Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Kamerdebat staatssteun KLM: stel voorwaarden!

Foto: Michael Fousert via Unsplash

0
(0)

Morgen is het zover. De ministers Wopke Hoekstra en Cora van Nieuwenhuizen komen in de Tweede Kamer debatteren over de al toegezegde staatssteun aan KLM. Meerdere partijen willen stevige voorwaarden stellen aan die steun, maar ook de roep uit de samenleving klinkt steeds luider en duidelijker.

Deel op XDeel op Linkedin

Wij van SchipholWatch waren de eerste partij die samen met andere burgergroepen een petitie opzette om duidelijk te maken dat het niet meer van deze tijd is om een grote vervuiler en overlastveroorzaker zonder randvoorwaarden te voorzien van duurbetaalde belastingcenten.

Op het moment van schrijven is onze petitie ondertekend door ruim 6.500 mensen. Allemaal willen ze krimp van de luchtvaart en naleving van de geluidsnormen die zijn opgesteld door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Ook willen deze mensen dat KLM eindelijk eens normaal belasting gaat betalen, net als andere transportbedrijven. Dus brandstofaccijnzen, CO2-heffingen en ticketbelasting.

‘Geen poen zonder plan’
Enkele dagen na de start van onze campagne begon ook Extinction Rebellion een vergelijkbaar initiatief met de titel ‘Geen poen zonder plan‘. De teller staat daar nu op ruim 8.600 handtekeningen.

Weer enkele dagen later kwam de internationale koepelorganisatie Stay Grounded Network met een internationale campagne met nagenoeg dezelfde strekking. ‘Save People, not Planes‘. Deze petitie werd in ons land mede door SchipholWatch onder de aandacht van het publiek gebracht.

Op dit moment hebben bijna 80.000 mensen deze ondertekend. Onder meer ook de vereniging Natuur & Milieu ondersteunt deze petitie van harte.

Maar dat is nog niet alles. Enige weken geleden startte Greenpeace de actie ‘Zet de crisis-miljarden groen en eerlijk in‘. Niet alleen gericht op de luchtvaart, maar mede. Inmiddels werd die petitie bijna 25.000 keer onderschreven door bezorgde burgers.

U kunt nog ondertekenen!
Alle petities kunnen nog steeds worden ondertekend. We willen toch niet meer terug naar de tijd van iedere 90 seconden een vliegtuig over onze buurten?

Hoewel er ongetwijfeld doublures zitten in de verschillende petities, gaat het nu dus om 120.000 mensen die willen dat KLM niet zonder voorwaarden op het gebied van milieu, klimaat en woonomgeving wordt voorzien van twee tot vier miljard euro aan belastinggeld.

SchipholWatch roept dan ook alle leden van de Tweede Kamer op om morgen een stem te geven aan al deze mensen. Allemaal kiezers die niet per se tegen steun zijn aan het luchtvaartbedrijf, maar wel graag zien dat we niet teruggaan naar ‘business as usual’.

KLM dient ook zijn steentje bij te dragen aan het verminderen van de klimaatimpact, het verbeteren van het milieu en het terugdringen van de overlast. Op basis van de nu beschikbare technologie kan dat maar één ding betekenen: een flinke reductie van het vliegverkeer.

Leden van de kamer: ga ervoor, het is de hoogste tijd!

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten
 1. De meeste toestellen van de KLM zijn zo bejaard dat je ze gewoon moet vergeven als het gaat om vervuilen. Het is net een incontinente bejaarde, die zichzelf vervuilt maa het niet kan helpen. Alleen is het schandalig dat er wel met bonussen worden gesmeten terwijl er in schonere vliegtuigen geinvesteerd moet worden. In het kabinet weten ze niet waar ze over praten en alles wat eruit ze komt is pure surrealisme en niet zoals het gaat. Laat de politiek zich met het weinige bezig houden die ze wel begrijpen

 2. U heeft volkomen gelijk, helaas!

  Wat gaat gebeuren is het volgende:

  Wel wegkijken.
  Wel goedpraten.
  Wel uitwissen.
  Wel omwonenden apart zetten.
  Wel ‘normaal’ maken wat niet normaal is.’

  En u mag er nog aan meebetalen ook!
  Ronduit schandalig!

 3. Adri Verheij

  Wereld op z’n kop: Vervuiler wordt betaald i.p.v. vervuiler betaald. Niet uit te leggen!

 4. Mike

  Goede acties van alle partijen, maar pessiemistisch als ik ben verwacht ik weinig veranderingen.
  Er staan nog vele (nooit nagekomen) afspraken/beloftes open, ooit overeengekomen om een bepaalde vergunning te verkrijgen.
  Zodra de vergunning binnen is, wordt de belofte op de lange baan geschoven en de politiek trapt er steeds weer in.

  En nu…
  Mondjes maat gaan hier en daar weer deuren open qua bestemmingen en wie vliegt er vervolgens heen-en-weer naar deze coronahaarden…, diezelfde KLM !
  Het gaat allemaal om de poen. Gezondheid en milieu komt op de laatste plaats.

Geef een reactie

Translate