Burgers voor een gezonde leefomgeving en dus voor krimp van Schiphol

Politiek

Aanbieding petities samen met Red Rebels

Alfred Blokhuizen vertelt de leden van de Tweede Kamer hoe ernstig het is gesteld met de overlast en vervuiling van de luchtvaartsector (foto Doron Sajet, NH Nieuws, met toestemming)

0
(0)

Vandaag bood Alfred Blokhuizen namens SchipholWatch samen met de Red Rebels en een groep Limburgse omwonenden van Beek ruim 31.000 handtekeningen aan tegen groei van de luchtvaart. De ontvangers waren de leden van de Commissie I&W van de Tweede Kamer.

Deel op XDeel op Linkedin

De aanbieding volgde op een tocht door de Haagse binnenstad waarin de Red Rebels de nodige aandacht trokken. Belangstellenden werden door begeleiders van de Rebels goed op de hoogte gebracht van de problematiek van het teveel aan luchtvaart, voor mens, dier, natuur, milieu en klimaat.

De aanwezigheid van de Red Rebels zorgde in ieder geval voor veel belangstelling van de aanwezigen in het kamergebouw. Ook konden hierdoor mooie beelden worden gemaakt.

Speech SchipholWatch
Bij het aanbieden van de petitie – waarvoor dank aan alle ondertekenaars – sprak Blokhuizen de volgende woorden.

Leden van de commissie,

Vandaag bieden wij u ruim 11.000 handtekeningen aan van kiezers die zich expliciet uitspreken tegen de verdere groei van Schiphol en liefst bijna 20.000 handtekeningen van kiezers die genoeg hebben van de vlieghinder rond Maastricht Aachen Airport.

Dat zijn er heel veel voor vrijwilligers zonder budgetten. We hebben geen reclame kunnen maken voor deze petitie, maar waren slechts afhankelijk van sociale media. Het verzet tegen vliegoverlast leeft!

Veel omwonenden worden dagelijks geteisterd door het vliegverkeer. Dat heeft tal van gezondheids- en welzijnseffecten. Die staan allemaal in een reeks rapporten.

De ondertekenaars hebben nog een schrijntje van hoop dat er iets kan worden gedaan aan de ongekende overlast. Hoewel, hun geloof in een zorgzame overheid is stelselmatig op de proef gesteld, door alle fouten en halve waarheden die door de regering nagenoeg niet worden weersproken.

Jarenlang hebben, naar schatting van de GGD, twee miljoen omwonenden ieder jaar maar weer gelaten de almaar toenemende overlast over zich heen laten komen. Maar het elastiekje is nu geknapt.

Pas nu Schiphol op 500.000 vliegbewegingen per jaar zit en samen met de overheid zich systematisch niet aan afspraken heeft gehouden, zijn omwonenden er klaar mee en is bij het Alders-overleg gezegd: ‘genoeg is genoeg’. Zeker omdat de luchtvaartsector alleen ‘groei, groei, groei’ als uitkomst van overleg accepteert. Men wil dat niet meer. Men wil zelfs krimp.

“Job well done. Back home.” De Rebels lopen het gebouw van de Tweede Kamer weer uit na overhandiging van de petitie (eigen foto).

Het is de hoogste tijd om eindelijk vooral rekening te houden met omwonenden, die hebben last van die enorme vervuiling, grote veiligheidsrisico’s en klimaateffecten.

Wij zijn niet tegen luchtvaart, maar het is veel te veel geworden. De overlast is dag en nacht enorm. Het beleid moet om. Gezondheid en leefomgeving moet naar de eerste plaats. De belangen van bij voorbeeld een Frans vliegbedrijf mogen daar nooit boven staan.

‘Greed is good’, zei acteur Michael Douglas als Gordon Gekko in de beroemde film Wall Street. Vertaal dat van geld naar gezondheid en welzijn en wees daar dan gretig op.

Want het is nu te veel, te vaak, te vuil en veel te goedkoop. En weet u Commissieleden, we weten dat ook nog allemaal.”

Interessant bericht? Overweeg aub een donatie via iDeal.

Wat vindt u van dit artikel?

Klik op een ster om het stuk te waarderen

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Geef als eerste uw mening!

FavoriteLoadingSla dit artikel op in uw favorieten

Geef een reactie

Translate