Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Update kieswijzer: PvdD nog steeds aan kop

4.5
(24)

D66 heeft in zijn verkiezingsprogramma een ommekeer gemaakt ten goede. De partij spreekt zich meer dan nu het geval is uit tegen verdere groei van de luchtvaart. Kampioen luchtvaart krimpen blijft onveranderd de Partij voor de Dieren. Niet alleen een partij voor dieren dus.

Deel op XDeel op Linkedin

Paul van der Maesen stelt al geruime tijd een kieswijzer samen om de standpunten van de grotere partijen duidelijk te krijgen. Op zijn website publiceert hij vandaag een tussentijdse update met de belofte dat hij vlak voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart volgend jaar een nieuwe versie zal samenstellen.

Uit de kieswijzer met peildatum 2 oktober blijkt dat Partij voor de Dieren 100 procent scoort op het willen terugdringen van de vliegindustrie. GroenLinks en SP delen de tweede plaats met 88 procent, gevolgd door nieuwkomer D66 met 75 procent (was slechts 38 procent).

PVV, VVD en FvD staan garant voor méér luchtvaart
Helemaal aan de verkeerde kant van het spectrum bevinden zich PVV (0 procent), VVD (6 procent) en FvD (13 procent). Het gristelijke CDA scoort evenmin bijster goed in het redden van God’s schepping met 19 procent.

“De VVD en het CDA zijn niet van standpunt veranderd. FvD en PVV geven nauwelijks inhoudelijke informatie. Over het algemeen moet informatie over de standpunten van de politieke partijen bijeen worden gesprokkeld vanuit verschillende bronnen. Zo besteedt CU nauwelijks aandacht aan Schiphol, maar des te meer aan Lelystad.”

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de achterban van CU, die voor een belangrijk deel in de ‘bible belt’ woont in de regio rond Lelystad.

“VVD, CDA, Forum en PvdA noemen expliciet het belang van de luchtvaart voor de economie. VVD en CDA spreken uit dat Schiphol moet groeien. Groei onder voorwaarden (‘schoner en stiller’) wordt toegestaan door D66 en PvdA. Alleen CU, GroenLinks, SP en PvdD willen een rem op het vliegen.”

Geen woord over omwonenden bij VVD
De VVD is de enige partij in ons land die zich totaal niet druk maakt over de overlast en gezondheidsaspecten voor omwonenden van vliegvelden. Het zal de partij van ‘onze’ minister-president worst wezen.

Slechts vier partijen zijn voor hogere prijzen van vliegtickets: GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en D66.

Er zijn nog steeds partijen die heil zien in ‘duurzaam vliegen’. Dat zijn onder meer D66, CU en PvdA die (tevergeefs) hopen op biobrandstof. GroenLinks en PvdD houden hierover wijselijk hun mond. Net als VVD trouwens, maar om een andere reden: het kan de ‘liberale’ partij niets schelen.

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 4.5 / 5. Aantal stemmen: 24

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. Kadettje

  Pas op met D66. Eigenlijk alles met dat type “D” er in. Ze hebben een draai te goede gemaakt, maar dat is wel VOOR de verkiezingen. NA de verkiezingen wordt dat hoogstwaarschijnlijk weer teruggedraaid.

 2. Prima dat dit overzicht er is. Ik weet niet of dit overzicht ook betrekking heeft op de Provincie. Maar naast de PvdD is ook de fractie van 50PLUS zeker in Zuid Holland fel gekant tegen het vliegverkeer in bewoond gebied. 50PLUS gaat voor leefbaarheid en gezondheid op de eerste plaats. Het zou fijn zijn als wij ook mee genomen worden in dit soort overzichten. Alvast bedankt en vriendelijke groet.
  Willem Bakx
  Fractievoorzitter 50PLUS
  Provinciale Staten
  Zuid Holland

Geef een reactie

Translate