Is de Polderbaan het zorgenkindje van Schiphol aan het worden? Ondanks een sluiting van bijna een halfjaar wegens groot onderhoud aan het begin van 2021, wordt de baan nog steeds regelmatig afgesloten voor kleiner onderhoud. Een lezer van SchipholWatch vond een mogelijk structureel probleem.
De website Bodemdalingskaart 2.0 toont dat een deel van de Polderbaan te maken heeft met ernstige verzakkingen, wat mogelijk duidt op een probleem met de fundering van de baan.
De site toont metingen die met een satelliet zijn uitgevoerd. Zoals blijkt uit de afbeelding bij dit artikel heeft een deel van de Polderbaan te maken met snelle grondverzakkingen en instabiliteit.
Op een flink deel van de baan is sprake van verzakkingen tot wel een halve centimeter per jaar – een forse bodemdaling en veel hoger dan in de directe omgeving. Doorklikken op sommige punten geeft zelfs verzakkingen te zien tot vier centimeter in een periode van vier jaar, dus gemiddeld een centimeter per jaar.

Veiligheid
Verzakkingen in een baan waarop vliegtuigen met hoge snelheid opstijgen en landen komen de veiligheid van het vliegverkeer niet ten goede.
De Polderbaan is de meest gebruikte baan van Schiphol. Bij sluiting van die baan wordt de overlast van het vliegverkeer verschoven naar secundaire banen waarvan de aan- en afvliegroutes liggen boven zeer drukbevolkt gebied.
Eerder dit jaar liep het grote onderhoud aan de Polderbaan maandenlang uit. De vorst was daar debet aan, zo heette het toen. Maar kort na het grote onderhoud moest de baan regelmatig weer een of meerdere dagen dicht.
Alleen bij de Polderbaan
Gisteren was het de vooralsnog laatste keer, er moest volgens de officiële verklaring “rubber van de baan worden geschraapt”.
Bodemverzakkingen komen volgens de satellietmetingen niet in dezelfde mate voor op de andere banen van Schiphol. Daar is juist sprake van een zeer stabiele ondergrond waarbij nauwelijks sprake is van afwijkingen.
Ironisch genoeg kunnen bodemdalingen worden veroorzaakt door klimaatveranderingen. Wetenschappers zien vliegen als de effectiefste manier om als individu mee te werken aan de verdere opwarming van de aarde.


A.H. Vonk
Klimaatveranderingen kunnen in mijn optiek primair geen oorzaak zijn van de bodemdaling.
Overwegend kunnen oorzaken liggen in:
–De wisselende structuur van de ondergrond onder de betonnen fundering van de baan
–Historische slenken of sloten of rivierbeddingen, welke in doorsneden wisselende dichtheden van bodemlagen kunnen hebben
–De opbouw van de bodemlagen in historische zin. Dit is te bepalen middels grondboringen of sonderingen, en nader onderzoek, waaruit blijkt, dat de laagopbouw van grondsoorten wisselend zijn in laagdikten.
–Grondwaterlagen en grondwaterdoorstromingen, welke er kunnen zijn.
Door belastingen op wisselende grondlagen e.d. is deformatie van de baan mogelijk. Dit kan leiden tot zettingen en deformatie van de baan tot scheurvorming en/of breuk.
Het geheel wordt b.v. bepaald na onderzoek door een gespecialiseerd grond technisch bureau als Van Dijk Geo- & Milieutechniek B.V.; Tjaden Advies B.V. Er zijn er meer !
Dit alles is in grote lijnen. Kijk ook eens via onderstaande link !!
Wanneer is een sondering (bodemonderzoek) noodzakelijk? | Huis en Tuin: Diversen (infonu.nl)
Kees
Halverwege de baan zit een zwakke plek in de ondergrond. De rest zakt gelijkmatig. De verzwakking herstellen door meer asfalt aan te brengen verergerd het probleem. Het gewicht op de zwakke ondergrond wordt zwaarder dus gaat het nog sneller zakken.
Bas
deels zelf veroorzaakte hele dikke wolkbreuk erbij, Genieten!
Afzinken die Polderbaan, null rust hier in de IJmond.
Buren van Schiphol
Dat is duidelijk, Schiphol zelf zakt door de grond van schaamte. Nu Dick Benschop, LVNL en Pieter Elbers nog.
Dan beseffen ze dat het echt meteen anders moet voor de wijde omgeving qua geluidsoverlast en vervuiling/ uitstoot.
Rob
Sluiten die baan en nooit meer open gooien
Ooit met liegen en bedriegen mogelijk gemaakt. Vnl door de huichelachtige cerfontaine die alles met deze baan voor loog aan de bewoners in de omgeving