Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Eerste Kamer verheft sjoemelen officieel tot norm

foto: klimkin via Pixabay

4.9
(72)

De Nederlandse burger heeft vandaag weer een harde les geleerd. Hoewel met keihard bewijs tot drie keer toe is aangetoond dat de stikstofcijfers van Lelystad Airport omlaag gerekend zijn en dat het vliegveld dus voor ernstige schade aan de natuur gaat zorgen, stemden CDA, VVD, PVV en 50+ in de Eerste Kamer tegen een motie om dit gesjoemel een halt toe te roepen.

Deel op XDeel op Linkedin

Nota bene een dag voor de verkiezingen geven deze partijen toe geen moeite te hebben met het doordrukken van een project dat aan geen enkele norm voldoet. VVD, CDA, PVV en 50+ (en ook nog een paar zetelrovers*) schenden zo op ernstige wijze het vertrouwen van de kiezer.

De stikstofcijfers van Lelystad Airport werden keer op keer onderuit gehaald door wetenschappelijke berekeningen van dr Leon Adegeest van burgergroep SATL-Lelystad. Schiphol Groep daarentegen was op basis van de eigen sjoemelberekeningen van mening dat een eenvoudige melding voor de stikstof voldoende was.

Adegeest toonde aan dat dit niet het geval was en dat Lelystad voor veel meer stikstofneerslag zou gaan zorgen dan bleek uit de gemanipuleerde berekeningen in opdracht van Schiphol.

Hij kreeg zelfs gelijk in zijn kritiek van het RIVM, de Commissie MER én de Commissie Hordijk. Het mocht allemaal niet baten.

Minister Schouten overtuigd
De burgerdeskundige wist met zijn eigen berekeningen wel de verantwoordelijk minister Carola Schouten te overtuigen dat zo’n melding onvoldoende was en dat voor Lelystad toch heus een volledige vergunning moest worden aangevraagd.

Dat traject werd in gang gezet en resulteerde uiteindelijk in geschuif met ‘stikstofruimte’ vanaf vliegveld Schiphol naar Lelystad. Schiphol zelf claimde immers op basis van de toegestane geluidsoverlast (!) ineens ook rechten op het vervuilen met stikstof.

Schiphol stelde zelfs zoveel stikstof te mogen uitstoten dat het meer dan genoeg was om ook Lelystad mogelijk te maken. Een deel van de ‘vervuilingsruimte’ werd dan ook alvast doorgeschoven naar Lelystad.

Generaal pardon
Ondertussen liep in de politiek de discussie over stikstofuitstoot gewoon verder. Daar werd naar aanleiding van een uitspraak door de Raad van State gesteggeld over manieren om vervuilers een ‘generaal pardon’ te verlenen.

Zolang stikstofmeldingen maar te goeder trouw waren ingediend, zou deze groep de vergunning alsnog verkrijgen, zelfs als zij in de praktijk een verwoestende hoeveelheid stikstof uitstoten.

Het was een compromis dat typisch is voor de huidige regering. Er werd niet voldaan aan de wetgeving, laat staan aan de geest van de wetgeving die immers gericht is op het voorkomen van ernstige schade aan de natuur.

Verstopt in ellenlange lijst
In een lijst met duizenden kleine vervuilers die op deze manier alsnog hun vergunning zouden krijgen, propte het ministerie van Landbouw er achteloos de grote vervuiler Lelystad tussen.

De Partij voor de Dieren probeerde deze grote verdwijntruc te voorkomen door een motie in te dienen om Lelystad van de lijst te verwijderen. Deze motie is vandaag weggestemd.

Het gevolg is dat Lelystad straks – ijs en weder dienende, want er worden nog wel rechtszaken verwacht tegen de vergunningen van vliegvelden – ongehinderd van start zou kunnen gaan. Dit gaat dan ten koste van de broodnodige stikstofruimte voor andere projecten, zoals de woningbouw en ten koste van de mogelijkheden die boeren nog krijgen om hun bedrijf uit te breiden.

Niet meer uit te leggen
Het is voor eenvoudige burgers zoals wijzelf niet uit te leggen. Een regering die de eigen regels aan de laars lapt en daarin ook nog eens wordt gesteund door de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft de lijst met meldingen nooit onder ogen gekregen en heeft er dan ook geen oordeel over kunnen uitspreken.

De laatste mogelijkheid om Lelystad (en de andere vliegvelden) te stoppen in hun vervuilende en natuurverwoestende activiteiten ligt nu bij de rechter. De kans is groot dat Johan Vollenbroek met zijn stichting MOB deze handschoen oppakt en de zaak gaat voorleggen aan de Raad van State.

In de directiekamers van Schiphol weten ze dat ook. Vollenbroek is dan ook – na corona – inmiddels de grootste zorg van de vliegveldenexploitant geworden, zo hoorden wij uit betrouwbare bron rond Dick Benschop.

* Behalve VVD, CDA, PVV en 50+ stemden ook Nanninga en Otten tegen de motie en vóór gesjoemel

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.9 / 5. Aantal stemmen: 72

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. H.W.Bieringa

    Wim Sonneveld vertolkte een prachtig lied, Tearoom Tango.Je hebt me belazerd en je hebt me bedonderd.

  2. Haes

    Eindelijk naar de rechter?! Het zal tijd worden in dit door en door korrupte land!

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate