Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

SchipholWatch achter zienswijze milieubeweging

0
(0)

Vandaag heeft ook SchipholWatch zich geschaard achter de zienswijze van Natuur & Milieu, Milieufederatie, Greenpeace, Milieudefensie, de Jonge Klimaatbeweging en de Waddenvereniging op het concept van de luchtvaartnota die op 15 mei werd gepresenteerd door luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen.

Deel op XDeel op Linkedin

De zienswijze wordt inmiddels ondersteund door duizenden burgers die zich ook ernstige zorgen maken over de gevolgen van de nota. Velen van hen worden getroffen door de voorgestelde maatregelen danwel het ontbreken van maatregelen.

We noemen de luchtvaartnota ‘oude wijn in nieuwe zakken’. De groei van het luchtverkeer mag volgens Van Nieuwenhuizen gewoon doorgaan, terwijl er ernstige bezwaren zijn op het gebied van onder meer leefomgeving, milieu, klimaat en volksgezondheid.

Uitzonderingspositie onhoudbaar
Een belangrijk bezwaar tegen de nota is dat de luchtvaartsector onverminderd een uitzonderingspositie krijgt toebedeeld. Andere sectoren zijn terecht gebonden aan de klimaatdoelstellingen van Parijs en het Nederlandse klimaatakkoord, maar de luchtvaart niet.

De minister vertrouwt in haar conceptnota blind op technologische ontwikkelingen die volgens vele experts en deskundigen niet meer behelzen dan luchtkastelen.

In onze gezamenlijke zienswijze wordt dan ook gepleit voor een substantiële bijdrage van de luchtvaart aan de klimaatdoelstellingen, het verminderen van de overlast, het verbeteren van de volksgezondheid, en het beperken van de negatieve invloed op de natuur.

Maatschappelijk verantwoord beleid hoognodig
Samenvattend vragen we de regering de definitieve luchtvaartnota zodanig te formuleren dat de emissies van onder meer broeikasgassen, ultrafijnstof, geluid, stikstof en andere negatieve effecten binnen de grenzen worden gebracht voor klimaat, mens en natuur.

“Dat is geen radicaal scenario zoals dat nu in het onderliggende plan wordt beschreven, maar gewoon maatschappelijk verantwoord beleid”, zo besluiten de samenwerkende organisaties hun zienswijze die gesteund wordt door duizenden Nederlanders.

Als lezer van SchipholWatch kunt u de gezamenlijke zienswijze lezen op de website van Natuur & Milieu. Daar kunt u ook aangeven dat u deze zienswijze steunt. Wij zeggen: doen!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
  1. lia boer

    Ik ben voor minder vliegverkeer en zeker geen 80% overstappen die onze lucht alleen maar vervuilen. Ik ben tegen de giga ondersteuning van de regering om KLM overeind te houden.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd, maar wel gebruikt om een bevestigingslink te sturen. Zonder geldig e-mail adres ontvangt u deze link uiteraard niet. Na bevestiging wordt uw reactie geplaatst.

Translate