Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Wetten & regels

‘Nieuwe normen Schiphol in strijd met de wet luchtvaart’

schiphol

Foto: Jan Rosolino via Unsplash

4.6
(42)

Bewoners aan de zuidoostelijke kant van Schiphol hebben onlangs een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. Zij maken zich grote zorgen over het Nieuwe Normen en Handhavingsstelsel (NNHS). “De facto wordt de Aalsmeerbaan al jarenlang ingezet als primaire startbaan.”

Deel op XDeel op Linkedin

Het NNHS moet de nieuwe regels over de overlast van Schiphol verankeren in de wet, maar is al ruim vijf jaar een papieren tijger zonder enige wettelijke basis. Al die tijd wordt Schiphol geen strobreed in de weg gelegd om alle normen te overschrijden.

De burgers uit Uithoorn wijzen de Tweede Kamer op tal van feiten en tekortkomingen die maken dat het NNHS niet in het nieuwe luchtvaartbesluit mag worden opgenomen.

Luchtvaartwet eist betere bescherming
“NNHS dient aangepast te worden zodat de oorspronkelijke doelstelling kan worden gehaald”, aldus vereniging PUSH Uithoorn. Zij storen zich er terecht aan dat met het nieuwe stelsel de luchtvaartwet met voeten wordt getreden. Immers: die bepaalt in artikel 8.17 dat nieuwe stelsels een betere bescherming moeten opleveren voor burgers dan voorgaande normen.

Dat is bij NNHS duidelijk niet het geval. PUSH geeft daarbij tal van voorbeelden, zoals het feit dat bemiddelaar Hans Alders in 2019 al constateerde dat de groei van Schiphol vanaf nu vooral terechtkomt op ‘secundaire banen’ omdat de primaire banen al helemaal vol zitten.

“In 2017 werden er op de (primaire) Kaagbaan 106.000 vliegbewegingen afgehandeld, op de (secundaire) Aalsmeerbaan 100.000. Daarmee is het onderscheid tussen primair en secundair verdwenen.”

Afspraken aan de laars gelapt
Alders pleitte er bij de regering ook voor om toetsing van de normen te baseren op de gerealiseerde praktijksituatie, niet op de sjoemelberekeningen van Schiphol. Uit die praktijksituatie blijkt volgens de Uithoorners duidelijk dat het vliegveld alle afspraken aan de laars lapt.

“Bijna de helft van de vliegbewegingen werd in 2019 op de secundaire banen afgehandeld. Er zijn in dat jaar meer toestellen vanaf de secundaire Aalsmeerbaan vertrokken dan van de primaire Polderbaan. De Aalsmeerbaan wordt nu continu ingezet als primaire baan.”

Dit feit is des te prangender omdat de Aalsmeerbaan maar in één richting kan worden gebruikt. Waar de Kaag- en Zwanenburgbaan naar twee richtingen worden gebruikt en de overlast dus grofweg wordt gehalveerd, is dat niet het geval bij de Aalsmeerbaan. Alle herrie komt dus terecht op gemeenten als Aalsmeer en Uithoorn.

Structureel overschrijdingen
De overschrijdingen in deze gemeenten zijn inmiddels structureel van aard geworden. Immers, in een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Cora van Nieuwenhuizen onlangs dat “de beschikbare geluidsruimte onvoldoende is om de groei van het aantal vliegbewegingen te accomoderen”.

Dit betekent niets anders dan dat Schiphol het aantal vliegbewegingen van 500.000 in 2019 eenvoudigweg niet kan realiseren zonder de wettelijke grenzen grof te overschrijden. Laat staan dat het vliegveld nog verder zou kunnen groeien op deze locatie.

De burgers uit Uithoorn wijzen de Tweede Kamer erop dat de overschrijdingen en de verslechtering van het leefklimaat in feite gelegitimeerd zouden worden door het NNHS op te nemen in het LVB. Zij smeken de kamer dan ook ervoor te zorgen dat zij de gelijkwaardigheidseisen uit de wet nauwgezet in de gaten houden.

“Het NNHS is onrechtmatig en in strijd met de wet luchtvaart.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 42

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. Louis van Daalen

    Met de stiekem erin gerommelde noordelijke taxibaan, kan Aalsmeer ook nog de landingen uit zuidelijke richting op de Zwanenburgbaan bij de in het artikel vermelde aantallen optellen.

Geef een reactie

Translate