Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Economie

Nederlandse regering financiert bouw omstreden vliegveld Manilla

Manilla Bay

Aan de noordzijde van de baai van Manilla bevinden zich belangrijke wetlands, maar wordt gestart met de bouw van een nieuw vliegveld, gefinancierd door Nederland (illustratie: Google Maps)

4.8
(66)

Tegen alle adviezen in van mensenrechten- en milieuorganisaties steunt de Nederlandse regering de bouw van een controversieel vliegveld in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Voor dit project worden oorspronkelijke bewoners gedwongen verhuisd en gaan belangrijke natuurgebieden verloren.

Deel op XDeel op Linkedin

Desondanks verzorgt de Nederlandse regering garanties ter hoogte van anderhalf miljard euro voor het Nederlandse bouwbedrijf Boskalis dat de order al in 2020 binnenhaalde.

De onderneming start in de baai van Manilla een landaanwinningsproject om 2600 hectare ruimte te scheppen voor het nieuwe vliegveld.

Toekenning van het exportkrediet druist volledig in tegen de Nederlandse ambities op het gebied van milieuvriendelijk en maatschappelijk ondernemen, zo meldt BothEnds, een internationale organisatie die onder meer actief is op het gebied van klimaat en mensenrechten.

Duizenden vissers brodeloos
Het project is zeer omstreden omdat honderden gezinnen gedwongen plaats moeten maken en duizenden vissers hun visgronden wordt ontnomen. Het project vernietigt bovendien belangrijke wetlands die nu nog onderdak bieden aan bedreigde trekvogels.

Ondanks alle weerstand vanuit de politiek, de lokale bevolking en maatschappelijke organisaties uit Nederland en de Filipijnen, heeft staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Financiën de aanvraag voor de kredietverzekering goedgekeurd.

Deze stap is des te opzienbarender omdat Nederlandse ingenieurs onlangs een plan uitwerkten om de baai van Manilla juist te beschermen. Dat plan gaat onder meer uit van bescherming van het noordelijke gedeelte van de baai tegen grootschalige ontwikkelingen. En juist op die plek moet het nieuwe vliegveld nu komen.

Dubbelspel Nederland
“Eerst financiert de Nederlandse overheid een masterplan om Manilla te beschermen en vervolgens levert het financiële steun aan een Nederlandse baggeraar om de adviezen volledig te ondermijnen”, aldus Martah Shannon van BothEnds.

Volgens de betrokken organisaties schiet de verplichte check op maatschappelijk verantwoord ondernemen ernstig tekort. Atradius zou de afspraken met Boskalis en de opdrachtgever niet openbaar hebben gemaakt zodat het voor buitenstaanders onmogelijk is deze te controleren.

Ook zouden de bewoners nog steeds niet zijn gecompenseerd en zou Atradius het projectgebied slechts eenmaal vluchtig hebben bezocht. Lokale deskundigen kregen toen onvoldoende de gelegenheid de consequenties van het project uit te leggen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 66

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Ad

  Als je dezelfde belangen hebt, wat mooi om elkaar dan te helpen toch? Vrije Verdienmodellen Doordrukken.
  Vooral geen acht slaan op de vrijheden van anderen die op het spel staan

  2
 2. Loek

  Geld verdienen gaat nu eenmaal vóór andere belangen. Dat zien we ook in Nederland met dat knettergekke hub-model waardoor de leefomgeving van velen totaal wordt aangetast. De Boskalis-lobby heeft waarschijnlijk heerlijk geluncht in Den Haag. Ik vraag me af of er VVD-ers aan tafel zaten die er een belang bij hebben. Ik zal alvast FTM tippen…

  18
 3. Dick

  Dictatuur en bananenrepubliek…. Wat een enorme loser …… ruggengraat ligt nog bij Ernst&young op de deurmat ……

  12

Geef een reactie

Translate