Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Economie

Schiphol blijft doorvliegen op Moskou

De Chinese 747 vanmiddag onderweg van Schiphol naar Moskou (illustratie: flightradar24.com)

4.6
(137)

Vanmiddag om kwart over drie vertrok vanaf Schiphol ‘gewoon’ een vlucht naar Moskou, ondanks de internationale sancties tegen Rusland.

Deel op XDeel op Linkedin

Het gaat om een Boeing 747-400 vrachtvliegtuig met kenteken Y87421 van de Chinese maatschappij Suparna Airlines. Het toestel is ingehuurd om goederen vanuit ons land naar de Russische hoofdstad te brengen. Op het moment van schrijven bevindt het toestel zich boven de Oostzee.

Het toestel is één van de paradepaardjes van het bedrijf, dat verder vooral nog oudere Jumbojets gebruikt als vrachttoestellen. De 747 werd vanmorgen ingevlogen vanuit de Chinese stad Nanjing om korte tijd later volgeladen te vertrekken richting Rusland.

Sancties omzeilen
Strikt genomen valt dit niet onder de sancties, die alle Russisch luchtverkeer verbieden binnen de Europese Unie. Moreel gezien kunnen er echter grote vraagtekens worden gezet bij het faciliteren van vrachtvluchten naar de regeringszetel van president Putin.

Schiphol is nota bene vrijwel volledig in handen van onze overheid. De staat is voor 70 procent aandeelhouder, de gemeente Amsterdam voor zo’n 20 procent. Onze regering heeft volmondig ingestemd met de ban op Russisch verkeer door het luchtruim van de EU.

Is Den Haag wakker?
Desondanks faciliteert Schiphol dit vrachtverkeer terwijl tegelijkertijd Russische tanks in een tientallen kilometers lange colonne opstomen richting de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

De facto legt Schiphol de bevoorrading van de Russische hoofdstad geen strobreed in de weg. Hopelijk is Den Haag inmiddels wakker zodat dergelijke vluchten in het vervolg kunnen worden verhinderd.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 137

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Michael Face Box

  KLM 0905 om 20:45 naar Moskou is geannuleerd.

 2. Jeroen L

  Morgen 3 maart weer een vlucht van Schiphol naar Moskou: AirBridgeCargo. Airlines (RU428) om 17:50. Dit is tevens een Russische vrachtvervoerder!

  1
  • Michael Face Box

   Zie geen vliegtuig om 17:50 naar Rusland en een vlucht om 20:45 van KLM 0509 naar Moskou is geannuleerd .

   1
 3. Mike

  Het is m.i. moeilijk hierover te oordelen. Wat zat in dat vliegtuig ??
  ‘Wij’ vliegen niet op Rusland, maar een Chinees toestel is vrijwel zeker veilig daar in de lucht.

  Verschillende economische en humanistische activiteiten gaan ‘gewoon’ door.
  De sancties betreffen een zekere selectie aan goederen en diensten.
  Wij willen nog steeds gas hebben en andersom zal ook het nodige aan voedsel, medicijnen en andere diensten nog ‘gewoon’ mogelijk zijn.

  Het is heel erg wat daar gebeurd en bijna iedereen is hier ‘tegen’.
  Maar dan ben ik benieuwd hoe de mensen hier gaan reageren als er inderdaad geen gas meer vloeit en opvolgend ook de elektra uit zal vallen door de sancties.
  Is men dan nog steeds ‘tegen’ of moet Oekraïne zich dan maar snel overgeven ?!

  Als het benoemde toestel een vracht bevat voor de onderdrukte Russische bevolking en het komt daar ook werkelijk terecht, dan zie ik er geen probleem in.
  Het Russische volk kan er ook niets aan doen dat één of andere soort ‘Benschop’ of ‘Louwerse’ het gewone volk onderdrukt.

  5
 4. Theo Jongedijk

  Sancties vormen voor zakenlieden zonder moraal een verdienmodel. Toen de DDR nog bestond en er geen zogeheten strategische goederen aan dat land mochten worden geleverd, gebeurde dit desondanks wel. Geen Officier van Justitie die zich er in heeft verdiept. Dat zal nu niet anders zijn.

  2
 5. Rob

  Schiphol en KLM hebben schijt aan alles, het zijn kleine putintjes die denken dat de wereld om hun draait. Machtswellustelingen

  11
 6. Bas

  Directie Schiphol voelt nu al als landverraders.
  Ik mag hopen dat Schiphol niet bijdraagt aan het falen van de sancties, waardoor Poetin doorzet verder Europa in.
  Beste Dick Benschop het is wel de bedoeling dat alles op alles gezet moet worden, anders heb je naast klimaatverandering ook nog iets heel anders uit te leggen aan je kleinkinderen.

  25
 7. Joris

  Overtreding van de sancties. Kan de officier van justitie daar niet iets mee?

  17
 8. Dick

  Onbegrijpelijk…..

  11

Geef een reactie

Translate