Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Bezwaar SchipholWatch tegen groot onderhoud Zwanenburgbaan

onderhoud Zwanenburgbaan

Het onderhoud aan de Zwanenburgbaan is al van start (eigen foto)

4.9
(138)

SchipholWatch heeft gisteren bezwaar aangetekend tegen de bodembeschikking die Schiphol kreeg voor het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan. Zowel de gevolgde procedure als de beoordeling van de situatie is niet in de haak. De provincie Noord-Holland had nooit mogen instemmen met het saneringsplan dat die naam niet mag dragen.

Deel op XDeel op Linkedin

Schiphol heeft gebruik gemaakt van de verkorte procedure voor het aanvragen van de vergunning en de verantwoordelijke Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft dat toegestaan zonder verdere motivatie. Ons inziens onterecht, omdat deze procedure moet voldoen aan strenge voorwaarden. Zo mogen er geen omwonenden zijn die in hun belangen worden geschaad.

“Het mag bekend worden verondersteld, ook bij de omgevingsdienst, dat Schiphol op het gebied van milieu nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de omgeving. Daarom had de verkorte procedure niet mogen worden toegepast”, aldus het bezwaar.

“Bovendien leidt het direct nemen van een definitieve beschikking bij Schiphol tot de mogelijke misvatting dat direct zonder risico kan worden begonnen met de werkzaamheden.”

Redenering onbetrouwbaar Schiphol gevolgd
Vervolgens gaat het bezwaar in op een zestal aangetoonde bodemvervuilingen, met onder meer PAK en koper. Deze worden voor het gemak bestempeld als historische vervuilingen. Vanwege de ouderdom – ontstaan vóór 1987 – zouden deze niet te hoeven worden gesaneerd. Maar in de aanvraag is dit niet gemotiveerd aan de hand van historische gegevens of nulmetingen. De omgevingsdienst volgt hier al te makkelijk de redenering van het notoir onbetrouwbare Schiphol.

Ook zijn er rond de Zwanenburgbaan gevaarlijk hoge concentraties van het ‘forever chemical’ PFOS aangetroffen, in grond én grondwater. Ook deze worden gemakshalve aangeduid met ‘historisch’, maar dat is te kort door de bocht. Deze stof werd of wordt gebruikt in onder meer blusschuim. Schiphol geeft niet aan tot welk jaar de stof is toegepast.

Het bezwaar behandelt nog een aantal verontreinigingen, met onder meer barium en arseen – tot zelfs meer dan tien keer de toegestane concentraties.

SchipholWatch is van mening dat de verontreinigingen ten onrechte zijn aangeduid met ‘historisch’. In plaats van niet te saneren zou het vanuit de zorgplicht meer voor de hand liggen juist wel te reinigen. Het ingediende ‘saneringsplan’ waarbij vooral niet wordt gesaneerd, mag die naam dan ook niet dragen.

Vervolgonderzoek nooit uitgevoerd
Uit bodemrapporten over het gebied rond de Zwanenburgbaan blijkt overduidelijk dat geen zicht bestaat op de mate van verspreiding van de vervuilingen. In de rapportages staat dat vervolgonderzoek nodig is, maar dat heeft niet plaatsgevonden. Zo zijn er in 2019 ‘vondsten’ van PFOS in concentraties die wel 40 keer boven de limiet liggen waar tot op de dag van vandaag geen verplicht vervolgonderzoek heeft plaatsgevonden.

Bij SchipholWatch maken we ons grote zorgen over de veelvoud en omvang van de bodemvervuiling op en rond het vliegveld. Via het grondwater verspreidt deze vervuiling zich naar gebieden die buiten Schiphol liggen. Een aantal van de gevonden stoffen zijn levensgevaarlijk voor mens en dier en kunnen al in zeer kleine concentraties risico’s opleveren voor de gezondheid.

SchipholWatch vraagt het provinciebestuur dan ook de verleende beschikking in te trekken. De zorgplicht van provincie, omgevingsdienst en Schiphol zelf weegt zwaar, althans zou dat moeten doen. Door toestemming te verlenen op basis van de ingediende aanvraag, schiet Noord-Holland duidelijk tekort, aldus het bezwaar.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 138

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Klaar

  Hulde voor jullie inzet! Ik heb er vertrouwen in dat deze zaak gewonnen zal worden.
  Publiciteit vanuit de MSM hoeven we niet te verwachten.
  Die zijn allemaal omgekocht en dienen louter als propaganda kanalen voor de overheid.

  17
 2. Gedegen brief

  Dat is een gedegen brief geworden! Hulde!
  Er is een online raadpleging geweest en daar is 2200 keer bezwaar gemaakt door omwonenden tegen dit ‘groot onderhoud’: daar is niets mee gebeurd en met een beetje goede wil zou je daar ook nog het punt onder A. Procedure
  “ er geen omwonenden zijn waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat zij in hun
  belangen geschaad worden;” aan kunnen koppelen toch?

  22
 3. Haes

  goed werk sw! zo moet het. misschien lukt het niet in een keer, maar de volhouder wint. het is voor een goede zaak. een hele goede!!

  27
 4. fons

  Wordt het niet tijd, dat we ons aan vliegtuigen gaan vastplakken?
  Dan gaan de media misschien meer aandacht geven aan het liegen en bedriegen.
  Jullie doen geweldig werk.
  Ik vraag me steeds maar af hoe we de media er meer bij kunnen betrekken.
  Lastig want die richten zich vooral immers op de massa.
  En de massa wil goedkope vakantie vluchtjes.
  En dat weten de dames en heren beleidsmakers maar al te goed.
  Ik kom even niet verder dan mijn directe vrienden, bekenden en buren steeds maar bewust te maken van dit foute theater spel dat opgevoerd wordt.
  Misschien dan toch 3 ideeën:
  Ik zit soms wel aan een landelijke stikkers actie te denken.
  Of zoiets als wat Loesje destijds deed.Dat Sociaal Affiche wat ontzettend aansloeg. Elke week een geframed ontwerp, met steeds een actueel korte text digitaal aanleveren , zelf afdrukken en ergens zichtbaar plaatsen.
  Wellicht ook zelf een mooie kritische flyer ontwerpen, die mensen op hun raam kunnen plakken.
  Wie heeft er goede ideeën?
  Vriendelijke groet.

  26
  • Sara

   @Fons herkenbaar. @Schiphol watch Dank jullie voor de inzet! De maat is wel vol. Vastplakken dus. Alleen wel eng. Ik dacht aan Folders met ”Ter info” Uitdelen aan recreanten/sporters .

   4
 5. Rob Van der Wel

  Grote klasse, zo blij met jullie.

  38
 6. Hannes

  Geweldige actie, SchipholWatch!

  Toch vrees ik dat het provinciebestuur het bezwaar zal verwerpen. Gewoon, omdat ‘onze overheid’ Schiphol op geen enkele manier wil belemmeren.

  29
 7. Dick

  Ik ben positief… handen in de lucht voor SW , de genomen moeite en inzet, tijd wat erin zit is behoorlijk, dus dank daarvoor ❤️.
  Er gaat een keer een kantelpunt komen , en ik
  Denk dat we daar bijna op zitten .

  41
 8. B. van Marlen

  Een volkomen terechte en moedige actie van SW. Ik zie dit als een testcase voor de rechtspraak in dit land. Mijn verwachting is dat het wordt verworpen met hulp van de overheid, Zuidas-advocaten en de luchtvaartsector vanuit hun grote economische belangen. Als dit zo is, dan wordt dit eens temeer een bewijs van de staat waarin dit land verkeert: een bananenkoninkrijk!

  PS: Recente artikelen lezend moet ik helaas constateren, dat er TOTAAL NIETS is veranderd in het luchtvaartdossier en dat mijn blog Liegenenbedriegen nog volledig actueel is … en zal blijven!

  51
  • Michiel

   Ik vermoed precies hetzelfde. Men zal niet laten gebeuren dat het recht zegeviert en die hopen asfalt langs de A5 blijven liggen totdat er een groen bos overheen woekert.

   Vliegen zullen we, vanaf alle banen en misschien nog wel wat meer.

   15

Geef een reactie

Translate