Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Milieuvervuiling

Ook op vliegveld Zestienhoven ernstige PFAS-vervuiling

RTHA

Ook op RTHA zijn de levensgevaarlijke gifstoffen aangetroffen (eigen foto)

4.8
(63)

Op het platform van vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam is net als op Schiphol een ernstige vervuiling met de ‘forever chemicals’ PFAS aangetroffen. Het vliegveld moet de troep binnen vier jaar opruimen.

Deel op XDeel op Linkedin

Dit blijkt uit een beschikking van de Gemeente Rotterdam van 1 november vorig jaar die ons deze week op verzoek werd toegestuurd.

PFAS is een verzameling zeer giftige stoffen waarvan sommige al in kleine concentraties dodelijk kunnen zijn voor mens en dier. Vele zijn kankerverwekkend. De stoffen worden in de natuur niet afgebroken, vandaar de bijnaam ‘forever chemicals’.

De vervuiling is in Rotterdam ook in het grondwater terechtgekomen. Niet duidelijk is in hoeverre deze zich heeft verspreid buiten de vindplaats.

RTHA moet wél saneren
In tegenstelling tot Schiphol moet Rotterdam The Hague Airport, zoals het vliegveld zich officieel heeft genoemd, de grond wel saneren en dat binnen vier jaar. Na de sanering moet nader onderzoek volgen om de vervuiling van het grondwater in kaart te brengen.

Het gif is aangetroffen onder de taxibaan. Het gaat om ten minste 25 kubieke meter gifgrond, twee tot drie vrachtwagens vol. De chemicaliën zijn tot een diepte van minstens tweeënhalve meter aangetroffen.

In totaal zal er naar schatting bijna 12.000 kubieke meter grond moeten worden afgegraven. Dat zand moet het vliegveld scheiden aan de hand van de mate van vervuiling, waarna bekeken wordt wat er met de diverse partijen moet gebeuren.

100.000 liter grondwater vergiftigd
Vanuit de vervuilde grond is de PFAS uitgelekt naar het grondwater, waarbij volgens de onderzoeken minstens 100.000 liter water is vergiftigd. Bovendien is deze vervuiling onvoldoende afgeschermd tegen verdere verspreiding, zo meldt de beschikking.

“Bij het huidige en toekomstige bodemgebruik is sprake van een onaanvaardbaar verspreidingsrisico”, aldus de gemeente. Mede daarom moet de sanering binnen vier jaar zijn afgerond.

Vliegveld RTHA is onderdeel van de Schiphol Groep dat ook op en rond de hoofdvestiging kampt met grootschalige vervuiling door ‘forever chemicals’.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 63

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Oordopje

  Als deze zooi al in de grond zit, wat moet er dan al niet zijn uitgesproeid over de wijde regio! En wat betekent dat voor de gezondheid van regiobewoners?
  En dat allemaal om volstrekt onnodige supergoedkope vakantievluchten te faciliteren.
  Of kan RTHA ook deze vervuiling toerekenen aan de traumahelikopter?!
  Ik acht ze ertoe in staat.

  Als er dan toch gereinigd moet worden, maak er dan meteen een mooie woonwijk van. Levert meer op en is een goede bijdrage aan het lenigen van de regionale woningnood.

  19
 2. Oordopje

  Als deze zooi al in de grond zot, watoet er dan al niet zijn uitgesproeid zijn over de wijde regio! En wat betekent dat voor d’r gezondheid van regiobewoners?
  En dat allemaal om volstrekt onnodige supergoedkope vakantievluchten te faciliteren.
  Of kan RTHA ook deze vervuiling toerekenen aan de traumahelikopter?!
  Ik acht ze ertoe in staat.

  Als er dan toch gereinigd moet worden, maak er dan ook meteen een mooie woonwijk van. Levert meer op en is een goede bijdrage aan het lenigen van de regionale woningnood.

  4
 3. Hans Schendstok

  Reactie op vraag Michel:
  Yep!! Ala luchthaven zeker.
  Maar ze verkopen er ook Broodjes worst en koffie en je kan er ook tegen een fors tarief parkeren

  5
 4. Michiel

  Kost zo’n vliegveldje niet gewoon veel meer dan dat het oplevert?

  12

Geef een reactie

Translate