krimp van de vliegindustrie en het afschaffen van de onnodige en ongewenste hub functie: 60 keer naar Londen per dag, stuk of 100 keer naar dorpjes in Scandinavië per dag terwijl die landen hun eigen toko’s ook goedkoop laten tanken op SchipHell en nauwelijks passagiers vervoeren.

  20
 6. Kijk naar de toekomst

  PROVINCIE NH: OPERATIE “SCHOON SCHIP” REVISITED?!

  Niet alleen schaadt op deze wijze een KLM directeur Public Affairs direct en onbeschaamd de democratie, in en rond het Provinciehuis in Haarlem is eveneens veel mis met de beroepsethiek en kan in meerdere gevallen de integriteitsvraag worden gesteld.

  Zo heeft zich binnen de burelen daar een “Team luchtvaart” genesteld dat – net als destijds het Schiphol ontwikkelbedrijf SADC tijdens de VVD/Hooijmajers affaire! – de belangen van de sector nu binnen de NOVEX Regio Schiphol ter grootte van 4 Provincies (valt samen met het grondgebied van de bij de BRS aangesloten 56 gemeenten en 4 Provincies) behartigt. Schiphol gedeputeerde Olthof lijkt daar geheel in mee te gaan, ook als BRS voorzitter.

  Een VVD goeroe – ook actief op het terrein van consultancy in het UK – werd door burgemeester Halsema van Amsterdam ingeschakeld om de Metropoolregio naar een MRA 2.0 te reorganiseren. Op de Zuid As verrees het Metropoolbureau waar zij samen met de Commissarissen van de Koning in NH en Flevoland de scepter zwaait. Zo kan los van elke democratische legitimatie door deze Transport Authority, die vele gemeenten en Provincies aan zich onderwierp (via overdracht van macht en middelen), samen met I&W een groeiende HUB Schiphol in stand worden gehouden.

  Vele miljarden stromen op deze manier eenzijdig naar de Zuid As HUB en MRA 2.0 terwijl men in de Zuidvleugel zit te slapen en elke balans in bij de transities nodige ontwikkeling uit het oog verliest.

  Ten slotte is een strategische benoeming van belang die de “machtsgreep” door de VVD onderstreept: de voor het leven benoemde VVD-voorzitter van de Rekenkamer gaf dit op om CDA prominent Verhagen op te gaan volgen bij lobby organisatie Bouwend Nederland. In een EW interview benadrukte dit heerschap dat stilstaan bij de complexe bestuurlijke constructies ondoenlijk is. Blijkbaar wordt aangedrongen op het verhullen van door zijn partijgenoten strategisch ingezette constructies?

  Al met al mogen de vele burgerinitiatieven nu wel eens op een hernieuwde operatie Schoon Schip rond het Provinciehuis, het MRA 2.0 bureau op de Zuid As en rond de achterhaalde HUB Schiphol aan gaan dringen.

  Er komt namelijk – los van alle gekte rond de verkiezingen – wel heel veel op het spel te staan.

  55
  • Alexander

   Hoe kan het dat er geen politieke partijen zijn die zich werkelijk hard maken voor het milieu?
   Vliegverkeer en pesticiden de grootste vervuilers wordt niks aan gedaan en wij moeten met warmtepompen, electrische auto’s en minder boeren ons milieu redden, terwijl de co2 uitstoot op wereldniveau nog nooit zo hoog is geweest. De insectensterfte enorm is, en onze kinderen huilen in de toekomst. Allemaal voor aandeelhouders of economische belangen. Is echt iedereen gestoord?

Geef een reactie

Translate